ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ημέρα πληρωμής για το Power Pass – Επέκταση του μέτρου για τον Ιούνιο και για… όσο χρειαστεί

Πάνω από 1,9 εκατ. καταναλωτές ρεύματος ενημερώθηκαν για τα εκκαθαριστικά των αιτήσεών τους στο πρόγραμμα Power Pass και από σήμερα (15/7) θα αρχίσουν οι πληρωμές, με την εμφάνιση των χρημάτων που αντιστοιχούν σε κάθε περίπτωση, στους λογαριασμούς που έχουν δηλωθεί κατά την αίτηση.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διεύρυνση του προγράμματος επιδότησης του ρεύματος και τον μήνα Ιούνιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα ποσά που αναλογούν στους καταναλωτές, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς στα τέλη Αυγούστου, ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, ανάλογα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών. Επιπλέον, υπάρχει ένα «παράθυρο» το οποίο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί το μέτρο και μετά τον Ιούνιο και για… όσο χρειαστεί ανάλογα και με τις συνθήκες που θα δημιουργηθούν.

Υπενθυμίζεται πως η οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 το οποίο μετά την αφαίρεση των φόρων ανέρχεται έως τις 45.000 ευρώ. Αν ο υπόχρεος υποβάλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά φόρων, φορολογικού έτους 2021.

Συνολικά έχουν υποβληθεί 2.952.778 αιτήσεις, που αφορούν 2.530.597 φυσικά πρόσωπα. Σημειώνεται ότι ένας δικαιούχος είχε το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση πέραν της κύριας κατοικίας και για μισθωμένη κατοικία εξαρτώμενου τέκνου που σπουδάζει στο εσωτερικό. Από τα 2,5 εκατ. φυσικά πρόσωπα, αναρτώνται άμεσα ενημερωτικά εκκαθάρισης για τα περίπου 1,9 εκατ. και τα οποία αναμένεται να πληρωθούν σήμερα με το ποσό να ανέρχεται σε περίπου 230 εκατ. ευρώ.

Για τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα συνεχίζεται ο έλεγχος των στοιχείων και όσα εξ αυτών είναι δικαιούχοι αναμένεται να πληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την έκδοση των σχετικών ενημερωτικών εκκαθαριστικών. Υπενθυμίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι η συνολική αύξηση των λογαριασμών ρεύματος που έχουν εκδοθεί εντός της χρονικής περιόδου αναφοράς να υπερβαίνει τα 30 ευρώ. Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό της έκτακτης οικονομικής βοήθειας για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί την περίοδο από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022, ανέρχεται σε περίπου 260 εκατ. ευρώ.

Οι έλεγχοι από τις περίπου 2,8 εκατομμύρια εμπρόθεσμες αιτήσεις που υπεβλήθησαν, άφησαν σε πρώτη φάση απέξω περίπου 800.000 καταναλωτές. Αιτίες ήταν είτε ότι ξεπερνούσαν το εισοδηματικό όριο των 45.000 ευρώ, είτε κατά τις διασταυρώσεις εντοπίστηκαν λάθη ή παραλείψεις τα οποία απέκλεισαν τους συγκεκριμένους καταναλωτές από τη διαδικασία ή για το ίδιο ρολόι είχαν υποβληθεί περισσότερες από μια αιτήσεις ή για τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν οι επιβαρύνσεις είχαν καλυφθεί από την κρατική επιδότηση και τις επιδοτήσεις από των εκπτώσεων από τους παρόχους.

Τσουχτερό το πρόστιμο για ψευδείς δηλώσεις

Οι διασταυρώσεις των στοιχείων θα συνεχιστούν και μετά την πίστωση των ποσών. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν δηλωθεί ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, τότε το ποσό είναι απαιτητό και μάλιστα σε ύψος διπλάσιο από εκείνο της ενίσχυσης. Για παράδειγμα, αν κάποιος λάβει ενίσχυση 300 ευρώ και έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία τότε θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 600 ευρώ.

Συνολικά, υποβλήθηκαν 2,8 εκατομμύρια αιτήσεις για το Power Pass σε σύνολο 4 εκατομμυρίων νοικοκυριών που πληρούν το εισοδηματικό όριο των 45.000 ευρώ καθαρού οικογενειακού εισοδήματος. Να σημειωθεί ότι το ποσό της επιστροφής εξαρτάται από το ύψος των λογαριασμών κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα, με το ελάχιστο ποσό επιδότησης να διαμορφώνεται στα 18 ευρώ και το ανώτερο στα 600 ευρώ.

Τι σημαίνουν οι χαρακτηρισμοί των σταδίων της αίτησης

Οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν για την εξέλιξη της αίτησης τους στο e-mail και το κινητό τηλέφωνο που έχουν δηλώσει. Εάν δεν επιθυμούν να περιμένουν, μπορούν να εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα vouchers.gov.gr, με τους προσωπικούς τους κωδικούς Taxisnet και να βλέπουν το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το αίτημά τους.

Οι ενδείξεις που μπορεί να δει ο καταναλωτής ανάλογα με την κατάσταση της αίτησης του είναι οι εξής:

  1. ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙΣΑ: Η αίτηση έχει απορριφθεί. Εάν πλοηγηθείτε στη σελίδα της αίτησης θα δείτε στο πάνω μέρος περισσότερες πληροφορίες (π.χ. αδυναμία διασταύρωσης του ΑΦΜ ως δικαιούχου/συνδικαιούχου στο δηλωθέν ΙΒΑΝ).
  2. ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ: Η αίτηση έχει υποβληθεί και βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου των εξής:
    – αν ο ΑΦΜ είναι δικαιούχος / συνδικαιούχος στο δηλωθέν IBAN.
    – αν ο αιτών/αιτούσα δεν έχει ξεπεράσει τη μία (1) αίτηση για τον ίδιο και τον/την σύζυγο και δεν έχει ξεπεράσει τις τρεις (3) για τα προστατευόμενα μέλη
  3. ΥΠΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ: Για τις αιτήσεις που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για το ΙΒΑΝ/ΑΦΜ, και δεν απαιτούνται επιπλέον ενέργειες από τον πολίτη.
  4. ΠΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ: Το ποσό επιστροφής (για πληρωμή, μέσω ΔΙΑΣ) θα αποσταλεί στο επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα.
  5. ΠΡΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ: Η εντολή για το ποσό επιστροφής έχει αποσταλεί στο επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα μέσω ΔΙΑΣ και περιμένουμε από την τράπεζα να κάνει την πληρωμή.
  6. ΕΓΚΡΙΘΕΙΣΑ: Υπάρχει απάντηση από το επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα ότι εκτέλεσε επιτυχώς την πληρωμή. Ο/Η δικαιούχος μπορεί να ελέγξει τον λογαριασμό του/της.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως όποιος βλέπει την αίτησή του να βρίσκεται στο στάδιο «Υπό εκκαθάριση» αλλά ακόμη δεν του έχει έρθει ενημερωτικό e-mail για το ποσό που θα του πιστωθεί, αυτό αναμένεται να συμβεί τις επόμενες ώρες καθώς οι έλεγχοι σε ΙΒΑΝ και ΑΦΜ έχουν ολοκληρωθεί και δεν χρειάζονται να προβούν σε κάποια άλλη ενέργεια.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact