ΚΟΣΜΟΣ

Η «συμβιβαστική φόρμουλα» του Ζάεφ για να βρει τους 80 βουλευτές

Στο κοινοβούλιο των Σκοπίων σε λίγο η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Σε λίγη ώρα αναμένεται να αρχίσει, με καθυστέρηση, η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής της πΓΔΜ, σχετικά με τις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ορισμένα ΜΜΕ των Σκοπίων, και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, φαίνεται πως έχει βρεθεί μία συμβιβαστική φόρμουλα για το θέμα της υπηκοότητας, που αποτελεί «αγκάθι», και η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ εξασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή, σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.

Πρόκειται για τη συνεδρίαση που ήταν αρχικά προγραμματισμένη για χθες αλλά μετατέθηκε για σήμερα καθώς, σύμφωνα με μέσα της πΓΔΜ, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δεν είχε εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή, τους 80 βουλευτές, δηλαδή, που είναι απαραίτητοι για την αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς φαίνεται να υπολείπεται ένας βουλευτής για να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία αυτή.

Για τον λόγο αυτό, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ζάεφ είχε χθες εντατικές διαβουλεύσεις με το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα «BESA», που διαθέτει δύο βουλευτές, προκειμένου να βρεθεί μία τεχνική διατύπωση σε ό,τι αφορά τo άρθρο του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος για την υπηκοότητα, η οποία θα επιτρέψει την στήριξη των συνταγματικών τροπολογιών από το «BESA» και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας δύο τρίτων.

«Αυτό που ζητά το “BESA” είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, “μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”, να μην δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης» εξήγησε ο Ζόραν Ζάεφ.

Η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ όσον αφορά την υπηκόοτητα είναι να αποδίδεται αυτή ως «μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Το BESA κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία «για τους πολίτες αλβανικής εθνοτικής καταγωγής, στις κανονιστικές αποφάσεις και τις άλλες πράξεις των κρατικών οργάνων, η υπηκοότητα στην μακεδονική γλώσσα θα αναφέρεται ως «μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», στην αλβανική γλώσσα θα αναφέρεται ως «της Μακεδονίας / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και στα αγγλικά ως «Macedonian / citizen of the Republic of North Macedonia».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact