ΕΛΛΑΔΑ

Καταυλισμοί σε όλη τη χώρα -Πού θα φιλοξενηθούν οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες

Δεν έχουν τέλος οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές που φτάνουν στην Ελλάδα με απελπισμένους ανθρώπους να φτάνουν στη χώρα μας και να εγκλωβίζονται εδώ.

Με την κατάσταση να βρίσκεται εκτός ελέγχου η κυβέρνηση αναζητά χώρους προκειμένου να φιλοξενηθούν οι δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες. 
Χθες σε ευρεία έκτακτη σύσκεψη στη υπ Εσωτερικών αποφασίστηκε η δημιουργία ενός επιτελικού οργάνου που θα διαχειριστεί την κατάσταση ανάγκης στο προσφυγικό/μεταναστευτικό. Στην επιτροπή αυτή θα μετέχουν εκπρόσωποι από τον Στρατό, το Λιμενικό, την Αστυνομία, την Πρόνοια, το χώρο της Υγείας, την Πολιτική Προστασία κλπ.

Το σχέδιο για να φύγουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες από τους δρόμους
Στόχος της κυβέρνησης είναι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας να στεγαστούν προσωρινά και «να φύγουν από τους δρόμους», εξ ου και ζήτησαν την βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παρισταμένων υπουργών, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα περίπου 50.000 καταγεγραμμένοι πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ αναμένονται ακόμα 70.000, που ανεβάζει τον αριθμό αυτών που αναμένεται να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα στους 120.000.

Ποιοι χώροι έχουν προταθεί για να μετατραπούν σε κέντρα φιλοξενίας
Οπως τόνισαν οι οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης πρέπει να βρεθούν άμεσα και να διαμορφωθούν καταλλήλως, μέσα στην εβδομάδα, πολλοί «μικροί» χώροι (camping, γήπεδα, παλαιά εργοστάσια, εκθεσιακοί χώροι που δεν λειτουργούν κ.α.) για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών κατά μήκος του οδικού άξονα Αθήνα-Ειδομένη και σε απόσταση 10-15 χλμ εκατέρωθεν της Εθνικής Οδού. Σε διάστημα ενός μηνός επίσης θα πρέπει να βρεθούν και χώροι μόνιμης φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Το «σχέδιο Μουζάλα» έχει δύο βασικούς πυλώνες: την δημιουργία κέντρων διαμονής δυναμικότητας 50.000 ανθρώπων και την φιλοξενία άλλων 50.000 σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα, πλησίον των μεγάλων αστικών κέντρων.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΝΤ1 έχουν ήδη προταθεί ως χώροι προς αξιοποίηση:

  • η εγκαταλελειμμένη πλατφόρμα στην περιοχή του Σκαραμαγκά
  • το παλαιό κτίριο του «Σαρακάκη»
  • το κάμπινγκ της Βούλας
  • το πρώην Ανατολικό αεροδρόμιο
  • ένα στρατόπεδο στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και 
  • Σχολής της Αστυνομίας στην Καρδίτσα.

Ο δεύτερος πυλώνας του «σχεδίου Μουζάλα» προβλέπει την δημιουργία ακόμη 50.000 «θέσεων διαμονής» σε ξενοδοχεία και καταλύματα. Όπως αναφέρεται στο κείμενο που εστάλη στις Βρυξέλλες, τα καταλύματα αυτά θα βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 χιλιομέτρων από τα αστικά κέντρα, «μεταθέτοντας» έτσι αυτό το βάρος κατά κύριο λόγο σε διαθέσιμες ξενοδοχειακές μονάδες στην περιφέρεια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Στον Πειραιά ακόμη 1.046 πρόσφυγες 
Και ενώ η κυβέρνηση ακόμα αναζητά λύσεις στον Πειραιά συνεχίζουν να καταπλέουν πλοία με καραβάνια προσφύγων και μεταναστών. Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει εντός της ημέρας το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star 1 μεταφέροντας 623 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το πλοίο παρέλαβε 497 άτομα από τη Μυτιλήνη και 126 από τη Χίο.
Εντός της ημέρας, αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Διαγόρας” μεταφέροντας 423 μετανάστες και πρόσφυγες. Το πλοίο παρέλαβε 316 άτομα από τη Ρόδο και 107 από την Κω.
Στο μεταξύ αναχώρησε τα ξημερώματα μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Αριάδνη” για τη Μυτιλήνη και τη Χίο προκειμένου να παραλάβει μετανάστες και πρόσφυγες.
Πρωινές ώρες αναχώρησε και το “blue star 2” για Σύρο, Πάτμο, Λέρο, Κω και Ρόδο

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact