ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Ολοκληρώθηκε η τελετή εκταφής του δικτάτορα Φράνκο

Το φέρετρο με τα λείψανα μεταφέρθηκε από οκτώ μέλη της οικογένειάς του

Η εκταφή του δικτάτορα Φράνκο, που κυβέρνησε την Ισπανία από το 1939 μέχρι τον θάνατό του το 1975, από το μνημειακό του μαυσωλείο κοντά στην Μαδρίτη ολοκληρώθηκε σήμερα, 44 χρόνια μετά το τέλος ενός καθεστώτος που έχει αφήσει βαθιές πληγές που παραμένουν ανοικτές.

Το φέρετρο με τα λείψανα του Φράνκο μεταφέρθηκε από την επιβλητική βασιλική που έχει σκαφτεί στον βράχο του μαυσωλείου της Valle de los Caidos από οκτώ μέλη της οικογένειάς του. Οι απόγονοι του νικητή του αιματοβαμμένου ισπανικού εμφυλίου φώναζαν «Ζήτω η Ισπανία» καθώς τοποθετούσαν το φέρετρο στο όχημα που επρόκειτο να το μεταφέρει στο ελικόπτερο. Προορισμός του, το κοιμητήριο του Mingorubbio, βόρεια της Μαδρίτης, όπου βρίσκεται ο τάφος της συζύγου του.

«Ο Φράνκο δεν θα πεθάνει ποτέ». Λίγες δεκάδες νοσταλγοί περίμεναν το φέρετρο, παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων. «Έσωσε την Εκκλησία και μας κράτησε προστατευμένους από τον Κομμουνισμό», δήλωσε ένας από τους συγκεντρωμένους.

Ένας τάφος πάντα ανθοστόλιστος

Η διαταγή για την κατασκευή της Valle de los Caidos (Κοιλάδα των Πεσόντων) δόθηκε από τον Φράνκο το 1940, μετά την «ένδοξη Σταυροφορία» του κατά των «χωρίς Θεό» Δημοκρατικών. Η κατασκευή διήρκεσε μία εικοσαετία. Έγινε από χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους.

Στο όνομα της «εθνικής συμφιλίωσης», ο Caudillo διέταξε την μεταφορά και τον ενταφιασμό στην τοποθεσία αυτή των λειψάνων 30.000 θυμάτων του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, Φρανκιστών, αλλά και Δημοκρατικών που βγήκαν από νεκροταφεία και ομαδικούς τάφους χωρίς ποτέ να ενημερωθούν οι οικογένειές τους.

Από τον θάνατό του το 1975, ο τάφος του ήταν πάντα στολισμένος με λουλούδια.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact