ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική συμφωνία ΕΕ-Ελβετίας για την ανταλλαγή τραπεζικών στοιχείων

Υπεγράφη σήμερα στις Βρυξέλλες η «ιστορική» συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελβετίας για ανταλλαγή τραπεζικών στοιχείων.

Μια απόφαση που αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών κρατών στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Βάσει της συμφωνίας, οι δύο πλευρές δεσμεύονται να ανταλλάσσουν αυτόματα τις πληροφορίες που διαθέτουν για οικονομικούς λογαριασμούς κατοίκων τους, αρχής γενομένης από το 2018.
Η συμφωνία αυτή βάζει τέλος στη μυστικότητα που παρέχουν οι ελβετικές τράπεζες, οι οποίες επιτρέπουν στους πελάτες τους να φοροδιαφεύγουν αποκρύπτοντας περιουσιακά στοιχεία.

Σε ανακοίνωση της η Κομισιόν, υπογραμμίζει πως η Ελβετία θα παράσχει κάθε χρόνο τα προσωπικά στοιχεία, τα στοιχεία λογαριασμού και τα ΑΦΜ των Ευρωπαίων πολιτών που τηρούν λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες.  Η αυτόματη ανταλλαγή των εν λόγω πληροφοριών θα επιτρέπει στις Αρχές της κάθε χώρας να «αποτιμήσουν και να χρεώσουν τους φόρους που αντιστοιχούν» στον κάθε φορολογούμενο.

Η Κομισιόν επισημαίνει πως το νέο καθεστώς τραπεζικής «διαφάνειας» θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν περιστατικά φοροδιαφυγής, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει ως αποτρεπτικό μέτρο για την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό.
«Η σημερινή συμφωνία σηματοδοτεί μια νέα εποχή φορολογικής διαφάνειας και της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ελβετίας. Είναι άλλο ένα πλήγμα εναντίον των φοροφυγάδων και ένα ακόμα άλμα προς δικαιότερη φορολόγηση στην Ευρώπη. 

Η ΕΕ άνοιξε το δρόμο για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, με την ελπίδα ότι οι διεθνείς εταίροι μας θα ακολουθήσουν. 
Αυτή η συμφωνία είναι απόδειξη του τι μπορεί να επιτύχει η φιλοδοξία και η αποφασιστικότητα της ΕΕ» υπογράμμισε ο Επίτροπος Pierre Moscovici.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact