ΚΟΣΜΟΣ

Η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας δίνει «εξετάσεις» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η νυν υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, θα κληθεί να αποδείξει ότι δεν προτάθηκε για αυτή τη θέση επειδή είναι γυναίκα και ανήκει στους Σοσιαλιστές, αλλά και ότι οι επιδόσεις της μπορούν να είναι καλύτερες από αυτές της Κάθριν Άστον.

Αυτό επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές στις Βρυξέλλες με αφορμή τη σημερινή ακρόαση της Φ. Μογκερίνι σήμερα το βράδυ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ανάλογες ακροάσεις προβλέπονται αυτή την εβδομάδα και για τους υπόλοιπους αντιπρόεδρους της Επιτροπής Γιουνκέρ.

Σύμφωνα με την Agence Europe πολλοί ευρωβουλευτές που δεν έχουν μείνει ικανοποιημένοι από την παρουσία της Άστον, αναμένεται να εξετάσουν αναλυτικά την Ιταλίδα υπουργό όσον αφορά τις γνώσεις της σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δεδομένου ότι αρκετοί δεν γνωρίζουν την ίδια ή την πορεία της.

Στις γραπτές της απαντήσεις, η Μογκερίνι προσπάθησε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να ανατρέψει αυτή την κατάσταση επισημαίνοντας ότι ασχολείται με την εξωτερική πολιτική εδώ και είκοσι χρόνια, είτε μέσω της κοινωνίας των πολιτών είτε εντός του πολιτικού της κόμματος.

Αναφέρεται επίσης ότι η Μογκερίνι θα πρέπει να πείσει για τη σταθερότητα των θέσεων της όσον αφορά τη Ρωσία, δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια της έναρξης τουλάχιστον της δικής της θητείας, το ουκρανικό ζήτημα θα απασχολήσει έντονα την ΕΕ. Η ίδια έχει δεχτεί κριτική γιατί είχε επισκεφθεί το Κίεβο και την αμέσως επόμενη μέρα.

Εξάλλου γραπτές απαντήσεις οφείλουν να δώσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι περισσότεροι εκ των υποψηφίων Επιτροπών που την προηγούμενη εβδομάδα εμφανίστηκαν στις επιτροπές της ευρωβουλής χωρίς, για διάφορους λόγους, να λάβουν το πράσινο φως για την άσκηση των καθηκόντων τους.

Συγκεκριμένα, σήμερα 6/10 τρεις υποψήφιοι Επίτροποι οφείλουν να απαντήσουν εγγράφως σε πρόσθετες ερωτήσεις που τους τέθηκαν.

Ο Βρετανός Συντηρητικός Τζόναθαν Χιλ, είναι ο μόνος υποψήφιος Επίτροπος που θα βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπος με Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με το όσα έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.

Σε ότι αγορά τον Γάλλο Σοσιαλιστή και υποψήφιο Επίτροπο για Οικονομικές και Χρηματοδοτικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, οφείλει μέχρι αύριο 7 Οκτωβρίου να υποβάλει τις γραπτές απαντήσεις του στις πρόσθετες ερωτήσεις που τέθηκαν στον ίδιο μετά την ακρόασή του.

Όπως αναφέρει στο σημερινό φύλλο της η εφημερίδα European Voice, ο Ούγγρος Τίμπορ Νάβρατσιτς, βασικός υποστηρικτής του Πρωθυπουργού Ορμπάν και υποψήφιος για το χαρτοφυλάκιο της εκπαίδευσης δέχθηκε έξι ερωτήσεις άκρως πολιτικού περιεχομένου.

Ο Nάβρατσιτς κλήθηκε «να καταδικάσει επισήμως και δημοσίως» τις μεταρρυθμίσεις για τα ΜΜΕ της Ουγγαρίας και το δικαστικό της σύστημα, που εισήγαγε ως Υπουργός Δικαιοσύνης και Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και να «λάβει επισήμως αποστάσεις από τις θέσεις του κόμματός Φίντες, της ουγγρικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Ορμπάν».

Ο Νάβρατσιτς, σύμφωνα με το δημοσίευμα απάντησε: «πολλές πτυχές αυτού του αρχικού κειμένου των μεταρρυθμίσεων δεν αντανακλούν τις προσωπικές μου απόψεις».

Είπε, επίσης, ότι μέσα από μια διαδικασία διαλόγου με το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όλες οι διαφωνίες σχετικά με τις νομικές αλλαγές διευθετήθηκαν. «Κατάλαβα ότι θα ήταν σοφό να συμμετάσχουμε σε αυτές τις συζητήσεις και τις διαβουλεύσεις νωρίτερα, και με μεγαλύτερη ευαισθησία όσον αφορά τη σημασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου σε ολόκληρη την ΕΕ», έγραψε στην απάντησή του.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact