ΚΟΣΜΟΣ

Καταδίκη της Τουρκίας από το ΕΔΑΔ για τον ηγέτη των Κούρδων Σελαχατίν Ντεμίρτας

Η Άγκυρα καλείται να καταβάλει 2.500 ευρώ για ηθική αποζημίωση και 1.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα

Αρνητική για την Τουρκία είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο αποφάνθηκε σήμερα πως η Άγκυρα παραβίασε την ελευθερία έκφρασης του Κούρδου αντιπολιτευόμενου Σελαχατίν Ντεμίρτας, όταν τον καταδίκασε ποινικά επειδή εξέφρασε την άποψή του σε τηλεοπτική εκπομπή.

Αφού εξέτασε τις δηλώσεις που είχαν γίνει το 2005 στην τηλεόραση από τον Σελαχατίν Ντεμίρτας, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φυλακή και του οποίου την απελευθέρωση το ΕΔΑΔ είχε ζητήσει μάταια το φθινόπωρο, «το Δικαστήριο εκτιμά πως, στο σύνολό τους, οι δηλώσεις αυτές δεν μπορεί να θεωρηθεί πως περιέχουν έκκληση για χρήση βίας, για ένοπλη αντίσταση ή για εξέγερση, ούτε πως αποτελούν ομιλία μίσους».

Πρώην ηγέτης του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ο Σελαχατίν Ντεμίρτας είναι φυλακισμένος από τον Νοέμβριο 2016 και κατηγορείται ότι διηύθυνε μια «τρομοκρατική οργάνωση». Η δίκη του πρόκειται να επαναληφθεί την ερχόμενη Τρίτη στην Τουρκία, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Τον Νοέμβριο 2018, το ΕΔΑΔ είχε καλέσει την Τουρκία να απελευθερώσει τον Σελαχατίν Ντεμίρτας «το συντομότερο», εκτιμώντας πως με την παράταση της κράτησής του επιδιώκεται «ο ανομολόγητος στόχος να καταπνιγεί ο πλουραλισμός στην Τουρκία».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγορεί το HDP ότι είναι η πολιτική βιτρίνα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), ένοπλης οργάνωσης που θεωρείται τρομοκρατική από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της, είχε γρήγορα απορρίψει αυτή την απόφαση εκτιμώντας πως δεν είναι υποχρεωτική.

Το ΕΔΑΔ εξέτασε σήμερα μια άλλη προσφυγή που χρονολογείται από το 2010 και αφορά τις δηλώσεις που είχε κάνει τηλεφωνικά σε μια τηλεοπτική εκπομπή ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, με την ιδιότητά του τότε «ως προέδρου της Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και εκπροσώπου της δημοκρατικής πλατφόρμας του Ντιγιάρμπακιρ».

Στην παρέμβασή του αυτή ο Ντεμίρτας είχε καλέσει «τις αρχές και την κοινή γνώμη να λάβουν υπόψη τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει ο κ. Οτσαλάν, ο φυλακισμένος αρχηγός του PKK, στον προσδιορισμό μιας ειρηνικής λύσης στο κουρδιοκό πρόβλημα καθώς και να βελτιώσουν τις συνθήκες κράτησής του», αναφέρει το ΕΔΑΔ σε ανακοίνωση.

Έπειτα απ’ αυτές τις δηλώσεις, ο Ντεμίρτας είχε κατηγορηθεί για «προπαγάνδα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης».

Το Δικαστήριο εκτιμά ομοφώνως «πως η ποινική διαδικασία που ανελήφθη εναντίον του προσφεύγοντος με την κατηγορία της προπαγάνδας υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης δεν αποτελούσε απάντηση σε κάποια επιτακτική κοινωνική ανάγκη, δεν ήταν ανάλογη των νόμιμων στόχων που επιδιώκονταν και ως εκ τούτου δεν ήταν απαραίτητη σε μια δημοκρατική κοινωνία», έκρινε το ΕΔΑΔ, το νομικό σκέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης που είναι εγκατεστημένο στο Στρασβούργο. Ένας πολίτης δεν μπορεί να προσφύγει σ’ αυτό παρά μόνον αφού έχει εξαντλήσει όλες τις νομικές προσφυγές στη χώρα του.

Κατά συνέπεια η Τουρκία καταδικάσθηκε να καταβάλει στον Κούρδο αντιπολιτευόμενο 2.500 ευρώ για ηθική αποζημίωση και 1.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact