ΚΟΣΜΟΣ

Η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που στέλνει S-300 στην Ουκρανία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε στο AP την Πέμπτη ότι χώρες του ΝΑΤΟ -μεμονωμένα- σχεδιάζουν να αυξήσουν την παροχή όπλων στην Ουκρανία μετά τις πρόσφατες θηριωδίες, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ επιβεβαίωσε ότι έστειλε αντιαεροπορικό σύστημα S-300 στην Ουκρανία. Πρόκειται για την πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την προμήθεια ισχυρού πυραυλικού οπλισμού.

Οι S-300 είναι ένα σύστημα πυραύλων εδάφους – αέρους μεγάλου βεληνεκούς της σοβιετικής εποχής που μπορεί να καταρρίψει πυραύλους κρουζ και αεροσκάφη και έχει εμβέλεια έως και 90 μίλια.

Θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα και βρίσκεται στο οπλοστάσιο τριών χωρών του ΝΑΤΟ: Σλοβακία, Βουλγαρία και Ελλάδα.

Την Παρασκευή, ο σλοβάκος πρωθυπουργός έγραψε στο Facebook ότι η δωρεά του συστήματος δεν σημαίνει ότι η Σλοβακία, μια χώρα του ΝΑΤΟ, έχει γίνει μέρος της ένοπλης σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι έχει παροτρύνει τους δυτικούς συμμάχους να στείλουν αεροπλάνα, άρματα μάχης και αμυντικά συστήματα στην Ουκρανία και αναφέρθηκε στους S-300 κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Κογκρέσο, τον περασμένο μήνα.

Εντείνουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία

«Ξέρετε τι είδους αμυντικά συστήματα χρειαζόμαστε, S-300 και άλλα παρόμοια συστήματα» είπε ο ουκρανός πρόεδρος. Οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν αρχίσει να εντείνουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, στέλνοντας περισσότερο βαρύ οπλισμό, καθώς η εισβολή της Ρωσίας συνεχίζεται.

Η Τσεχική Δημοκρατία έγινε η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που έστειλε άρματα μάχης στην Ουκρανία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όπως δήλωσε αρμόδια πηγή στο Reuters.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε στο AP την Πέμπτη ότι χώρες του ΝΑΤΟ -μεμονωμένα- σχεδιάζουν να αυξήσουν την παροχή όπλων στην Ουκρανία μετά τις πρόσφατες θηριωδίες, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact