ΚΟΣΜΟΣ

Η στιγμή που πύραυλος Starstreak καταρρίπτει ρωσικό ελικόπτερο

Δραματικό βίντεο καταγράφει τη στιγμή που ο πύραυλος Starstreak πλήττει το ρωσικό ελικόπτερο Mi-28N στην περιοχή του Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Οι εν λόγω πύραυλοι αναπτύσσουν ταχύτητα τριπλάσια του ήχου και σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνς, ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ένας εξ’ αυτών για την κατάρριψη ρωσικού ελικοπτέρου.

Στις εικόνες διακρίνεται το ρωσικό ελικόπτερο να ίπταται πάνω από τις κορυφές δέντρων προτού χτυπηθεί στο ουραίο τμήμα του από τον Starstreak.

Ο πύραυλος περνά μέσα από το δέντρα προς τον στόχο του και λίγο αργότερα το πίσω μέρος του ελικοπτέρου τυλίγεται στις φλόγες και αποκόπτεται καθώς το Mi-28N συντρίβεται στο έδαφος.

Το διμελές πλήρωμα του ελικοπτέρου φέρεται να επέζησε αν και είναι ασαφές αν τους αιχμαλώτισαν οι Ουκρανοί στρατιώτες.

Η Βρετανία ανακοίνωσε στις 9 Μαρτίου ότι θα εφοδιάσει την Ουκρανία με τους εν λόγω φορητούς πυραύλους, που μπορούν να προσαρμοστούν και σε όχημα και καθένας απ’ αυτούς διαχωρίζεται σε τρία βέλη για να διαπεράσουν τη θωράκιση προτού εκραγούν οι κεφαλές τους.

Η κατασκευάστρια, Thales, έχει προβεί σε βελτιώσεις για να αυξηθεί η εμβέλειά των πυραύλων Starstreak πέρα από τα επτά χλμ, ενώ διαθέτουν σύστημα καθοδήγησης με λέιζερ ώστε να πλήττονται ακόμα και μικρού μεγέθους, δύσκολοι στόχοι

Η Βρετανία έχει ήδη στείλει χιλιάδες αντιαρματικούς πυραύλους στην Ουκρανία και θα στείλει κι άλλη στρατιωτική βοήθεια, όπως είπε ο Βρετανός υπ ΑΜ Μπεν Γουάλας.

«Θα στείλουμε κι άλλα φονικά όπλα στην Ουκρανία. Χρειάζονται βλήματα μεγαλύτερου βεληνεκούς λόγω του ότι οι ρωσικές δυνάμεις πλήττουν από μακριά με το πυροβολικό τους στόχους. Χρειάζονται επίσης και θωρακισμένα οχήματα κάποιων τύπων, όχι άρματα μάχης αναγκαία, αλλά κάποια οχήματα που θα παρέχουν προστασία στο μεταφερόμενο προσωπικό και περισσότερο αντιαεροπορικά όπλα», είπε μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο Sky News.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact