ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Drones εντοπίζουν παραβάτες που σπάνε την καραντίνα και τους μετράνε την θερμοκρασία

Η κοινότητα Τρεβιόλο πήρε επιστράτευσε και πτητικά μέσα

Η μικρή κοινότητα Τρεβιόλο της Ιταλίας επιστράτευσε drones προκειμένου να εντοπίζει παραβάτες που σπάνε την καραντίνα για τον κορονοϊό και παράλληλα να τους μετράει την θερμοκρασία.

«Προσοχή είστε σε μία απαγορευμένη ζώνη. Απομακρυνθείτε αμέσως!». Στη μικρή κοινότητα Τρεβιόλο, στη βόρειο Ιταλία, ένα τηλεκατευθυνόμενο πτητικό μέσο δεν περιορίζεται μόνον στο να εντοπίζει τους παραβάτες της καραντίνας, αλλά επίσης μετρά και τη θερμοκρασία τους από απόσταση.

Η μηχανική κι αμείλικτη φωνή του drone, που περιπολεί πάνω από τη μικρή κοινότητα των 11.000 κατοίκων, στα περίχωρα του ‘μαρτυρικού’ Τρεβίζο, και στην οποία ήδη έχουν καταγραφεί 50 θάνατοι, προειδοποιεί επίσης πως «η παράβαση των κανονισμών (περιορισμού) επισύρει διοικητικές και ποινικές κυρώσεις». Το τηλεκατευθυνόμενο πτητικό μέσο χρησιμοποιείται επίσης και για τον εντοπισμό πιθανών παραβιάσεων της κυκλοφορίας κατά τις νυκτερινές ώρες.

Όσο ο ρυθμός της πανδημίας έχει επιταχυνθεί, η χρήση drone για την επιτήρηση του πληθυσμού έχει επεκταθεί, ακόμη και σε χώρες όπου, πριν από μόλις έναν μήνα, εξέφραζαν αμφιβολίες σχετικά με την παραβίαση των ατομικών ελευθεριών. Στην Ισπανία, αυτά τα μηχανήματα χρησιμοποιούνται για να εντοπίζονται οι μετακινήσεις ή η κατανάλωση νερού στα νοικοκυριά.

Στην Ιορδανία, για να ελέγχεται η τήρηση των περιορισμών κίνησης. Στη Γαλλία, επιτηρούν τις παραλίες και τις παρόχθιες διαδρομές του Σηκουάνα στο Παρίσι. Επίσης ορατά είναι και πάνω από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Η ακραία κατάσταση της πανδημίας έχει δικαιώσει τη χρήση των δύο drones που περιπολούν πάνω από την πόλη στα μάτια του δημάρχου και της πλειονότητας των πολιτών στο Τρεβιόλο. Μάλιστα ένα από αυτά διαθέτει ειδικά όργανα για τη μέτρηση εξ αποστάσεως της θερμοκρασίας. «Πετάμε το drone στα 25 μ. κι όταν αυτό εντοπίσει κάποιους, το κατεβάζουμε για να υπολογίσουμε τη θερμοκρασία τους με σχετική, αλλά ακόμη όχι πλήρη, ακρίβεια», τονίζει ο αστυνομικός που το χειρίζεται.

Σε περίπτωση που «υπάρχει σωματική θερμοκρασία που μας μοιάζει ανώμαλη, στέλνουμε μία περίπολο, για να θερμομετρήσει με ακρίβεια και να διαπιστώσει εάν το εν λόγω άτομο βρισκόταν σε υποχρεωτική καραντίνα και την έχει παραβιάσει, είτε βρισκόταν σε αυτοπεριορισμό και βγήκε έξω, ή εάν έχει προβλήματα υγείας» τονίζει ο Ματέο Κόπια, δείχνοντας πως η χρωματική διαβάθμιση στα περιγράμματα των ανθρώπων που εμφανίζονται στην οθόνη ελέγχου, μπορεί να βοηθήσει να διαπιστωθεί εάν κάποιος έχει κάποιον ύποπτο πυρετό.

Πώς δέχθηκαν το μέτρο οι πολίτες

Από την πλευρά του, ο 49χονος δικηγόρος Σέρτζο Φουμαγκάλι τονίζει πως «όποτε υπάρχει κρίση, η παραβίαση των ελευθεριών είναι έννοια σχετική, διότι τίθεται ζήτημα προτεραιοτήτων, που αφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση τη δημόσια υγεία, σε μία άνευ προηγουμένου κρίση», ενώ η 69χρονη συνταξιούχος Ρετζίνα Μάσπερ διατείνεται πως «είναι ένα καλό σύστημα κι είναι προτιμότερο από το να καταλήξουμε στο νοσοκομείο».

Δεν είναι της ίδιας άποψης η 18χρονη φοιτήτρια Καρλότα Λοκατέλι που θεωρεί πως «μόνο που μπορεί να μοιάζει θετική η χρήση του, από την πλευρά μου θεωρώ πως παραβιάζει την ιδιωτική ζωή».

Ο ίδιος ο Κόπια παρατηρεί πως οι προσωπικές απεικονίσεις που ερευνώνται παραμένουν μυστικές: «όλα είναι εντελώς νόμιμα», τονίζει, «σε αυτήν την περίοδο έκτακτης ανάγκης, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας ENAC μας έχει δώσει άδεια να ελέγχουμε τους πολίτες, σε κλασικές επιχειρήσεις και σε περιστάσεις κρίσεις», όπως και για τις «υπερπτήσεις πάνω από πόλεις». Η άδεια παραχωρήθηκε μέσα στην εβδομάδα.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Ιταλικής Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Αντονέλο Σόρο, προειδοποίησε τους βουλευτές για την ανάγκη η χρήση drone «να προστατεύει τη αρχή της αναλογικότητας, ιδίως λόγω των δυνατοτήτων τους, που είναι ιδιαίτερα επεμβατικές στην ιδιωτική σφαίρα της ζωής των πολιτών», τονίζοντας πως δεν πειράζει μεν η επιτήρηση ‘απρόσωπων’ συγκεντρώσεων, αλλά στην περίπτωση ελέγχου εάν τηρείται ο κατ’ οίκον περιορισμός εγείρονται ζητήματα, γιατί αφορά «έναν μεγάλο αριθμό προσωπικών δεδομένων».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact