ΚΟΣΜΟΣ

Ήχησε τις… σάλπιγγες πολέμου το ”δεξί” χέρι του Ερντογάν

Επιβεβαιώνεται πλέον και από τους Τούρκους ότι αποχώρησε ο Ερντογάν από το Βερολίνο, με τον Τσαβούσογλου να μένει στην Γερμανία.

Δεν ξέρουμε γιατί έφυγε εσπευσμένα ο Τούρκος Πρόεδρος, αλλά μάλλον δεν θα του άρεσε το σημερινό τελικό αποτέλεσμα.

Πάντως οι προθέσεις της Τουρκίας έγιναν αμέσως γνωστές, καθώς το ”δεξί” χέρι και φερέφωνο του Ερντογάν İbrahim Karagül.

Η Άγκυρα αποθρασύνθηκε από την απουσία της Ελλάδας από την διάσκεψη του Βερολίνου, πήρε θάρρος από το «αχαμνό» ανακοινωθέν της Άγκελα Μέρκελ και πριν λίγο ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καραγκιούλ και διευθυντής της Γενί Σαφάκ, δήλωσε ότι «Μόνη λύση πλέον είναι η στρατιωτική επιλογή»!

Συγκεκριμένα δήλωσε επί λέξει: «Δεν νομίζω ότι η διάσκεψη του Βερολίνου θα αποτελέσει μία βιώσιμη λύση. Η Τουρκία έδωσε μια ευκαιρία. Η δήλωση της Μέρκελ είναι αδύναμη, εύθραυστη. Όχι με τη Γαλλία, ‘οχι με τον Χαφτάρ, όχι με ΗΑΕ. Μόνη λύση για την Λιβύη η στρατιωτική επιλογή»!

Οπως αναφέρουν πληροφορίες του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, δύο επιπλέον τουρκικά πολεμικά σκάφη εντοπίστηκαν να κατευθύνονται στην Λιβύη απόψε το πρωί, προκειμένου να προλάβουν την ελληνογαλλική αρμάδα που αποπλέει από την Τουλόν.

Στις δύο τουρκικές φρεγάτες, που περιπολούν στα ανοικτά της Τρίπολης, προστίθενται μία ακόμα φρεγάτα, και μία κορβέτα με προφανή σκοπό και στόχο να ενισχυθεί η αντιαεροπορική προστασία και ανθυποβρυχιακή καθώς και οι τρεις φρεγάτες είναι κλάσης “G”, δηλαδή οι αναβαθμισμένες πρώην αμερικανικές φρεγάτες κλάσης O.H.Perry με τον καλύτερο αντιαεροπορικό οπλισμό σε ολόκληρη την Μεσόγειο, πλην των φρεγατών FREMM: 40 βλήματα SM-1 MR με 75 χλμ. ακτίνα δράσης και και 32 βλήματα ESSM με ακτίνα δράσης 50 χλμ.

Μαζί με τις φρεγάτες κλάσης “G”, στέλνει κι ένα πλοίο υποστήριξης, ενώ υπάρχουν και δύο τουρκικά υποβρύχια τα οποία έχουν εντοπιστεί στην περιοχή, Τype 209/1400.

Oι τουρκικές φρεγάτες σύμφωνα με πληροφορίες του ελληνικού ΓΕΕΘΑ που παρακολουθεί την πορεία τους, είναι οι TCG Göksu (F-497), TCG Gökçeada (F-494), TCG Gediz (F-495) και η κορβέτα TCG Bozcaada (F-500), ένα παλιό γαλλικό πλοίο, αλλά αναβαθμισμένο, ειδικό σε αποστολές ανθυποβρυχιακού πολέμου, αλλά και εξοπλισμένη με Exocet ΜΜ-38.

Διάσκεψη Βερολίνου: Συμφωνία για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα οδηγήσει σε εκεχειρία στην Λιβύη

ΑΝΑΛΥΣΗ: Όλη η αλήθεια για την Τουρκία

Δηλώσεις Λαβρόφ

Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου εμφανίστηκε η Ρωσία, με τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, να σημειώνει ότι η τελική συμφωνία επιβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση» στη λιβυκή σύγκρουση.

«Οι Λίβυοι θα αποφασίσουν μόνοι τους τη μοίρα της χώρας τους» έσπευσε να προσθέσει ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Εξήγησε δε, ότι το συμφωνηθέν έγγραφο εμπεριέχει προβλέψεις για τον τομέα της ασφάλειας, την πολιτική διαδικασία, την οικονομία, τα ανθρωπιστικά ζητήματα, καθώς τη διεθνή βοήθεια.

Παρατήρησε, παράλληλα, ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου ήταν χρήσιμη, παρότι δεν υπήρξε απευθείας διάλογος μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Όσον αφορά τη 10μελή στρατιωτική επιτροπή, την οποία προανήγγειλε η Άγκελα Μέρκελ, ο Ρώσος υπουργός προανήγγειλε ότι θα εργαστεί με τη συνδρομή του ΟΗΕ για την επίτευξη μίας μόνιμης εκεχειρίας στη Λιβύη.

Υπενθυμίζεται ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου κατέληξε σε συμφωνία για την άμεση κατάπαυση του πυρός, την αυστηροποίηση του εμπάργκο όπλων, αλλά και την αποχή εμπλοκής όλων των συμμετεχουσών χωρών στην εμφύλια σύρραξη.

Παράλληλα, υπήρξε συμφωνία για τη δημιουργία μίας 10μελούς στρατιωτικής επιτροπής, με την ισότιμη συμμετοχή των δύο αντιμαχόμενων λιβυκών στρατοπέδων, με στόχο την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη βορειο-αφρικανική χώρα.

Χαστούκι από ΗΠΑ: Ήρεμα με την Τουρκία, για να μην βλάψετε το ΝΑΤΟ!

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact