ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία ετοιμάζεται για πιθανή «στροφή» της Τουρκίας

Οι τουρκικές εφημερίδες ξεκίνησαν «επίθεση» στα ρωσικά συμφέροντα

Και ενώ διεθνιστική Δύση και Ρωσία προσπαθούν να έρθουν σε συνεννόηση αναφορικά με την τύχη του πλανήτη, η Τουρκία παραμένει ερωτηματικό, με τις δύο πλευρές να διεκδικούν την επιρροή επάνω στην Άγκυρα.

Η Μόσχα, η οποία έχει συνάψει συμφωνίες με τον Ερντογάν, κατά άλλους τον χρησιμοποιεί, ετοιμάζεται, σύμφωνα με αναταποκριτές, να αντιμετωπίσει ακόμα και το πιο ακραίο σενάριο, δηλαδή μια στροφή της Αγκύρας και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τις ΗΠΑ και τον διεθνιστή, Τζο Μπάιντεν.

Αυτό θα σημαίνει πως η Τουρκία θα κάνει στροφή 180 μοιρών και θα προσπαθήσει να προσεγγίσει εκ νέου τις ΗΠΑ, κάτι που θα συνιστούσε «χτύπημα» στην εξωτερική πολιτική του Κρεμλίνου.

Σε περίπτωση, λοιπόν,που συμβεί κάτι τέτοιο, η «Αρκούδα» θέλει να έχει διασφαλίσει, το δυνατόν καλύτερα, τα συμφέροντά της. Σύμφωνα πάντα με έμπειρους ανταποκριτές, Ρώσοι αναλυτές υπογραμμίζουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στο ενδεχόμενο η Τουρκία να προσεγγίσει εκ νέου την Δύση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα, την Συρία, όπου η Άγκυρα δέχεται πιέσεις να υποχωρήσει, καθώς άπαξ και συμμαχήσει με τον Μπάιντεν θα προκαλέσει προβλήματα στην «ρωσική τάξη πραγμάτων» που έχει επιβληθεί στην χώρα.

Επιπλέον, παραθέτουν το θέμα της Αρμενίας, όπου μετά από έναν στρατηγικής σημασίας συμβιβασμό, φαίνεται πως μπήκαν οι ρωσικές κόκκινες γραμμές. Οι Τούρκοι δείχνουν ενοχλημένοι από αυτή την εξέλιξη και μάλιστα η γνωστή φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak», αποκαλεί την Ρωσία «κατοχική δύναμη».

«Με βάση την συμφωνία που υπογράφτηκε ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία, η Ρωσία εγκαθίσταται στο Καραμπάχ ως ειρηνευτική δύναμη, βγαίνει εκτός του σκοπού της και μετατρέπεται σε κατοχική δύναμη», γράφει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτών, υπαλλήλων, γιατρών, τεχνικών, νοσοκόμων και εργατών που στάλθηκαν ξεπέρασε τους 5.000. Αναφέρεται πώς θα κατασκευαστούν 32 φυλάκια και σε κάθε ένα από αυτά θα παραμένουν 300 στρατιώτες. Αυτός σημαίνει ότι ο αριθμός των στρατιωτών θα φτάσει τις 10.000».

Η Μόσχα βλέπει λοιπόν πως η Τουρκία αρχίζει να συμπεριφέρεται περίεργα, προκαλώντας την υπομονή του Κρεμλίνου. Ενδεικτική είναι και η πρόσφατη δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος τόνισε πως η Μόσχα δεν προτίθεται να υποχωρήσει περισσότερο στον μετασοβιετικό χώρο, τον οποίο σκοπεύει να προστατέψει (Ανατολική Ουκρανία, Καύκασος, Μαύρη Θάλασσα κτλ).

Σε όλα αυτά τα μέτωπα εμπλέκονται οι Τούρκοι. Πιθανή προσέγγιση Ερντογάν με το αντιρωσικό Βαθύ Κράτος του Μπάιντεν (ο Τραμπ είχε πολύ καλές σχέσεις με το Κρεμλίνο, δίνοντας χώρο στον Πούτιν να αξιοποιήσει την Τουρκία), θα σημάνει αυτόματα ρήξη Άγκυρας-Μόσχας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact