ΚΟΣΜΟΣ

Η βουτιά της τουρκικής λίρας βάζει δύσκολα στον Ερντογάν

Ο πολυετής κύκλος επιθετικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής έχει οδηγήσει σε αρνητικά πραγματικά επιτόκια στην Τουρκία, εγείροντας για τους επενδυτές ερωτήματα όσον αφορά την επαρκή αποζημίωσή τους σε μία περίοδο αυξημένης έντασης.

Μετά τη διακοπή της μείωσης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα τον Ιούνιο και τη διατήρηση σταθερής της πολιτικής αυτό τον μήνα, το ερώτημα είναι αν η κεντρική τράπεζα θα επανέλθει σε μία νομισματική σύσφιγξη, καθώς οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό έχουν αναθεωρηθεί ανοδικά, αναφέρει το Reuters.

Ο αντίκτυπος του κορονοϊού αναμένεται να προκαλέσει συρρίκνωση της τουρκικής οικονομίας κατά 5% φέτος, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο οίκος S&P Global προβλέπει ότι το έλλειμμα στον τουρκικό προϋπολογισμό θα φθάσει στο επίπεδο – ρεκόρ του 5% του ΑΕΠ. Υπάρχει, ωστόσο, κάποια ελπίδα, αναφέρει το Reuters. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε λιγότερο από τον αναμενόμενο τον Μάιο και οι χαμηλές τιμές του αργού αναμένεται να βοηθήσουν τη χώρα που είναι εξαρτημένη από το πετρέλαιο.

Η βουτιά της λίρας περιπλέκει την αποπληρωμή του χρέους της κυβέρνησης και των εταιρειών που έχει συναφθεί σε σκληρό νόμισμα, βάζοντας δύσκολα στον Ερντογάν που βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο. Τα δάνεια σε ξένο συνάλλαγμα αντιστοιχούσαν περίπου στο 37% του συνολικού χρέους των Τούρκων τον Απρίλιο, σύμφωνα με εκτίμηση της S&P Global, η οποία αναφέρει αυτό ως βασικό κίνδυνο για τις τράπεζες της χώρας.

Η λίρα είναι για πολύ καιρό όμηρος της πολιτικής, σύμφωνα με το Reuters. “Οι εντάσεις με τη Μόσχα σχετικά με τη Συρία, η ένταση στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον για την αγορά ρωσικών πυραυλικών συστημάτων και οι εντάσεις με την Ευρώπη σχετικά με το μεταναστευτικό και τα δικαιώματα για το πετρέλαιο και το αέριο κοντά στην Κύπρο έχουν τον αντίκτυπό τους. Υπάρχει τώρα ο κίνδυνος μίας ακόμη αντιπαράθεσης με τη Μόσχα για τη Λιβύη”, σημειώνει το δημοσίευμα.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact