ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Έντονες αντιδράσεις για τις νέες αμερικανικές κυρώσεις


«Έγκλημα κατά τις ανθρωπότητας» τις αποκάλεσε ο  πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ροχανί

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί καταδίκασε το Σάββατο τις νέες κυρώσεις που επέβαλε στη χώρα του η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σε σχέση με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αποκαλώντας τις ένα «έγκλημα κατά τις ανθρωπότητας» και μια παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας του.

«Τις θεωρούμε παράνομες και ορισμένες αυτές εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ιδίως εκείνες οι οποίες αφορούν τα τρόφιμα και τα φάρμακα», δήλωσε ο Ροχανί σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σύμφωνα με ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων.

Tην Παρασκευή η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε μια νέα σειρά κυρώσεων σε βάρος φυσικών και νομικών προσώπων, τα οποία η Ουάσινγκτον λέει ότι βοηθούν το Ιράν να παρακάμπτει τις διεθνείς κυρώσεις και να επεκτείνει το οπλικό του πρόγραμμα.

Ο Ροχανί επέκρινε με σφοδρότητα την κίνηση αυτή, τονίζοντας ότι υπονομεύει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις και τις έξι διεθνείς δυνάμεις -τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Κίνα και τη Γερμανία- και το Ιράν για να επιτευχθεί μια οριστική συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι δυτικές δυνάμεις λένε ότι στόχο έχουν να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει τη δυνατότητα να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Η Τεχεράνη επιμένει εδώ και χρόνια ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.

Στην πιο πρόσφατη εξέλιξη όσον αφορά τις αργόσυρτες διαπραγματεύσεις, τα μέρη όρισαν μια νέα προθεσμία, την 24η Νοεμβρίου, για την επίτευξη μιας οριστικής συμφωνίας που θα περιορίζει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και θα σημάνει την έναρξη της διαδικασίας σταδιακής άρσης των οικονομικών κυρώσεων.

Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στρέφονται εναντίον περίπου 30 εταιρειών, τραπεζών και προσώπων που το υπουργείο Οικονομικών λέει ότι ενεπλάκησαν σε παράνομες δραστηριότητες για λογαριασμό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Το μήνυμα που επιδιώκει να στείλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ότι το Ιράν θα εξασφαλίσει άρση επιπρόσθετων κυρώσεων μόνον εάν καθησυχάσει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό του πρόγραμμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είπε ένα ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Οι ενέργειες που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή συμπεριλαμβάνουν τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών και ο αποκλεισμός της πρόσβασης των φυσικών και νομικών προσώπων αυτών στο χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Επίσης, με τις κυρώσεις αυτές στοχοθετούνται φυσικά και νομικά πρόσωπα που κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν το καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ στην εκστρατεία του εναντίον του συριακού λαού, είπε ο αξιωματούχος.

Η απόφαση της Παρασκευής αύξησε το συνολικό αριθμό των νομικών και φυσικών προσώπων που κατηγορούνται πως έχουν εμπλακεί σε διάφορες δραστηριότητες με σκοπό την καταστρατήγηση των κυρώσεων σε 61.

Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact