ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κασουλίδης: «Διάλογος δεν γίνεται με απειλές και εκβιασμούς»

Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα εναντίον της Τουρκίας χρησιμοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος συναντήθηκε με τον ομόλογό του στην Ελλάδα, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και η αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ έχουν συνέπειες στον διακοινοτικό διάλογο, ο οποίος, όπως πρόσθεσε, δεν μπορεί να διεξαχθεί υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών και επίδειξης ισχύος και μάλιστα, σε μια φάση, κατά την οποία οι συνομιλίες θα προχωρούσαν επί της ουσίας, χωρίς υπεκφυγές.

Μάλιστα, έκανε λόγο για αποθράσυνση της Τουρκίας και υποστήριξε ότι η αυστηρότητα, που θα έπρεπε να επιδείξει η διεθνής κοινότητα απέναντί της, μέχρι στιγμής δεν είναι η αναμενόμενη, αν και πρόσθεσε ότι πραγματοποιούνται παρασκηνιακές διπλωματικές προσπάθειες.

Παράλληλα, στη διάρκεια της συνάντησης υπεγράφη διμερής συμφωνία συνεργασίας στους τομείς Έρευνας και Διάσωσης.

Ο Ι. Κασουλίδης, έκανε λόγο για μια παραγωγική συνάντηση και υπογράμμισε ότι μπορεί να επιστρέψει στην Κύπρο, λέγοντας ότι η Ελλάδα θα συμπαρασταθεί και σε αυτήν τη δοκιμασία της Κύπρου, με όλες τις δυνατότητες, οι οποίες της προσφέρονται.

Ακόμα , αναφέρθηκε στη σημασία της Διμερούς Συμφωνίας Ελλάδας- Κύπρου για τη συνεργασία στους τομείς της Έρευνας και Διάσωσης και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει και πιο έντονη συνεργασία στους τομείς της θαλάσσιας πολιτικής και της ενέργειας μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη διαβεβαίωση ότι η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ θα προχωρήσει απρόσκοπτα στο πρόγραμμα των γεωτρήσεων, το οποίο έχει εξαγγείλει, σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, και επ’ αυτού δεν πρόκειται να υπάρξει εκ μέρους της οπισθοχώρηση.

Σχετικά με τον φυσικό πλούτο της Κύπρου, περιλαμβανομένων και των υδρογονανθράκων, ο Ι. Κασουλίδης επανέλαβε ότι ο πλούτος αυτός ανήκει σε όλους τους Κυπρίους και αναλογικά θα κατανεμηθεί, όταν επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα. Ωστόσο, παρατήρησε ότι έσοδα από το φυσικό αέριο δεν προβλέπονται πριν από το τέλος της δεκαετίας και αναρωτήθηκε «προς τι λοιπόν» αυτές οι απειλές της Τουρκίας επί του παρόντος.

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επανέλαβε τη στήριξη της Αθήνας στις προσπάθειες της Λευκωσίας για την επίλυση του Κυπριακού, τόνισε δε ότι εξετάστηκαν σε βάθος οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και σημείωσε ότι σε μια διεθνή συγκυρία τόσο βεβαρημένη, δεν θα έπρεπε η Τουρκία να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, με ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και υπονομεύουν την πορεία των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι είναι υποχρέωση όλων να βοηθήσουν τις συνομιλίες, αλλά παρατήρησε ότι παρατηρούνται συμπεριφορές που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Όπως υπογράμμισε ο Ευ. Βενιζέλος, ο πυρήνας του προβλήματος είναι πάντα ο ίδιος, δηλαδή «η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία» και πρόσθεσε ότι από αυτήν τη μήτρα ξεκινούν μια σειρά από προβλήματα.

Επίσης, αναφέρθηκε, στις πρωτοβουλίες, πολιτικές και διπλωματικές, τόσο της ελληνικής όσο και της ελληνοκυπριακής πλευράς για την αντιμετώπιση του θέματος, υπενθυμίζοντας τις χθεσινές του επαφές, στο περιθώριο της Διάσκεψης στο Κάιρο για την Ανοικοδόμηση της Γάζας και τις συζητήσεις που είχε με ομολόγους του για το Κυπριακό.

Στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της συνεργασίας Αθήνας- Λευκωσίας, ο Ευ. Βενιζέλος ανακοίνωσε σειρά ενεργειών, όπως η υπογραφή της διμερούς συμφωνίας συνεργασίας στους τομείς της Έρευνας και της Διάσωσης, καθώς και έμφαση στα θέματα θαλάσσιας πολιτικής και ενέργειας.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην πρόοδο στο τριμερές σχήμα συνεργασίας Αιγύπτου- Κύπρου- Ελλάδας, καθώς και στην πρόσφατη συνάντηση της Νέας Υόρκης, ενώ προανήγγειλε την επόμενη συνάντηση των τριών υπουργών Εξωτερικών στη Λευκωσία, όπου θα αποφασισθεί, πιθανότατα για τις 9 Νοεμβρίου στο Κάιρο, η πρώτη τριμερής Συνάντηση Κορυφής με τη συμμετοχή, του προέδρου της Αιγύπτου, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του έλληνα πρωθυπουργού.

«Πρόκειται για μια κίνηση ουσιαστικής εμβάθυνσης της συνεργασίας μας, γιατί η Αίγυπτος παίζει έναν καθοριστικό ρόλο σε όλες τις κρίσεις», σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι βάση αυτής της συνεργασίας αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στην κρίσιμη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact