ΕΛΛΑΔΑ

«Καυτό» τριήμερο στο Αιγαίο: Ο εμπρηστικός Ερντογάν δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού -3D έρευνες δείχνει η νέα Τουρκική Νavtex

Με την τελευταία ναυτική οδηγία να επικαλύπτει μέρος των τριών πρώτων NAVTEX το Oruc Reis ξεκινά τις λεγόμενες τρισδιάστατες έρευνες σύμφωνα με την Άγκυρα ενώ θεωρείται πιθανό να ακολουθήσει και νέα δέσμευση περιοχής για συνέχιση των 3D ερευνών ώστε να καλυφθεί όλη η θαλάσσια περιοχή Ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού την οποία διεκδικεί η Άγκυρα.

Του Κώστα Σαρικά

Η συνεχής όξυνση της ρητορικής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο εφησυχασμού στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ανεξέλεγκτος πλέον ο Τούρκος πρόεδρος έχει κατά πολύ υπερβεί τα εσκαμμένα και με εμπρηστικές επαναλαμβανόμενες δηλώσεις βάζει «φωτιά» στην ήδη τεταμένη κατάσταση.

Η ανανέωση της Τουρκικής NAVTEX για έκτη φορά από τις 10 Αυγούστου όταν το Oruc Reis βγήκε για έρευνες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και για τρίτη φορά από τις 12 Οκτωβρίου όταν το σεισμογραφικό έπειτα από ένα μήνα συνέχισε τις έρευνες ακόμη πιο κοντά στα Ελληνικά νησιά, για πρώτη φορά έπειτα από την εισβολή στην Κύπρο έχει κινητοποιήσει στρατιωτικά την Αθήνα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η Άγκυρα έχει αποφασίσει όχι απλά να συντηρήσει την ένταση αλλά κάθε φορά να προχωρά σε ένα ακόμη προκλητικό βήμα αμφισβήτησης Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Με NAVTEX στα 6,5 μίλια από το Καστελόριζο και στα 12 από τη Ρόδο κορύφωσε την προκλητική της τακτική δοκιμάζοντας την ψυχραιμία της Αθήνας.

Με την τελευταία ναυτική οδηγία να επικαλύπτει μέρος των τριών πρώτων NAVTEX το Oruc Reis ξεκινά τις λεγόμενες τρισδιάστατες έρευνες σύμφωνα με την Άγκυρα ενώ θεωρείται πιθανό να ακολουθήσει και νέα δέσμευση περιοχής για συνέχιση των 3D ερευνών ώστε να καλυφθεί όλη η θαλάσσια περιοχή Ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού την οποία διεκδικεί η Άγκυρα.

Με δεδομένο ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ήδη προαναγγείλει παραμονή του ερευνητικού για τους επόμενους δύο μήνες ενώ στο κάδρο των απειλών τους βάζουν ήδη και κάθοδο γεωτρύπανου η Αθήνα και το Επιτελείο προετοιμάζονται για όλα τα σενάρια. Και την ίδια ώρα κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο απρόβλεπτος και εκτός ελέγχου πλέον Ερντογάν να τολμήσει ερευνητική κίνηση Δυτικά του 28ου Μεσημβρινού. Σε αυτή την περίπτωση ήδη οι Ελληνικές αρχές έχουν ξεκαθαρίσει ότι η αντίδραση θα είναι εντελώς διαφορετική και οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα περιοριστούν απλά σε επιτήρηση των Τουρκικών πλωτών μέσων.

Ο Στόλος παραμένει για τρίτη φορά μέσα σε τρεις μήνες αναπτυγμένος στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με τα Ελληνικά πλοία να έχουν φτάσει σε απόσταση ακόμα και άνω των 150 μιλιών από τις ακτές της Ρόδου και του Καστελόριζου παρακολουθώντας το Τουρκικό ερευνητικό και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν.

Το αδιέξοδο στην πρόταση Στόλτενμπεργκ για ακύρωση των ασκήσεων στις 28 και 29 ημέρες Εθνικών εορτών για Ελλάδα και Τουρκία προμηνύει «καυτό» τριήμερο με τους γείτονες να δείχνουν ήδη τις προθέσεις τους με τη διπλή υπέρπτηση το πρωί πάνω από τους Ανθρωποφάγους από τέσσερα οπλισμένα Τουρκικά F-16.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν την πολυτέλεια για την παραμικρή χαλάρωση αντίθετα οι εντολές του ΑΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου παραμένουν στη λογική της πλήρους επαγρύπνησης όχι μόνο στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο αλλά συνολικά σε ολόκληρο το Αρχιπέλαγος όπως και στον Έβρο.

Με μικρής κλίμακας εκπαιδευτικές δραστηριότητες και οι τρεις κλάδοι παραμένουν σε εγρήγορση την ώρα που το Ελληνικό επιτελείο προετοιμάζεται για μακρά περίοδο υψηλής έντασης. Άλλωστε η απόφαση Ερντογάν να «δυναμιτίσει» τις διερευνητικές επαφές πριν καν ακόμα αρχίσουν κατέδειξε ότι ανά πάσα στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος είναι ικανός για μια νέα πρόκληση.

Πηγή: Newspost

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact