ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πιάνει δουλειά η εθνοφρουρά στο Φέργκιουσον


Μετά το χάος που προκλήθηκε στην περιοχή έπειτα από τη δολοφονία 18χρονου – «Δεν είχα άλλη επιλογή», δηλώνει ο κυβερνήτης του Μιζούρι – Επέστρεψε στο Λευκό Οίκο ο Ομπάμα

Εικόνες χάους, καπνογόνα, βία, οργισμένοι διαδηλωτές και ανεξέλεγκτοι αστυνομικοί… κάπως έτσι αποτυπώνεται το σκηνικό που επικρατεί στους δρόμους του Φέργκιουσον στο Μιζούρι, έπειτα από τη δολοφονία του 18χρονου Μάικλ Μπράουν από αστυνομικό.

Σύμφωνα με τη νεκροψία ο άτυχος νεαρός έχασε τη ζωή του από έξι πυροβολισμούς, εκ των οποίων δύο στο κεφάλι, από πιστόλι αστυνομικού που φέρεται να είναι ο Ντάρεν Γουίλσον.

Εξαιτίας της έντασης των τελευταίων ημερών ο κυβερνήτης του Μιζούρι, Τζέι Νίξον, έδωσε εντολή στην εθνοφρουρά να επιβάλει την τάξη, καθώς οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εξελίχθηκαν βίαια, έπειτα από την παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων που εξαπέλυσαν επίθεση με δακρυγόνα κατά των εκατοντάδων συγκεντρωμένων.

Μάλιστα, οι τοπικές αρχές τόνισαν πως η χρήση χημικών ήταν επιβεβλημένη, τη στιγμή που ο κυβερνήτης είχε δώσει εντολή για απαγόρευση των διαδηλώσεων.

Για την αποφυγή περαιτέρω εντάσεων, λοιπόν, ο Τζέι Νίξον δήλωσε πως δεν είχε επιλογή από το να καλέσει την εθνοφρουρά, λέγοντας: «Απόψε, μία ημέρα ελπίδας, προσευχής και ειρηνικής διαμαρτυρίας αμαυρώθηκε από τις βίαιες και εγκληματικές ενέργειες μίας οργανωμένης και αυξανόμενης ομάδας ατόμων, πολλοί εκτός της κοινότητας και της πολιτείας, των οποίων η δράση θέτει σε κίνδυνο τους πολίτες και τις επιχειρήσεις του Φέργκιουσον».

Ο Νίξον πρόσθεσε, μάλιστα, πως αυτές οι βίαιες πράξεις είναι προσβλητικές για την οικογένεια του Μάικλ Μπράουν και τη μνήμη του, αλλά και για όλους τους κατοίκους της περιοχής που ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη και θέλουν να νιώθουν ασφαλείς στις κατοικίες τους.

Λίγη ώρα μετά την εντολή για ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων με την παρουσία ανδρών της εθνοφρουράς, ο αξιωματικός Ρον Τζόνσον δήλωσε πως οι δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση από αγνώστους που εκτόξευσαν μολότοφ και συμπλήρωσε πως λεηλατήθηκαν τουλάχιστον τέσσερα καταστήματα, με τους πωλητές ενός εκ των αυτών να κλειδώνονται στις αποθήκες για να προστατευθούν.

«Θέλαμε να προστατεύσουμε τους πολίτες του Φέργκιουσον», τόνισε ο Τζόνσον.

Επέστρεψε στον Λευκό Οίκο ο Ομπάμα

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, διέκοψε τις διακοπές του στο θέρετρο Μάρθας Βίνεγιαρντ και επέστρεψε στο Λευκό Οίκο για μία ημέρα, ώστε να παρακολουθήσει από κοντά τις εξελίξεις στο Φέργκιουσον, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ.

Μάλιστα, σήμερα Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και με μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την κρίση στο βόρειο Ιράκ.

Την ίδια στιγμή, πρόκειται να συνομιλήσει με τον Γενικό Εισαγγελέα Έρικ Χόλντερ γύρω από τα νεότερα σχετικά με την έρευνα για το θάνατο του Μπράουν.

Ωστόσο, η διακοπή της παραμονής του στο θερινό θέρετρο πυροδότησε σειρά φημών για τις επόμενες κινήσεις του, με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου να αναφέρουν ότι ο Ομπάμα ενδέχεται να ανακοινώσει νέα μέτρα για την μετανάστευση.

«Σας διαβεβαιώνω ότι δεν πρόκειται να γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις για την μετανάστευση όσο ο πρόεδρος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Έριζ Σουλτζ, σε μία προσπάθεια να διαλύσει τα σενάρια.

Αστυνομική βία κατά δημοσιογράφων

Από την ένταση των τελευταίων ημέρων δεν γλιτώνουν ούτε οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι πέφτουν θύματα της άγριας συμπεριφοράς των αστυνομικών.

Όπως αναφέρει το δίκτυο Russia Today δεν είναι λίγοι οι ρεπόρτερ που απειλήθηκαν από άνδρες της αστυνομίας, την ώρα που κάλυπταν τα βίαια επεισόδια στο Φέργκιουσον.

Μάλιστα, σε βίντεο που δίνει στη δημοσιότητα το δίκτυο, ακούγεται ένας αστυνομικός να απειλεί δημοσιογράφο, λέγοντας του: «Get the f*** out of here», («φύγε από εδώ»), διαφορετικά θα τον πυροβολούσε!

Ο Μουσταφά Χουσείν, ρεπόρτερ του KARG Argus Radio υποστήριξε ότι έπεσε θύμα των απειλών και όταν απαίτησε να μάθει τα στοιχεία του ενστόλου, του δόθηκε εντολή να απομακρύνει την κάμερα από το σημείο και να μην εστιάζει στους αστυνομικούς.

Στο μεταξύ, ακόμα και δημοσιογράφος του δικτύου MSNBC δέχθηκε απειλές από άνδρες των τοπικών αρχών. Όπως ανέφερε ο Κρις Χέις, τη στιγμή που μετέδιδε ζωντανά όσα διαδραματίζονταν στην περιοχή, ένας αστυνομικός τον προειδοποίησε πως αν δε φύγει από το σημείο θα τον χτυπούσε με το γκλομπ.


Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact