ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καλορίζικο» το τρίτο μνημόνιο μετά απο ολονύχτιο θρίλερ

«Καλορίζικο» το τρίτο μνημόνιο μετά απο ολονύχτιο θρίλερ

Ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει τη νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους και δανειστές.

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε το σχετικό νομοσχέδιο με 222 «Ναι», 64 «Όχι», 11 «Παρών» και 3 απόντες.

Η συμφωνία υπερψηφίστηκε από 118 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και όλους τους βουλευτές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι.

Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «όχι» ψήφισαν οι:

Γιάνης Βαρουφάκης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Κοδέλας, Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Θανάσης Σκούμας, Κώστας Λαπαβίτσας, Θωμάς Κώτσιας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη , Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννιδης, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Στέφανος Σαμοΐλης, Ραχήλ Μακρή, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Γιάννης Ζερδελής, Θανάσης Πετράκος, Κωνσταντίνος Δελημήτρος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης, Ευγενία Ουζουνίδου.

«Παρών» ψήφισαν οι Βασιλική Κατριβάνου, Αννέτα Καββαδία, Αλέξης Μητρόπουλος, Μαρία Κανελλοπούλου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Νίκος Μιχαλάκης, Φάνης Κουρεμπές, Ηρώ Διώτη, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Δανάη Τζήκα-Κωστοπούλου, Βασιλική Λέβα

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης ψήφισε «ναι» επί της αρχής και «παρών» στα υπόλοιπα. Ο Δημήτρης Σεβαστάκης ψήφισε «ναι» επί της αρχής, «παρών» στο άρθρο 1 και «ναι» στα υπόλοιπα.

Απών από την ψηφοφορία ήταν ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός, καθώς και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Ακριώτης.

Στις 20 Αυγούστου η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης καθώς κυριαρχεί η εκτίμηση ότι υπάρχει θεσμική δυσαρμονία.

LIVE BLOG

09:25 – Ο Αλ. Μητρόπουλος κηρύσσει περαιωμένη τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Ακολουθεί ονομαστική ψηφοφορία.

09:22 – Αλέξης Τσίπρας: Στη Δημοκρατία είμαστε όλοι μας αναλώσιμοι. Τα αξιώματα ή τα παίρνουμε ή τα χάνουμε από τον ελληνικό λαό. Είμαι ο τελευταίος που δεν θα αναγνωρίσω αυτό που μόνος μου ονομάτισα θεσμική δυσαρμονία. Τούτη την ώρα αυτή συζήτηση δεν βοηθάει.

09:16 – Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Δεν μπορώ να αποτρέψω εκλογές, δεν μπορώ να τις επιβάλω, τόνισε ο Ευ. Μεϊμαράκης. Από Δευτέρα πρέπει να βρεθεί λύση για το καλό της χώρας.

09:13 – ​Παρέμβαση Βαρουφάκη: Στην αίθουσα έχω δεχτεί ακραίες φραστικές επιθέσεις – Ακόμη και σήμερα είπαν ότι είχα δόλο για τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Οι επιθέσεις στο πρόσωπο μου ήταν προσπάθεια να πληγεί η 5μηνη επιτυχία της κυβέρνησης. Για να λυθεί το θεσμικό ζήτημα αρκεί ένα νεύμα του πρωθυπουργού για την παράδοση της έδρας μου.

08:31 – Αλέξης Τσίπρας (πρωθυπουργός): Από τις 25 του Γενάρη κάποιοι επεδίωκαν να ξεμπερδέψουν με αυτή την κυβέρνηση. Κάποιοι ταυτίζονται εξ αντικειμένου, δεν λέω εκ προθέσεων, με ακραίους συντηρητικούς κύκλους. Ευθύνη όλων μας να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα αυτού του λαού για να συνεχίσει να μάχεται.

Πολλά σκάνδαλα με πολιτικό άρωμα έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης.

Το τελευταία φορά Αριστερά δεν θα πραγματοποιηθεί. Θέλετε δεν θέλετε θα έχετε για πολλά χρόνια μπροστά σας την Αριστερά να ανοίγει δρόμους. Ενίοτε τα αιτήματα (γι εκλογές) γίνονται αποδεκτά κ. Μεϊμαράκη.

Να δώσουμε τη μάχη για να αντισταθμίσουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της συμφωνίας. Να δώσουμε τη μάχη με τα οργανωμένα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Γερό χτύπημα στις δυνάμεις της διαπλοκής το νομοσχέδιο για τις συχνότητες, το οποίο θα εφαρμοστεί μέχρι κεραίας Το πάρτι των υπερτιμολογήσεων στα δημόσια έργα πρέπει να τελειώσει και θα τελειώσει.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη δέσμευση της 12ης Ιουλίου για αναδιάταξη του χρέους μετά την πρώτη αξιολόγηση.

Η νέα συμφωνία περιλαμβάνει χρηματοδότηση της ανάπτυξης με συγκεκριμένους όρους. Θα αναφερθώ στο πακέτο Γιουνκέρ παρά το γεγονός ότι αυτά τα 35 δισ. δεν είναι χρήμα ρευστό.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι υπάρχει καλό Μνημόνιο. Τι ζήταγαν οι πιστωτές από πέρυσι; Να ολοκληρώσουμε την περίφημη 5η αξιολόγηση. Φθάσαμε στο σημείο να συγκρίνουμε το περίφημο mail Χαρδούβελη, που ήταν μία πρόταση, με τη σημερινή συμφωνία.

Συγκεκριμένες αιτιάσεις απολύτως άδικες από την πλευρά του κ. Σόϊμπλε θα επιδιώξουν να πάρουν πίσω αυτό που επετεύχθη σε λίγες ώρες στο Eurogroup. Επιστροφή σε μια κρίση δίχως τέλος σημαίνει το δάνειο – γέφυρα. Κάποιοι την επιδιώκουν.

Είναι ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να πετύχουμε αυτή η συμφωνία υπό όρους οικονομικής ασφυξίας που μας επιβλήθηκαν με τον πιο κυνικό τρόπο.

Πήραμε την ευθύνη απέναντι στο περίφημο time-out του κ. Σόϊμπλε. Πήραμε την ευθύνη να μείνουμε ζωντανοί, να μην αυτοκτονήσουμε. Δεν μετανιώνω που αποφάσισα τον συμβιβασμό έναντι του χορού του Ζαλόγγου.

Δεν σήμαινε το 62% «ναι» στη δραχμή. Πήραμε μία επώδυνη επιλογή ευθύνης. Κάναμε ένα βήμα πίσω βγαίνοντας όρθιοι από τον λάκκο των λεόντων.

Σήμερα κλείνει ένας πρώτος κύκλος μιας σκληρής επίπονης διαδικασίας. Έχουμε ένα νέο κοινωνικό και πολιτικό τοπίο μπροστά μας. Δεν θα επανέλθω στις συνθήκες υπό τις οποίες οδηγηθήκαμε στις αποφάσεις του EuroSummit στις 12 Ιουλίου. Η χώρα είναι εκτός αγορών. Εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης. Αναγκαστική επιλογή το Μνημόνιο. Το δίλημμα που ετέθη στις 17 ώρες της διαπραγμάτευσης δεν ήταν Μνημόνιο ή άτακτη χρεοκοπία, αλλά Μνημόνιο με ευρώ ή Μνημόνιο με δραχμή. Αυτή η εναλλακτική λύση που δήθεν αγνοήσαμε δεν υπήρξε και προς ώρας τουλάχιστον δεν υπάρχει. Η επιλογή να μην προχωρήσουμε στο Μνημόνιο με δραχμή δεν ήταν μία επιλογή της στιγμής. Αυτή δεν υπήρξε ποτέ λαϊκή μας διακήρυξη.

08:10 – Ευάγγελος Μεϊμαράκης (πρόεδρος ΝΔ): Η ΝΔ είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες και να κρατήσει τη χώρα όρθια μέσα στην Ευρώπη, μέσα στο ευρώ. Έχετε καταλάβει ότι καταργείτε το ΕΚΑΣ; Ποια συμφέροντα εξυπηρετείτε; Για τους αγρότες θα δώσουμε μάχη. Μην θεωρήσετε δεδομένη την ψήφο της ΝΔ αν φέρετε τα μέτρα των αγροτών τον Οκτώβριο χωρίς διαπραγμάτευση. Κύριε Πρωθυπουργέ, είστε αντιμέτωπος με τους δαίμονες που ο ίδιος κατασκευάσατε. Η χώρα χρειάζεται κυβερνήτη. Δεν είστε κυβερνήτης κ. Πρωθυπουργέ. Η εικόνα της Βουλής δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Το πρώτη φορά Αριστερά σύντομα θα γίνει τελευταία φορά Αριστερά. Κάντε τις εκλογές και εμείς εδώ είμαστε να σας βοηθήσουμε να δραπετεύσουμε. Δεν μπορεί να συνεχισθεί αυτό. Θα είναι μεγάλο το πρόβλημα στην οικονομία από αυτήν την αστάθεια που θα δημιουργηθεί. Οι εκλογές θα μας πάνε αρκετά πίσω. Θα χάσουμε δυόμιση κρίσιμους μήνες. Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Βουλή δεν είναι αντάξια. Πλήρης διάλυση της Βουλής και πλήρης διάλυση της χώρας. Δεν φταίνε μόνο οι άλλοι στους έξι μήνες που διαλύσατε τη χώρα. Δεν θα ανακατευτούμε σε πρόταση μομφής εναντίον της Προέδρου της Βουλής.

07:47 – Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα ήλπιζα να μπορούμε όλοι να πούμε ότι ήταν όλα ένας εφιάλτης. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει. Αυτό μας υποχρεώνει να αγωνιστούμε για αυτό, το οποίο διαχρονικά αγωνιστήκαμε, για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση. Μιλούμε για το τρίτο μνημόνιο, γι” αυτό που δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να ψηφίσουμε. Κύριοι της κυβέρνησης δεν έχετε το δικαίωμα να φορτώσετε τη χώρα με ένα νέο δάνειο αποδεχόμενοι την αποπληρωμή ενός παράνομου χρέους. Κύριοι της κυβέρνησης δεν έχετε το δικαίωμα να φορτώσετε τη χώρα με ένα νέο δάνεια αποδεχόμενοι την αποπληρωμή ενός παράνομου χρέους. Με πληγώνει και με στεναχωρεί να προστεθεί ο Αλέξης Τσίπρας στους πρωθυπουργούς των Μνημονίων. Δεν θα υπερασπιστώ άλλο τον πρωθυπουργό γιατί ο ίδιος με έπεισε να μην το κάνω. Απόπειρες κοινοβουλευτικής εκτροπής. Ντράπηκα όταν άκουσα τον υπουργό κ. Μάρδα να υιοθετηθεί τεχνικές του κ. Βενιζέλου.

07:31 – Σταύρος Θεοδωράκης (επικεφαλής ΠΟΤΑΜΙ): Ένα μεγάλο μέρος του δανείου του 3ου Μνημονίου οφείλεται στα ψέματα και στην ανικανότητα αυτής της Κυβέρνησης. Η Ελλάδα δε θα βγει από την κρίση αν δεν αρχίσει να παράγει. Η Ελλάδα δε θα αλλάξει πορεία αν δεν αλλάξει παιδεία. Η χώρα θέλει αναγέννηση και εσείς είστε ακόμη επί της διαδικασίας. Οι βουλευτές μας θα ψηφίσουν τη συμφωνία. Όχι από καθήκον απέναντι στους εταίρους μας, αλλά απέναντι στους Έλληνες.

07:17 – Πάνος Καμμένος (πρόεδρος ΑΝΕΛ): Αυτή η συμφωνία αποτελεί το τέλος των μνημονίων. Την αλλαγή της τροπολογίας που αφορά το συνταξιοδοτικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος από το βήμα της Βουλής. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων είπε ότι η στρατιωτική ηγεσία ζήτησε να παραμένουν και να μην αποστρατεύονται τα στελέχη που δεν περνούν στη Σχολή Πολέμου και έως τώρα αποστρατεύονταν σε ηλικία μικρότερη των 58 ετών

07:02 – Φώφη Γεννηματά (πρόεδρος ΠΑΣΟΚ): Η θετική ψήφος μας δεν είναι ψήφος ανοχής ή πολύ περισσότερο ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Σε κάθε «ναι» που θα εκφωνήσει σήμερα κάθε βουλευτής μας να ακούτε ένα ηχηρό «ναι» στην απόφασή μας να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Είναι ώρα για δράση και όχι για απόδραση κ. Πρωθυπουργέ.

06:25 – Γ. Σταθάκης (υπουργός Οικονομίας):

06:12 – Γ. Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ): Τελειώνει απόψε η αντιμνημονιακή περίοδος, σπάει το σπυρί του αριστερού λαϊκισμού

06:02 – Δ. Καμμένος

05:50 – Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ): Χρεώνετε το λαό για να σώσετε το καπιταλιστικό σύστημα. Το μνημόνιο Τσίπρα δρα συμπληρωματικά στα δύο προηγούμενα. Γιαλαντζί αντιμνημονιακοί στη Χρυσή Αυγή.

05:36 – Σπ. Λυκούδης (Ποτάμι): Θα πούμε «όχι» στη χρεοκοπία. Ευρεία εθνική συνεννόηση για να βγούμε στο ξέφωτο. Είμαι απολύτως αντίθετο με όσους σήμερα επιχειρούν να δηλώσουν ότι δεν έχει ηθικό πλεονέκτημα η Αριστερά. Κανείς μας δεν ένιωσε άνετα όταν ο πρωθυπουργός αυτοπαγιδεύτηκε. Επιδιώκεται η μετάθεση ευθυνών εκτός συνόρων. Καλλιεργείται ο μύθος του θύματος. Η κυβέρνηση αντιμετώπισε τους εταίρους σαν εχθρούς, ρώσικη ρουλέτα ευφάνταστης ελληνικής κοπής. Επικοινωνιακή φούσκα η σκληρή διαπραγμάτευση. Δεν υπήρχε άλλος δρόμος εφικτός. Η αντιμνημονιακή απάτη κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.

05:33 – Π. Λαφαζάνης: Δημοκρατία δεν υφίσταται. Κάποιοι θα γκρεμίσουν αυτή τη νέα δικτατορία της Ευρωζώνης γιατί υπάρχει εναλλακτική λύση. Λυπάμαι και ντρέπομαι για τον κ. Μάρδα και για την κυβέρνηση. Αλλάξατε τον τίτλο στην τροπολογία και την κάνατε συνταγματική. Είναι ντροπή αυτό που κάνετε. Το Μνημόνιο κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα.

05:24 – Δημήτρης Μάρδας: Νομοθετική βελτίωση επί των συνταξιοδοτικών διατάξεων.

05:17 – Αρτέμης Ματθαιόπουλος (Χρυσή Αυγή): Αν το ΚΚΕ ψήφιζε κατά στην πρόταση που διατυπώθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων να μην διεξαχθεί άμεσα η συζήτηση στην Ολομέλεια θα είχε μπλοκαριστεί το Eurogroup. Έχουν καμία σχέση αυτά που θα συζητήσουν αύριο στο Eurogroup με την κατάργηση του Μνημονίου; Η ΧΑ δεν εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση για τη νέα συμφωνία.

04:47 – Δ. Κουτσούμπας (γ.γ. ΚΚΕ): Κάποιοι προβάλουν την καπιταλιστική Ελλάδα της δραχμής. Απευθύνουμε κάλεσμα στο ριζοσπαστικό κόσμο σε όσους αρνούνται να ζήσουν με τον εκβιασμό. Είναι καιρός για την αντίστροφη μέτρηση. Απάτη σε βάρος του λαού που θέλει καταδίκη. Ο δρόμος της ΕΕ είναι παράδεισος για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και κόλαση για το λαό. Το «Όχι» και το «Ναι» είχαν τον ίδιο παρονομαστή. Δεν θα διστάσετε να χρησιμοποιήσετε ακόμα και τη βία για να περάσετε τα μέτρα. Όλοι μαζί φτιάχνουν λαούς υποταγμένους. Κάλπικα τα δημοψηφίσματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν δηλωμένος δικός τους. Το Μνημόνιο που φέρνετε είναι η προδοσία των λαϊκών συμφερόντων. Η ελπίδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάλπικη γιατί έκλεινε το μάτι σε ιμπεριαλιστικά μπλοκ. Σας ξέρουμε πλέον, έχετε έτοιμη την καραμέλα ότι προσπαθήσαμε αλλά δεν τα καταφέραμε. Θα γδάρετε το λαό και μάλιστα σύριζα. Τίποτα δεν αναστέλλει από αυτά που ψήφισαν οι προηγούμενοι το τρίτο Μνημόνιο Τσίπρα. Η κυβέρνηση συναλλάσσεται με τους μεγαλο-εργολάβους και δεν καταργεί τις λεόντειες συμβάσεις. Η κυβέρνηση να αποδεχθεί την πλήρη πρότασή μας για μείωση των αποδοχών των βουλευτών και πλήρη κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων και όλων των προνομίων που συνδέονται με την βουλευτική ιδιότητα. Το τρίτο Μνημόνιο είναι γεγονός.

04:29 – Έχουμε μόνο μια δυνατότητα. Όλοι μαζί να παλέψουμε και όλοι μαζί να κερδίσουμε. Ελπίζουμε να βάλετε την πατρίδα πάνω από το κόμμα. Στα κείμενα που μας έχετε μοιράσει αναφορά για τη διευθέτηση του χρέους, περιέργως πως, δεν υπάρχει. Το δάνειο από το ΔΝΤ θα είναι στο αγγλικό δίκαιο. Και όποιος το αμφισβητεί να έρθει στο βήμα να το αποδείξει. Πενήντα δισ. ευρώ το συνολικό κόστος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Έφθασε η κυβέρνηση να παρακαλάει γι΄ αυτό το νέο, αριστερό Μνημόνιο. Απειλήσατε τους πιστωτές με αυτό που ήθελαν, το Grexit. Η Ελλάδα έχει φθάσει ως εδώ γιατί έχει πληρώσει τον λαϊκισμό και την αβάσταχτη ελαφρότητα της κυβέρνησης. Το Μνημόνιο αυτό είναι λεβέντικο, ηρωϊκό, αντιμνημονιακό. Ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης αναφέρεται σε παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού βάσει των οποίων δεν θα υπήρχε νέο Μνημόνιο.

04:12 – Ν. Μιχαλολιάκος (γ.γ. Χρυσής Αυγής): Οι αγρότες είναι η ψυχή του έθνους. Τώρα, διαμαρτύρονται έντονα για τα νέα μέτρα. Το επόμενο βήμα θα είναι το Grexit. Τα μέτρα του νέου Μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ είναι σκληρά και δεν καλύπτονται ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε το ΝΔ. Κατεπείγον είναι ο σεισμός στα ελληνικά νησιά. Έχουμε μια εισβολή, έχουν κάνει απόβαση οι παράνομοι μετανάστες. Το σύνθημά μας είναι ούτε Μαρξ ούτε Ροκφέλερ. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταψηφίζουν το Μνημόνιο και προς τιμήν τους θα μπορούσαν να έχουν δική τους Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μόνο πραξικοπήματα γίνονται αυτή την ώρα. Η όλη διαδικασία θυμίζει βιαία προσαγωγή. Οι βουλευτές πρέπει να αποφασίσουν σε ένα κείμενο 500 σελίδων.

04:00 – Γεράσιμος Μπαλαούρας (ΣΥΡΙΖΑ): Δεν είναι δικό μας το Μνημόνιο, δεν θα το οικειοποιηθούμε. Το στοίχημα για εμάς είναι να κυβερνήσουμε και να χτυπήσουμε βαρώνους των μίντια και τη φοροδιαφυγή. Είναι ηθική απαίτηση του κόσμου που μας ψήφισε. Υπάρχουν κύκλοι τιμωρητικοί από την πλευρά των δανειστών που θέλουν να μην περάσει η συμφωνία. 30 δισ. ευρώ είχε υπογράψει πλεονάσματα η ΝΔ, 10 δισ. ευρώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή διαφορά 20 δισ. ευρώ που θα πάνε στην ανάπτυξη. Το επιτόκιο του ESM είναι 1,2% ενώ του ΔΝΤ 3%. Πήγαμε σε ένα επώδυνο συμβιβασμό, πράγματι έξω από το πρόγραμμά μας, πράγματι Μνημόνιο. Τα μέτρα παρότι αν και είναι πιο δίκαια είναι οριζόντια, άδικα και υφεσιακά. Αυτά τα μέτρα σε ύφεση αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ.

03:59 – Διευκρινίσεις Κατρούγκαλου επί των βελτιώσεων που επιφέρει στην τροπολογία που αφορά στο υπουργείο Εργασίας.

03:55 – Τσακαλώτος: Στο τέλος πρέπει να κριθεί το Μνημόνιο αυτό με τα υπέρ και τα κατά του. Ποιον εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός να διαχειρισθεί το χρέος, το αγροτικό σχέδιο, ποιος μπορεί να μετριάσει τις αδικίες. Είχα έναν εκνευρισμό γιατί μας λέγατε ότι πίνουμε καφέ μετά από 24 ώρες διαπραγματεύσεων.

03:50 – Παρεμβαίνει ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Δεν γίνονται και τα δύο. Και να μας προκαλέσετε και να ψηφίσουμε. Ακούς τι σου λέω; Μην κουνάς σε μένα τα χέρια. Αν μας προκαλείτε θα απαντήσουμε καταλλήλως.

03:45 – Τσακαλώτος: Δεν ξέρετε να διαβάζετε τα κείμενα κ. Μητσοτάκη. Ήμουν σαφής για το τι υπήρχε στο κείμενο των θεσμών και τι υπάρχει.

03:40 – Ζ. Κωνσταντοπούλου: Λυπάμαι που είχαν εκτιμήσει ότι αυτή η Βουλή δεν θα ψηφίσει Μνημόνιο. Έπεσα θύμα πλάνης. Η Πρόεδρος της Βουλής δίνει τη θέση της στον αντιπρόεδρο της Βουλής Αλ. Μητρόπουλο.

03:39 – Ν. Φίλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είτε το θέλετε είτε δεν το θέλετε κ. Κωνσταντοπούλου είναι ένα συντεταγμένο κόμμα δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, απαντώντας στην Πρόεδρο της Βουλής η οποία είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο ο κ. Φίλης.

03:34 – Νέα ψηφοφορία επί της διαδικασίας της Βουλής – Απορρίφθηκε η πρόταση της Προέδρου της Βουλής για την εξάντληση του δεκάωρου.

03:22 – Ο Νίκος Φίλης προτείνει η διαδικασία να ολοκληρωθεί στις 7:00 το πρωί. Η Πρόεδρος της Βουλής προτείνει η Ολομέλεια να εξαντλήσει τη 10ωρη συζήτηση -Να ξεκινήσει στις 03:30 και να τελειώσει στις 13:30 το μεσημέρι.

03:18 – Ψηφοφορία δια ανατάσεως της χειρός για το αν θα συζητηθούν οι δύο τροπολογίες. Η Βουλή, κατόπιν ψηφοφορίας, αποφάσισε να θέσει προς συζήτηση και ψήφιση τις δύο τροπολογίες της κυβέρνησης. Επίσης, αποδέχτηκε το χαρακτηρισμό του νομοσχεδίου ως «κατεπείγον».

03:06  – Δ. Στρατούλης: Η τροπολογία για τις συντάξεις πρέπει να αποσυρθεί. Αντισυνταγματική η τροπολογία για τις συντάξεις. Πρέπει να αποσυρθεί καθώς παραβιάζει τη συνταγματική αρχή του δικαίου. Ηθική υποχρέωση της Βουλής να λαμβάνει υπόψη τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

03:02 – Ευ. Αμμανατίδου: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραβίασε τις προγραμματικές του δεσμεύσεις και φέρνει το σκληρότερο μνημόνιο –  Κρίνεται το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας – Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε μέσα σε τρεις ώρες

02:56 – Z. Κωνσταντοπούλου: Πολλά θα θυμάται, κ. Βενιζέλο, ο ελληνικός λαός. Κι εσάς δεν θα σας ξεχάσει…

02:48 – Ευάγγελος Βενιζέλος: Να ζητήσει συγγνώμη ο Τσακαλώτος για όσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 4,5 χρόνια. Ο Ευ. Τσακαλώτος νομίζει ότι δεν θα τον θυμόμαστε, επειδή θα μείνει στη σκιά του Γ. Βαρουφάκη. Θα τον θυμόμαστε για τα λάθη που έκανε. Κατανοητή η αιτιολογία του υπουργού αλλά είναι θράσος όταν μας λέγατε ότι κάναμε πραξικόπημα όταν φέρναμε νομοσχέδια με τη διαδικασία κατεπείγοντος.

02:38 – Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ): Αν παραβιάζονται τα κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε επί της συνταγματικότητας των τροπολογιών. Δεχόμαστε το κατεπείγον για τους λόγους που επικαλέστηκε ο υπουργός. Η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση το τρίτο επαχθέστερο Μνημόνιο. Η Ελλάδα βρισκόταν σε διαδικασία εξόδου, αλλά τώρα δεσμεύεται για τρία χρόνια με ένα νέο Μνημόνιο.

02:33 – Νίκος Νικολόπουλος (ΑΝΕΛ): Οι ΑΝΕΛ λένε ΝΑΙ στην πρόταση του κ. Φίλη. Οι τροπολογίες να δούμε πως βελτιώνονται. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό το γεγονός της κωλυσιεργείας που έρχεται να καθυστερήσει το λίγο χρόνο που απομένει να ασχοληθούμε με την ουσία των μέτρων. Καταναλώνουμε τον περισσότερο χρόνο για άλλα ζητήματα.

02:32 – Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ): Τροπολογίες λαιμητόμος για τα ασφαλιστικά δικαιώματα και πρέπει να αποσυρθούν. Απαράδεκτη η διαδικασία για να φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  ΑΝΕΛ σε κύρωση το τρίτο Μνημόνιο

02:29 – Χάρης Θεοχάρης (Ποτάμι): Μεθοδεύσεις διαδικαστικού τύπου γι να νικήσουν κάποιοι το ίδιο τους το κόμμα. Βλέπουμε μία μάχη ανάμεσα στην ανικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης και της Προέδρου της Βουλής. Το χρέος μας είναι να δώσουμε τα όπλα στον υπουργό Οικονομικών να φέρει εις πέρας την αποστολή του.

02:25 – Χρήστος Παππάς (Χρυσή Αυγή): Ένταση λόγω των αναφορών του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στην «μαύρη» επέτειο του «Αττίλα» και της Κυπριακής τραγωδίας. Δεν μας ενδιαφέρει αν θα τα ψηφίσουν οι Φινλανδοί. Εμάς μας ενδιαφέρει ο ελληνικός λαός. Οι τροπολογίες δεν είναι σύννομες.

02:21 – Μητσοτάκης: Για το ζήτημα των τροπολογιών θα τοποθετηθεί ο αρμόδιος εισηγητής μας, αφού προηγουμένως τοποθετηθεί ο αρμόδιος υπουργός. Είναι η πρώτη φορά τα 11 χρόνια που είμαι βουλευτής που η συνεδρίαση ξεκίνησε τέτοια ώρα. Δεχόμαστε τη βασική επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και την ανάγκη του υπουργού Οικονομικών να προσέλθει στο Eurogroup με ψηφισμένη τη συμφωνία.

02:15 – Φίλης:  Να τεθεί χρόνος τριών ωρών για διευκόλυνση του Σώματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι μείζονες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από τη Βουλή. Προτείνουμε να γίνει ενιαία συζήτηση των τροπολογιών με το υπόλοιπο θέμα.

02:13 – Τσακαλώτος: Στις 16:00 αύριο υπάρχει Eurogroup. Εάν δεν υpάρχουν αυτά μαζί με τις τροπολογίες τότε δεν θα υπάρχει απόφαση και θα πάμε σε δάνειο – γέφυρα. Μπορούμε να συζητήσουμε βελτιώσεις, αλλά αν πάει ο υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup χωρίς αυτά, η Φινλανδία δεν θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας

02:09 – Η διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε να μην εισάγει στην Ολομέλεια τις κατατεθείσες τροπολογίες ως αντισυνταγματικές.

02:02 – Η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου αναγγέλλει από τη θέση της προεδρεύουσας της συνεδρίασης την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact