ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσαν τους Τούρκους για μοιρασιά σε Αιγαίο και Κύπρο;

Η Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, δεν ήταν καθόλου τυχαία μέρα τελικά.

Η ημερομηνία, κατά την οποία, η Ελλάδα μπήκε στο ΝΑΤΟ το 1952, χρησιμοποιήθηκε για βαρύγδουπες τοποθετήσεις σε σχέση με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Πρώην υπουργοί, εν ενεργεία πρέσβεις και ακαδημαϊκοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους γύρω από τα «φλέγοντα» θέματα με την Τουρκία.

Διοργανώθηκαν δύο διαφορετικές εκδηλώσεις:

  • Aπό το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) στο Ωδείο Αθηνών με θέμα το εάν και κατά πόσο «Μας συμφέρει η Χάγη;»,
  • «Το Δίκτυο» στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία με τίτλο «Προϋποθέσεις για την Ειρήνη και την Σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Από το βήμα της εκδήλωσης «Του Δικτύου» στην Μεγάλη Βρεταννία, ‘όπως διαβάζουμε στο ethnos.gr, οι πρέσβεις των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, του Ισραήλ, Γιόσι Αμράνι, και της Τουρκίας, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, αλλά και ο Κυριάκος Λουκάκης, Γενικός Διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, εξέφρασαν τις απόψεις τους για το πώς θα επιτευχθεί «ειρήνη» στην περιοχή μας, δίνοντας εν συνεχεία την «σκυτάλη» στους:

Ευάγγελο Αποστολάκη (πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας), Παύλο Αποστολίδη (πρέσβη επί τιμή), Άννα Διαμαντοπούλου (πρώην υπουργό και νυν πρόεδρο «Του Δικτύου») και Δημήτρη Καιρίδη (καθηγητή διεθνών σχέσεων και νυν βουλευτή της ΝΔ).

«Μια λύση που να εστιάζει σε ένα κοινό οικονομικό μέλλον στην Αν. Μεσόγειο, όπου θα κερδίζουν όλοι μπορεί να είναι περισσότερο εφικτή από την ισορροπία αμυντικού τρόμου και επίδειξης ισχύος. Διεθνή παραδείγματα διευθετήσεων που οδήγησαν στην ειρήνη ολόκληρες περιοχές μπορούν να γίνουν οδηγός για την αλλαγή παραδείγματος και στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε η πρόεδρος «Του Δικτύου», Άννα Διαμαντοπούλου.

«Ειρήνη με κοινό οικονομικό μέλλον;». Δηλαδή συνεκμετάλλευση με την Τουρκία;

Στο ερώτημά μας απαντά ο διεθνιστής τους Βαθέως Κράτους των ΗΠΑ, Αμερικανός Πρέσβης Πάιατ:

Δήλωσε πως η Τουρκία μπορεί να γίνει ενεργειακό σταυροδρόμι λόγω της γεωγραφικής της θέσης, ενώ πρότεινε μάλιστα να προσκληθεί και η Άγκυρα στο EastMed Gas forum, στην συμφωνία δηλαδή μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στις ΑΟΖ του Ελληνισμού, στις οποίες, βάσει Διεθνούς Δικαίου, δεν έχιε καμία θέση η Τουρκία.

Τον λόγο πήρε εν συνεχεία ο Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, ο οποίος παρουσίασε τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή ως «σταθεροποιητικό». Ειπλέον, επανέλαβε ότι η Άγκυρα δεν γίνεται να αποκλειστεί από την ενεργειακή εξίσωση της Μεσογείου και αποκήρυξε ως παράνομες της οριοθετήσεις ΑΟΖ στις οποίες έχει προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ «επιτέθηκε» και στον προτεινόμενο αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Γιόσι Αμράνι, άφησε να εννοηθεί ότι το Ισραήλ θα το εκτιμούσε να δει… μεγαλύτερη και περισσότερο δραστική στήριξη από την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στα διεθνή φόρα.

Άραγε υπό αυτές τις συνθήκες θα οδηγηθεί η Ελλάδα στην Χάγη;

Στην σχετική συζήτηση του ΕΛΙΑΜΕΠ παρενέβησαν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η πρώην υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

«Οι καθαρές κουβέντες με τους Τούρκους μπορούν μόνο να ωφελήσουν» τόνισε χαρακτηριστικά η Ντόρα Μπακογιάννη. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε οι τρίτοι να μας επιβάλλουν να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό είναι το συμφέρον της Ελλάδας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, για να συμπληρώσει ο Γιώργος Παπανδρέου:

«Δεν είδα καμιά αρνητική εξέλιξη όταν είχαμε μια ξεκάθαρη συζήτηση με την Τουρκία, προβάλλοντας τα θέματά μας».

Μίλησε και ο Γιώργος Κατρούγκαλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν κατακλείδι, υπάρχουν ποαγκόσμιες πιέσεις, προκειμένου η Ελλάδα να οδηγηθεί σε συνεννόηση με την Τουρκία, η οποία πρέπει να πάρει κάτι. Τι θα είναι αυτό;

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact