ΕΛΛΑΔΑ

Η «θανάσιμη» παγίδα που μας έστησε η Τουρκία

Κανείς δεν αμφισβητεί τα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξαν οι Ε.Δ. μας στο Καστελόριζο στα τέλη Ιουλίου.
Ωστόσο τώρα -και άγνωστο για πόσο- η «μπάλα» έχει μεταφερθεί στο διπλωματικό πεδίο.

Οι πρώτες κρούσεις για επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου έχουν ήδη αρχίσει και οφείλονται ως επί το πλείστον στην τουρκική πλευρά η οποία μερικούς μήνες μετά τον Έβρο ήρθε ξανά αντιμέτωπη με την ελληνική ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Εκκίνηση από εντελώς διαφορετικές αφετηρίες

Ελλάδα και Τουρκία διαφωνούν ακόμη και στα απολύτως βασικά και ουδείς γνωρίζει σήμερα πως είναι δυνατόν να υπάρξει κάποια απόφαση ή συμφωνία τα θέματα που απασχολούν τα δύο κράτη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διαφωνία ακόμη και στην φρασεολογία που θα χρησιμοποιείται στο διπλωματικό πεδίο.

Η Ελλάδα επιμένει να κάνει λόγο για «ελληνοτουρκικό διάλογο» ωραιοποιώντας ελαφρώς τις τυχόν υποχωρήσεις που μπορεί να γίνουν, ενώ οι Τούρκοι προτιμούν να μιλήσουν για «διαπραγμάτευση» η οποία μάλιστα θα είναι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Και εδώ περνάμε σε μία από τις πιο ουσιώδεις διαφορές ανάμεσα στις ελληνικές και τουρκικές θέσεις.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω οι Τούρκοι θέλουν να συντελεστεί διαπραγμάτευση «παντός επιστητού», κάτι που τους δίνει τη δυνατότητα να θέσουν στο τραπέζι του διαλόγου εντελώς παράλογες απαιτήσεις όπως είναι το καθεστώς των νησιών, το Καστελόριζο, η Θράκη κλπ

Η ελληνική πλευρά αντιθέτως, με πιο πρόσφατη τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, απορρίπτει κάθε συζήτηση με την Τουρκία η οποία δεν περιλαμβάνει ΑΥΣΤΗΡΑ τα θέματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Η «θανάσιμη» παγίδα

Οι Τούρκοι, παρά το ότι γνωρίζουν την άτακτη υποχώρησή τους στο Καστελόριζο μπροστά στον ετοιμοπόλεμο ελληνικό στόλο, θεωρούν πως εκείνοι ορίζουν τι ακριβώς θέματα θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πάνω σε αυτό το πλαίσιο απειλών, εκβιασμών και δήθεν καλής διάθεσης για διάλογο, τουρκικός τύπος και υψηλόβαθμα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης έχουν ήδη αρχίσει να «χαρτογραφούν» το πεδίο των συζητήσεων με την ελληνική πλευρά.

Πηγαίνοντάς το μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Sözcü» επιδίδεται σε άλλο ένα οικτρό fake news παρουσιάζοντας δήθεν την Ελλάδα σαν τη χώρα που πρώτη θέλει να εντάξει στις συζητήσεις με την Τουρκία τη Συνθήκη της Λωζάνης:

«Η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης. Δεκαέξι από τα 23 νησιά έχουν ελληνικό στρατό. Η Τουρκία τίθεται εναντίον της Ελλάδας σχετικά με αυτήν την κατάσταση, η Λωζάνη θα έρθει στο τραπέζι», γράφουν μεταξύ άλλων οι Τούρκοι, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρονται στην…υπεροπλία ελληνικών στρατευμάτων που διαθέτουν τα ελληνικά νησιά:

«Σε κάθε ευκαιρία η Ελλάδα προβαίνει σε κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας, ενώ στη Συνθήκη της Λωζάνης που υπογράφηκε από την Ελλάδα και την Τουρκία το 1923, καθώς και τη συμφωνία του Παρισιού το 1947, σημειώνεται η μη στρατικοποίηση των νησιών, αλλά 16 από τα 23 νησιά που αναφέρονται είναι στρατιωτικοποιημένα και αποκαλύφθηκε ότι έχουν τεράστιο οπλισμό».

Σε καμία των περιπτώσεων η ελληνική πλευρά δεν θα πρέπει να κάνει το λάθος να πάει σε διάλογο «εφ’όλης της ύλης» με τους Τούρκους, πόσο μάλλον όταν πάγιο αίτημά τους τα τελευταία χρόνια είναι η αποστρατικοποίηση των νησιών μας στο Αιγαίο.

(El.gr)

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact