ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Έντονες αντιδράσεις για τις νέες αμερικανικές κυρώσεις


«Έγκλημα κατά τις ανθρωπότητας» τις αποκάλεσε ο  πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ροχανί

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί καταδίκασε το Σάββατο τις νέες κυρώσεις που επέβαλε στη χώρα του η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σε σχέση με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αποκαλώντας τις ένα «έγκλημα κατά τις ανθρωπότητας» και μια παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας του.

«Τις θεωρούμε παράνομες και ορισμένες αυτές εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ιδίως εκείνες οι οποίες αφορούν τα τρόφιμα και τα φάρμακα», δήλωσε ο Ροχανί σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σύμφωνα με ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων.

Tην Παρασκευή η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε μια νέα σειρά κυρώσεων σε βάρος φυσικών και νομικών προσώπων, τα οποία η Ουάσινγκτον λέει ότι βοηθούν το Ιράν να παρακάμπτει τις διεθνείς κυρώσεις και να επεκτείνει το οπλικό του πρόγραμμα.

Ο Ροχανί επέκρινε με σφοδρότητα την κίνηση αυτή, τονίζοντας ότι υπονομεύει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις και τις έξι διεθνείς δυνάμεις -τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Κίνα και τη Γερμανία- και το Ιράν για να επιτευχθεί μια οριστική συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι δυτικές δυνάμεις λένε ότι στόχο έχουν να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει τη δυνατότητα να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Η Τεχεράνη επιμένει εδώ και χρόνια ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.

Στην πιο πρόσφατη εξέλιξη όσον αφορά τις αργόσυρτες διαπραγματεύσεις, τα μέρη όρισαν μια νέα προθεσμία, την 24η Νοεμβρίου, για την επίτευξη μιας οριστικής συμφωνίας που θα περιορίζει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και θα σημάνει την έναρξη της διαδικασίας σταδιακής άρσης των οικονομικών κυρώσεων.

Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στρέφονται εναντίον περίπου 30 εταιρειών, τραπεζών και προσώπων που το υπουργείο Οικονομικών λέει ότι ενεπλάκησαν σε παράνομες δραστηριότητες για λογαριασμό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Το μήνυμα που επιδιώκει να στείλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ότι το Ιράν θα εξασφαλίσει άρση επιπρόσθετων κυρώσεων μόνον εάν καθησυχάσει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό του πρόγραμμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είπε ένα ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Οι ενέργειες που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή συμπεριλαμβάνουν τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών και ο αποκλεισμός της πρόσβασης των φυσικών και νομικών προσώπων αυτών στο χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Επίσης, με τις κυρώσεις αυτές στοχοθετούνται φυσικά και νομικά πρόσωπα που κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν το καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ στην εκστρατεία του εναντίον του συριακού λαού, είπε ο αξιωματούχος.

Η απόφαση της Παρασκευής αύξησε το συνολικό αριθμό των νομικών και φυσικών προσώπων που κατηγορούνται πως έχουν εμπλακεί σε διάφορες δραστηριότητες με σκοπό την καταστρατήγηση των κυρώσεων σε 61.

Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact