ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία καταρρέει και ο Πούτιν καλεί τον Κιμ Γιονγκ Ουν στη Μόσχα

Με το ρούβλι να δέχεται έντονη πίεση, τις ρωσικές τράπεζες να έχουν έντονο πρόβλημα χρηματοδότησης και την οικονομία της «αρκούδας» να πέφτει σε κατάσταση χειμερίας νάρκης, ο Πούτιν αναζητεί συμπαραστάτες στην κρίση. Έναν τέτοιο φαίνεται πως βρίσκει στο πρόσωπο του δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν.

Μόνο εθιμοτυπική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η πρόσκληση που απηύθυνε ο Ρώσος Πρόεδρος στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας να παρευρεθεί στους εορτασμούς για το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τουναντίον, τα διεθνή Μέσα αναφέρουν πως τη στιγμή που η Ρωσία αντιμετωπίζει πλέον μια σοβαρή κρίση, απότοκη του διεθνούς εμπάργκο, προσπαθεί να βρει ερείσματα στον Ουν και να έρθει σε συμφωνία μαζί του. Όπως σημειώνει το Business Insider, επικαλούμενο πληροφορίες της ιαπωνικής εφημερίδας Asahi Shimbun, η Μόσχα επιδιώκει συνεργασία με την Πιονγιάνγκ στον τομέα του φυσικού αερίου.

Επί του παρόντος, ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν έχει απαντήσει στην πρόσκληση, ενώ αν απαντήσει θετικά θα είναι η πρώτη φορά που ο ηγέτης της Β. Κορέας θα βγει εκτός συνόρων από πότε που ανέλαβε τα ηνία του κράτους (το 2011). Πάντως, διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως και η Β. Κορέα επιθυμεί να αναθερμάνει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, έτσι ώστε να δημιουργήσει έναν αμυντικό μηχανισμό απέναντι στην έντονη κριτική που δέχεται το καθεστώς του Ουν για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για το πυρηνικό πρόγραμμα που έχει εν εξελίξει.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως τον προηγούμενο μήνα ο Πούτιν συνομίλησε με εκπρόσωπο του Κιμ Γιονγκ Ουν και στη συζήτηση τέθηκαν επί τάπητος τα θέματα της στενότερης σχέσης των δύο χωρών έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια στην περιοχή. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ακολουθώντας το πνεύμα συναίνεσης, σημείωσε πως η Β. Κορέα είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πυρηνικού της προγράμματος. Συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει από το 2003, αλλά ανεστάλησαν όταν το 2006 και το 2009 η Πιονγιάνγκ πραγματοποίησε δύο πυρηνικές δοκιμές.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact