ΥΓΕΙΑ

Ήρθε στην Ελλάδα η Μετάλλαξη «Κράκεν» – Τι γνωρίζουμε έως τώρα

Οι υγεινομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε ετοιμότητα μετά την ανακοίνωση για έξι κρούσματα της μετάλλαξης «Κράκεν» στην επικράτεια και συγκεκριμένα στην Αττική.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τρία από αυτά προέκυψαν κατόπιν αναδρομικού ελέγχου των δειγμάτων της υποπαραλλαγής XBB των προηγούμενων εβδομάδων.

Τέσσερα κρούσματα εντοπίστηκαν στο Βόρειο Τομέα και δύο στο Δυτικό Τομέα της Αττικής. Πάντως, η συχνότερη υπο-παραλλαγή παραμένει η BA.2.75, με την υπο-παραλλαγή XBB να αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 40% των δειγμάτων της ΒΑ.2.

Η υπο-παραλλαγή XBB.1.5 ξεκίνησε να εξαπλώνεται ταχύτατα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη συνέχεια πέρασε στην Ευρώπη, όπου έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 16 χώρες. Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, η πρόσφατη υποπαραλλαγή XBB.1.5 είναι τόσο μεταδοτική που όλοι κινδυνεύουν να κολλήσουν, ακόμα κι αν έχουν ήδη μολυνθεί και είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ειδικά όσοι δεν έχουν μολυνθεί πρόσφατα ή δεν έχουν λάβει το δισθενές αναμνηστικό εμβόλιο. Αντίστοιχη ανησυχία έχει εκφράσει και η Maria Van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς φαίνεται ότι η XBB.1.5 είναι η πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή που έχει ανιχνευθεί.

Βέβαια, η αυξημένη μεταδοτικότητα δε σημαίνει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιο σοβαρά συγκριτικά με προηγούμενες παραλλαγές. Προς το παρόν, τα συμπτώματα της λοίμωξης φαίνεται να είναι αντίστοιχα με τις προηγούμενες υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον, αν και είναι λιγότερο συνηθισμένη η απώλεια της γεύσης ή/και της όσφρησης, σε αντίθεση με τις παλαιότερες υποπαραλλαγές.

Η πιθανότητα η νέα υποπαραλλαγή να προκαλέσει οξύαιχμο επιδημιολογικό κύμα λοιμώξεων COVID-19 σε μια κοινότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το επίπεδο της συλλογικής ανοσίας, οι ανθρώπινες δραστηριότητες και τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του ιού όπως η χρήση μάσκας. Τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά, δεδομένης και της έξαρσης του ιού της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV). Τα παραπάνω δεδομένα συνόψισαν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής), Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Κορονοϊός: Μικρή αύξηση στις εισαγωγές – Στους 149 οι θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

Μικρή αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των εισαγωγών λόγω κορονοϊού το διάστημα 2 – 8 Ιανουαρίου του 2023, σύμφωνα με την εβδομαδιαία εκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης αναπνευστικών λοιμώξεων, που δημοσίευσε σήμερα Πέμπτη (12/01) ο ΕΟΔΥ.

Το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για COVID-19 την εβδομάδα 01/2023 ήταν 1.632 (+7% εβδομαδιαία μεταβολή). Ο μέσος όρος των ημερήσιων εισαγωγών για την εβδομάδα ήταν 233.

Όσον αφορά στον αριθμό των νέων διασωληνώσεων, δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή, ενώ συνολικά οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 128.

Επίσης καταγράφηκαν 149 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη (εύρος 51-98)

Επιπλέον η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 3 από τις 6 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact