ΕΛΛΑΔΑ

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για Κεφαλονιά και Αίγιο

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για Κεφαλονιά και Αίγιο

Για την Κεφαλονιά, θεωρούν ότι εντάσσεται στη φυσιολογική μετασεισμική δραστηριότητα των δύο μεγάλων σεισμών που έγιναν στο νησί τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ενώ όσο αναφορά το Αίγιο τονίζουν ότι το πιθανότερο είναι να πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Θεωρούν ότι οι δύο σεισμοί δεν σχετίζονται αν και φαίνεται ότι υπάρχει μια σεισμική διέγερση στη Δυτική Ελλάδα.

Όπως δήλωσε στο TheTOC.gr o Γεράσιμος Παπαδόπουλος σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, «Η σεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλονιά εντοπίζεται στο Νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, στο νότιο τμήμα του μετασεισμικού χώρου των δύο ισχυρών σεισμών που έγιναν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Αυτή η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ενεργοποίηση νέας εστίας, αλλά εντάσσεται στην μετασεισμική ακολουθία των δύο εκείνων ισχυρών σεισμών. Σεισμοί της τάξεως των 6 Ρίχτερ, μπορούν να δώσουν ακόμα και μετά από αρκετούς μήνες ισχυρούς μετασεισμούς. Για τον λόγο αυτό, θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος που όπως λέει στο TheToc.gr: «Είναι μια φυσιολογική μετασεισμική δραστηριότητα καθώς είναι γνωστό ότι μετά από ισχυρούς σεισμούς και όσο περνάει ο καιρός μειώνεται η συχνότητα των σεισμών όμως το μέσο μέγεθος των μετασεισμών παραμένει σταθερό».

Οσο αναφορά τον σεισμό στο Αίγιο ο κύριος Παπαδόπουλος σημειώνει: Ο σεισμός στην αρχή μετρήθηκε από το Γεωδυναμικό στους 4,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, με νεότερα στοιχεία τον υπολογίσαμε στα 5.1 Ρίχτερ. Επειδή ήταν επιφανειακός και κοντά στο Αίγιο έγινε ιδιαίτερα αισθητός, και προκάλεσε και ζημιές σε κτήρια. Εχουν ακολουθήσει αρκετοί μετασεισμοί – περίπου 25. Θέλω να τονίσω, ότι ο Δυτικός κορινθιακός κόλπος είναι μια περιοχή με έντονη σεισμική δραστηριότητα. Με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα φαίνεται ότι η μετασεισμική δραστηριότητα είναι φυσιολογική».

Από την πλευρά του ο κύριος Τάσσος τονίζει ότι: «Είναι μια περιοχή που δίνει σεισμούς τέτοιου μεγέθους. Δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυρός σεισμός, αλλά επειδή ήταν κοντά στην κατοικημένη περιοχή έγινε αισθητός και προκάλεσε έντονη ανησυχία. Με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα φαίνεται ότι ήταν ο κύριος σεισμός, αλλά να περιμένουμε λίγα 24ώρα».

Στην ερώτηση αν ο σεισμός στην Κεφαλονιά και του Αίγιο συνδέονται, ο κύριος Παπαδόπουλος ξεκαθαρίζει ότι δεν συνδέονται και πως πρόκειται για χρονική σύμπτωση. Την ίδια άποψη έχει και ο κύριος Τάσσος σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση των δύο σεισμών συμπληρώνοντας ότι φαίνεται ότι η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται σε κάποια σεισμική διέγερση.

ΠΗΓΗ

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact