ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Έτοιμη να στείλει χιλιάδες Καλάσνικοφ στις ιρακινές δυνάμεις


Πρόκειται για όπλα σοβιετικής κατασκευής που θα προέλθουν από τα αποθέματα του τακτικού στρατού καθώς και από μια αποθηκευμένη ποσότητα περίπου 30.000 Καλάσνικοφ που είχαν κατασχεθεί από ιταλικά στρατεύματα σε ένα πλοίο που τα μετέφερε στην πρώην Γιουγκοσλαβία εν μέσω του εμφυλίου, τη δεκαετία του 1990

Η Ιταλία είναι έτοιμη να εξοπλίσει τις ιρακινές δυνάμεις οι οποίες μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) με σοβιετικής κατασκευής τουφέκια, ανακοίνωσε σήμερα η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι.

«Η Ιταλία μπορεί να προσφέρει μια ορισμένη ποσότητα ελαφρών όπλων για προσωπική και τοπική άμυνα καθώς και πυρομαχικά για αυτά», είπε η Πινότι στο κοινοβούλιο, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέο Ρέντσι, έκανε μια σύντομη επίσκεψη στη Βαγδάτη και στην Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του αυτόνομου κουρδικού θύλακα.

«Ο προκαταρκτικός σχεδιασμός βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες», διευκρίνισε η Πινότι ενώπιον των επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής και της Γερουσίας που συγκλήθηκαν σήμερα για μια έκτακτη κοινή συνεδρίαση για το ζήτημα.

Τα όπλα θα προέλθουν από τα αποθέματα του τακτικού στρατού καθώς και από μια αποθηκευμένη ποσότητα περίπου 30.000 Καλάσνικοφ που είχαν κατασχεθεί από ιταλικά στρατεύματα σε ένα πλοίο που τα μετέφερε στην πρώην Γιουγκοσλαβία εν μέσω του εμφυλίου, τη δεκαετία του 1990, είπε η Πινότι.

Τα Καλάσνικοφ θεωρούνται τα πιο κατάλληλα όπλα για τους Κούρδους μαχητές, τους Πεσμεργκά, οι οποίοι έχουν οπλισμό στην πλειονότητά του σοβιετικής προέλευσης.

Επίσης ο ιταλικός στρατός μπορεί να στείλει στους Ιρακινούς πολυβόλα και εκτοξευτήρες αντιαρματικών ρουκετών, ανέφερε η ίδια.

Στην ίδια συνεδρίαση του ιταλικού κοινοβουλίου, η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι οι δυνάμεις του ΙΚ αποτελούν «μια απειλή για τους Ιρακινούς, την περιοχή στο σύνολό της, αλλά επίσης και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για όλο τον κόσμο». Η ίδια πρόσθεσε πως «έχουμε πολιτικό καθήκον, αλλά πάνω απ΄ όλα ηθικό καθήκον, να αντιδράσουμε σ΄ αυτό το ανθρωπιστικό δράμα».

Ήδη, η Ρώμη έχει στείλει στο Ιράκ πολλά αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια.

Η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης εντάσσεται στο πλαίσιο των κινήσεων που άρχισαν μετά το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή το οποίο έδωσε το πράσινο φως για τις παραδόσεις όπλων στους Κούρδους.

Στην μεγάλη τους πλειοψηφία τα μέλη των δύο επιτροπών της ιταλικής Βουλής που συνεδρίασαν σήμερα υπερψήφισαν την αποστολή όπλων στο Ιράκ, πλην των κοινοβουλευτικών του κόμματος Αριστερά Οικολογία Ελευθερία (SEL) και του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S).

Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact