Για «απαράδεκτη κατάσχεση» των δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν κάνει λόγο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο σημειώνοντας ότι η ΕΕ εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» της στις ιρανικές αρχές.
«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την απαράδεκτη κατάσχεση δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν στον Περσικό Κόλπο» αναφέρει ο κ. Στάνο.
«Θέσαμε αμέσως το ζήτημα της κατάσχεσης και εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας στις ιρανικές αρχές για αυτές τις πράξεις και ζητάμε ταχεία διευκρίνιση, επίλυση και αποκλιμάκωση», προσθέτει.
Επίσης, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι «η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και η ελεύθερη ροή του εμπορίου είναι βασικές αρχές που πρεσβεύει η ΕΕ».
Iran: 🇪🇺 raised the unacceptable seizure of two 🇬🇷 ships by 🇮🇷 with Tehran authorities, expressed strong concern. We call for speedy clarification,resolution & deescalation.Freedom of navigation & free flow of trade are basic principles the EU stands for. https://t.co/R7FfCi36I0
— Peter Stano (@ExtSpoxEU) May 29, 2022
Στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς κατευθύνονται τα τάνκερ
Εντολή να κατευθυνθούν προς το λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς έλαβαν, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Tradewinds, τα δύο ελληνόκτητα τάνκερ που κατελήφθησαν στις 27 Μαΐου από τους Φρουρούς της Επανάστασης στον Περσικό Κόλπο.
Οι ναυτικοί που βρίσκονται στα καράβια είναι καλά στην υγεία τους ενώ οι Έλληνες έχουν επικοινωνήσει με τις οικογένειές τους. Όπως δήλωσε ο πατέρας ενός εκ των ναυτικών, η φρουρά που παραμένει στα τάνκερ επιτρέπει στους ναυτικούς να κυκλοφορούν στο πλοίο ενώ τους έδωσαν πίσω και τα κινητά τους τηλέφωνα.
Στο Prudent Warrior επιβαίνουν είκοσι τρεις ναυτικοί: 15 Φιλιππινέζοι, επτά Έλληνες και ένας Κύπριος. «Είμαστε σε τακτική επαφή με τον πλοίαρχο», δηλώνει στο site TradeWinds διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας στην οποία ανήκει το Prudent Warrior.
Το Delta Poseidon απότην άλλη πλευρά, έχει 21 Φιλιππινέζους και δύο Έλληνες ναυτικούς.
«Πειρατεία»
«Η επίθεση κατά των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων, συνιστά κατάφωρη παραβίαση των κανόνων τους διεθνούς δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού, «το Υπουργείο Εξωτερικών έχει από χθες προβεί σε εντονότατο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενημερώθηκε άμεσα».
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ξεκαθάρισε ότι τα μέλη του πληρώματος των δύο πλοίων, «σύμφωνα με την τελευταία επικοινωνία μας, είναι καλά στην υγεία τους. Είμαστε σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και κάνουμε όλες τις ενέργειες ώστε να απελευθερωθούν οι ναυτικοί και τα πλοία».
Το χρονικό της πειρατείας
Οι Φρουροί της Επανάστασης -το επίλεκτο τμήμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων- επιβεβαίωσαν την κατάληψη των δύο δεξαμενόπλοιων. Υπενθυμίζεται ότι υπό κράτηση τελούν εννέα Έλληνες και τουλάχιστον άλλοι 40 ναυτικοί.
Το Ιράν μέσω μιας λιτής ανακοίνωσης, επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής (27/5) την κατάληψη των δύο τάνκερ με ελληνική σημαία στον Περσικό Κόλπο. Η ανακοίνωση εκδόθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης (IRGC) και αναφέρει: «Σήμερα (Παρασκευή) το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα λόγω παραβιάσεων στα νερά του Περσικού Κόλπου».
Δεν δόθηκαν περαιτέρω διευκρινίσεις για τις «παραβιάσεις», που επικαλούνται οι Φρουροί της Επανάστασης. Άμεσα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας.
Ειδικότερα, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.
«Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
«Ο γενικός γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας. Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν», επισημαίνεται.