ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Τουρκία εξόπλισε τζιχαντιστές στο Ισλαμικό Κράτος»

Ένα ρεπορτάζ – βόμβα του διεθνούς πρακτορείου Reuters έρχεται να επιβεβαιώσει την σφοδρή κριτική που έχει δεχθεί η τουρκική κυβέρνηση για την ανοχή που έχει επιδείξει απέναντι στους τζιχαντιστές που έχουν αναπτύξει τη δράση τους στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας με κύριο στόχο τόσο την πτώση του καθεστώτος Ασάντ όσο και τους κουρδικούς πληθυσμούς που ζουν στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Συρίας και Ιράκ.

Στο επίμαχο ρεπορτάζ του Reuters αναφέρεται ότι η Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ) υποβοήθησε τη μεταφορά όπλων σε ισλαμικές οργανώσεις της Συρίας που μάχονται την κυβέρνηση του προέδρου Aσαντ.

Το ρεπορτάζ επικαλείται Τούρκο εισαγγελέα και μαρτυρικές καταθέσεις αξιωματικών της στρατιωτικής αστυνομίας ενώπιον τουρκικών δικαστηρίων.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις αυτές, η ΜΙΤ φέρεται επί ένα χρόνο να βοηθούσε στη μεταφορά πυραύλων και πυρομαχικών προς τη Συρία με παραλήπτες τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Νούσρα.

Συγκεκριμένα, στο επίμαχο ρεπορτάζ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε δύο περιστατικά, ένα το Νοέμβριο του 2013 και ένα τον Ιανουάριο του 2014 στην περιοχή των Αδάνων. Τότε τέσσερα φορτηγά ερευνήθηκαν με εντολή εισαγγελέων καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι μετέφεραν όπλα.

Ενώ το πρώτο φορτηγό κατασχέθηκε, στα άλλα τρία επιτράπηκε να συνεχίσουν το δρομολόγιό τους όταν οι αξιωματούχοι της MIT, που συνόδευαν το φορτίο, διατύπωσαν απειλές εναντίον της αστυνομίας και προέβαλαν αντίσταση στην έρευνα, σύμφωνα με τη μαρτυρία και την έκθεση του εισαγγελέα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίζεται ότι τα τρία φορτηγά, που η αστυνομία σταμάτησε στις 19 Ιανουάριου, ανήκαν στη MIT και πως μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Συρία.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact