ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσιά «τερμάτισε de facto τη συνεργασία» με την Ευρώπη, δηλώνει ο πρόεδρος της Γερμανίας


«Η σταθερότητα και η ειρήνη στην Ήπειρό μας βρίσκονται εκ νέου σε κίνδυνο» δήλωσε ο Γιόαχιμ Γκάουκ

Η Ρωσία έχει «τερματίσει de facto τη συνεργασία της» με την Ευρώπη, δήλωσε από το Γκντανσκ της Πολωνίας ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την συνεχιζόμενη «νέα ένοπλη σύγκρουση στα σύνορα της Ευρώπης», στην Ουκρανία.

«Επιθυμούμε μια εταιρική σχέση και σχέσεις καλής γειτονίας» με τη Ρωσία στο μέλλον, αλλά υπό τον όρο ότι η Μόσχα θα αλλάξει την πολιτική της και θα επανέλθει στην επίδειξη «σεβασμού στα δικαιώματα των λαών», είπε ο Γκάουκ σε ομιλία του στην τελετή για την 75η επέτειο από το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αφού χαρακτήρισε ένα «θαύμα» την επαναπροσέγγιση ανάμεσα στους Γερμανούς και στους Πολωνούς, παρά τα δεινά που υπέστησαν οι τελευταίοι από τους Ναζιστές, ο πρόεδρος Γκάουκ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την εξέλιξη της Ρωσίας.

«Πιστεύαμε και θέλαμε να πιστεύουμε ότι και η Ρωσία, η χώρα του Τολστόι και του Ντοστογιέφσκι, θα μπορούσε να γίνει μέρος του ενιαίου συνόλου της Ευρώπης», είπε. «Προκαλεί σοκ το γεγονός ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα ένοπλη σύρραξη στα σύνορα της Ευρώπης. Μια ένοπλη αναμέτρηση για την χάραξη νέων συνόρων και τη δημιουργία μιας νέα τάξης. Είναι γεγονός: η σταθερότητα και η ειρήνη στην Ήπειρό μας βρίσκονται εκ νέου σε κίνδυνο», συνέχισε ο Γκάουκ.

«Μετά την πτώση του Τείχους, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το NATO και η ομάδα των σημαντικότερων βιομηχανικών κρατών ανέπτυξαν ειδικές σχέσεις με τη Ρωσία και ενέταξαν τη χώρα αυτή στους κόλπους τους με διάφορους τρόπους. Αυτή η εταιρική σχέση διερρήχθη de facto από τη Ρωσία», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γερμανίας.

«Επιθυμούμε μια εταιρική σχέση και σχέσεις καλής γειτονίας (με την Ρωσία) στο μέλλον επίσης, αλλά αυτή η στροφή θα πρέπει να γίνει στη βάση μιας αλλαγής της ρωσικής πολιτικής, της επανόδου της στον σεβασμό των δικαιωμάτων των λαών», επέμεινε ο Γκάουκ.
Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact