ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Υπέρ ομοσπονδιακού κράτους στο Ιράκ


Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναφέρει ότι το Ιράκ σημειώνει πρόοδο στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης αλλά οι θρησκευτικές διαιρέσεις τροφοδοτούν εξτρεμιστικά κινήματα, όπως το Ισλαμικό Κράτος

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να στηρίξουν το Ιράκ να ακολουθήσει ένα ομοσπονδιακό σύστημα, με μια αποκεντρωμένη εξουσία, μακριά από τη Βαγδάτη, συνηγορώντας παράλληλα υπέρ της ενότητας σε μια βαθιά διαιρεμένη χώρα.

Σε άρθρο που δημοσιεύει η εφημερίδα «Washington Post», ο κ. Μπάιντεν αναφέρει ότι το Ιράκ σημειώνει πρόοδο στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης αλλά οι θρησκευτικές διαιρέσεις τροφοδοτούν εξτρεμιστικά κινήματα, όπως το Ισλαμικό Κράτος. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος προτείνει μια «ομοσπονδία που λειτουργεί» ως τρόπος υπέρβασης των διαφορών στο Ιράκ.
Ο κ. Μπάιντεν είναι εδώ και καιρό υποστηρικτής ενός σχεδίου διαίρεσης του Ιράκ σε τρεις ημι-αυτόνομες περιοχές για τους Σιίτες, τους Σουνίτες και τους Κούρδους αντίστοιχα.

Ένα σχέδιο αυτού του τύπου επιτρέπει να «διασφαλιστεί ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο θα κατανέμονται δίκαια για όλες τις επαρχίες και να δημιουργηθούν δομές ασφάλειας σε τοπικό επίπεδο, όπως η εθνοφρουρά, για την προστασία του πληθυσμού στις πόλεις και την αποτροπή της εξάπλωσης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ενώ παράλληλα προστατεύουν την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ», υπογράμμισε ο κ. Μπάιντεν.

«Οι ΗΠΑ θα ήταν πρόθυμες να παράσχουν εκπαίδευση και άλλες μορφές βοήθειας, ώστε αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης να επιτύχει», ενώ απηύθυνε έκκληση για «ειλικρινή συμβιβασμό» εκ μέρους όλων των μερών στο Ιράκ. «Δεν μπορούμε να το ζητούμε εμείς αυτό περισσότερο από τους Ιρακινούς», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact