ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: φόβοι για επανάληψη του «ματωμένου 2019»

Ο ιρανικός στρατός διεμήνυσε ότι θα «αντιμετωπίσει τους εχθρούς» για να διασφαλίσει την τάξη, στην πιο σκληρή προειδοποίηση μέχρι στιγμής απέναντι στους διαδηλωτές σε εθνικό επίπεδο. Οι Ιρανοί βγαίνουν μαζικά στους δρόμους με αφορμή την υπόθεση της 22χρονης Μάχσα Αμίνι, η οποία πέθανε την περασμένη εβδομάδα μετά τη σύλληψή της από την «αστυνομία ηθών» επειδή φορούσε «ακατάλληλη ενδυμασία».

Ο στρατός είπε ότι «αυτές οι απελπισμένες ενέργειες αποτελούν μέρος της κακής στρατηγικής του εχθρού για την αποδυνάμωση του ισλαμικού καθεστώτος». «Θα αντιμετωπίσουμε τις διάφορες συνωμοσίες των εχθρών προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη για τους ανθρώπους που δέχονται άδικες επιθέσεις», ανέφερε.

Περισσότερες διαδηλώσεις από τους οργισμένους πολίτες, καθώς και φιλοκυβερνητικές πορείες είχαν προγραμματιστεί για σήμερα Παρασκευή (23/9), με την κατάσταση στη χώρα να κλιμακώνεται πλέον επικίνδυνα. Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν τις πορείες υπέρ της κυβέρνησης που θα ξεκινήσουν μετά την προσευχή της Παρασκευής ως «βρυχηθμό του λαϊκού ζήλου ενάντια στους ταραχοποιούς»

Το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν φοβάται μία πιθανή αναβίωση των διαδηλώσεων του 2019 που ξέσπασαν για τις αυξήσεις της τιμής της βενζίνης, τις πιο αιματηρές στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το Reuters 1.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν την εποχή εκείνη.

Στο νέο γύρο διαδηλώσεων, το οργισμένο πλήθος στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις πυρπολεί αστυνομικά τμήματα και οχήματα, καθώς η οργή για τον θάνατο της Αμίνι δεν υποχωρεί. Η κρατική τηλεόραση τoυ Ιράν ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών από τις ταραχές φτάνει τους 26, ενώ σύμφωνα με ακτιβιστικές οργανώσεις τα θύματα είναι πολύ περισσότερα.

Ο θάνατος της Aμίνι έχει αναζωπυρώσει την οργή για ζητήματα όπως οι περιορισμοί στις προσωπικές ελευθερίες στο Ιράν -συμπεριλαμβανομένων των αυστηρών κωδίκων ενδυμασίας για τις γυναίκες- και μιας οικονομίας που βυθίζεται λόγω των κυρώσεων και πλήττει τους πιο ευάλωτους.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact