ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η βίβλος του εργαζόμενου: Τα 10 βήματα που οδηγούν στην αύξηση αποδοχών [λίστα]

Μπορεί οι περισσότεροι να βρίσκονται σε διακοπές, ωστόσο ο Αύγουστος θα δώσει σε λίγες ημέρες τη θέση του στον Σεπτέμβριο και η άδεια στην επιστροφή στην εργασία. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι ονειρεύονται αύξηση αποδοχών, αλλά το δύσκολο κομμάτι είναι πάντα το πώς να την ζητήσουν, χωρίς να φάνε… τα μούτρα τους.

Σύμφωνα με το Business Insider, αυτός είναι ο δεκάλογος που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να καταφέρει να δει τις αποδοχές του να αυξάνονται:

1. Να ξέρεις την αξία σου

Αυτό είναι ο συνδυασμός της χρησιμότητάς σου στην εταιρεία, στην αποδοτικότητά σου από το πόστο σου, αλλά και στη σύγκριση των αποδοχών ατόμων που εργάζονται σε άλλη εταιρεία στο ίδιο πόστο.

2. Να γνωρίζεις επακριβώς τις δυνατότητες της εταιρείας όπου εργάζεσαι

Αν την περίοδο που επιθυμείς να λάβεις αύξηση, η επιχείρηση στην οποία απασχολείσαι είναι σε διαδικασία απολύσεων και περικοπών εξόδων, τότε καλύτερα να το αναβάλεις για λίγο αργότερα.

3. Το σωστό «timing» είναι το παν

Η ώρα που θα επιλέξεις για το κρίσιμο ραντεβού είναι ίσως η πιο σημαντική κι εξαρτάται κατά πολύ κι από τη διάθεση που θα έχει ο εργοδότης, η οποία δυστυχώς,καθορίζεται κι από παράγοντες που δεν μπορείς ούτε να ελέγξεις ούτε να προβλέψεις.

4. Να έχεις απτές αποδείξεις

Καλό θα ήταν διά παν ενδεχόμενο, να έχεις τυπώσει πληροφορίες και στοιχεία γύρω από τους μισθούς συναδέλφων σε ανάλογα πόστα σε ανταγωνιστικές εταιρείες και γιατί όχι,φεύγοντας να αφήσεις ένα αντίγραφο στον εργοδότη. «Scripta manent» εξάλλου.

5. Εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση

Γράψε «τον λόγο σου» και διάβασέ τον αρκετές φορές. Ζήτησε από φίλους να σε ακούσουν να κάνεις «πρόβα» του τι θα πεις και να σου πουν τη γνώμη τους. Ωστόσο, μην αποστηθίσεις κάτι, γιατί όταν θα μιλάς θα πρέπει τα επιχειρήματά σου να τα αποδίδεις με φυσικό τρόπο.

6. Ζήτα ό,τι έχεις να ζητήσεις ξεκάθαρα

Δεν είναι η ώρα να χρησιμοποιήσεις παθητική φωνή. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσεις την έκφραση «Αξίζω ή δικαιούμαι αύξηση», αντί για τη:«Λοιπόν, θεωρώ ότι ίσως, αν συμφωνείτε, θα μπορούσα να λάβω κάποια αύξηση;».

7. Να έχεις στο μυαλό σου ένα ποσό, αλλά να μην… ενδώσεις εύκολα

Συνήθως, η ερώτηση: «Πόσο αύξηση θέλεις;» είναι παγίδα για να ξεκινήσει διαπραγμάτευση και να λάβεις όσο το δυνατόν λιγότερα. Το καλύτερο θα ήταν πριν από τη συνάντηση να τσεκάρεις την κατάσταση προσωπικού και τις αποδοχές,για να έχεις μια συνολική εικόνα.

8. Εσω έτοιμος για την επόμενη κίνησή σου

Τι θα κάνεις αν ο εργοδότης σου απαντήσει πως δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει καμία αύξηση; Αν το δεχθείς χωρίς καμία συζήτηση, τότε θα δώσεις την εντύπωση πως μπλόφαρες. Θα πρέπει να εξασφαλίσεις εγγράφως το πότε θα γίνει ένα επόμενο ραντεβού για την ίδια συζήτηση, χωρίς να το αφήσεις αόριστα για το μέλλον.

9. Ο,τι προσφορά σου δοθεί, θα πρέπει να την λάβεις εγγράφως

Οι λόγοι κυριών δεν είναι ποτέ κυριών αν δεν έχει χυθεί το μελάνι στο χαρτί.

10. Δείξε ευγνωμοσύνη

Πρέπει να δείξεις στον εργοδότη ένα βαθμό ευγνωμοσύνης.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact