ΚΟΣΜΟΣ

«Η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε…»: Τα Τουρκικά ΜΜΕ για το «ναι» του Ερντογάν σε Φινλανδία – Σουηδία

Με διθυραμβικά σχόλια υποδέχθηκαν τα τουρκικά ΜΜΕ τον συμβιβασμό του Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που είχε ως στόχο το να ανάψει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία.

Οι εφημερίδες της Τουρκίας στα πρωτοσέλιδά τους επισημαίνουν όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στη γειτονική μας χώρα Μανώλης Κωστίδης ότι οι δύο χώρες αποδέχθηκαν τους όρους του Τούρκου προέδρου και έτσι ο Ερντογάν «πήρε αυτό που ήθελε» και επετεύχθη συμφωνία.

Οι τίτλοι των πρωτοσέλιδων

  • Hurriyet: Αποδέχθηκαν τους όρους και η κρίση ξεπεράστηκε
  • Aksam: Δόθηκαν 9 εγγυήσεις στην Τουρκία
  • Sabah: Θρίαμβος στη Μαδρίτη
  • Milliyet: Η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε ένα μεμοράντουμ μεταξύ των χωρών

«Από τη συμφωνία για άρση του τουρκικού βέτο, κέρδισε το ΝΑΤΟ σε μια στιγμή που ο εισβολέας στην Ουκρανία απειλεί Σουηδία και Φινλανδία» τόνισε ο Μανώλης Κωστίδης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία κατάφερε να αποσπάσει μια επιβεβαίωση Σουηδίας και Φινλανδίας για το PKK πως είναι τρομοκρατική οργάνωση και θα τερματιστεί η λειτουργία παρακλαδιών της. Για τους Κούρδους της Βόρειας Συρίας και την οργάνωση Feto των γκιουλενιστών, οι δύο χώρες κρατούν αποστάσεις καθώς η συμφωνία αναφέρει ότι πρόκειται για τρομοκρατικές «σύμφωνα με την Τουρκία».

Δεν έγινε δεκτό το τουρκικό αίτημα για έκδοση δεκάδων ατόμων στην Τουρκία. Η συμφωνία προβλέπει ακόμη συνεργασία μεταξύ επιτροπών και μυστικών υπηρεσιών των χωρών, ενώ αίρεται και το εμπάργκο όπλων εναντίον της Τουρκίας.

Τέλος η Σουηδία – Φινλανδία υπόσχονται να στηρίξουν τη συμμετοχή της Τουρκία σε πρωτοβουλίες κοινής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact