ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάτι τρέχει με τους ελέγχους για την έκδοση αποδείξεων -Γιατί δεν αποδίδουν οι έλεγχοι

Σταθερά χαμηλή παραμένει η αποτελεσματικότητα των προληπτικών ελέγχων που διενεργούν τα συνεργεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, αν αναλογιστεί κανείς ότι η παραβατικότητα που καταγράφεται μόλις και μετά βίας αγγίζει το 15%, όταν οι αντίστοιχοι έλεγχοι του ΣΔΟΕ δείχνουν ότι η φοροδιαφυγή φτάνει ή ξεπερνά το 40%. Επιπλέον, το ότι όλες οι Εκθέσεις και μελέτες διεθνών οργανισμών, που δείχνουν ότι από τα προσδοκώμενα έσοδα του ΦΠΑ, το περίπου 30% καταλήγει στη ζώνη του λυκόφωτος ήτοι παραμένει στη «γκρίζα» πλευρά της οικονομίας, αν μη τι άλλο ενισχύει την αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά με τον τρόπο που διενεργούνται οι προληπτικοί έλεγχοι.

Τα δεδομένα αυτά βρίσκονται ήδη στο μικροσκόπιο της ΓΓΔΕ, προκειμένου να εντοπιστεί εάν το πρόβλημα οφείλεται στον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση των ελέγχων ή σε άλλους παράγοντες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί ο Τουρισμός και οι εισπράξεις από τον Τουρισμό να σπάνε όλα τα ρεκόρ αλλά αυτό να μην αποτυπώνεται ούτε στα έσοδα από τον ΦΠΑ ούτε στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι ακόμα και σε αυτά τα προβληματικά στοιχεία που προκύπτουν από τους προληπτικούς ελέγχους, το μεγαλύτερο ποσοστό φοροδιαφυγής (20%) καταγράφεται στις τουριστικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΓΔΕ, επί συνόλου 24.079 επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν στο τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου, από τα συνεργεία ελέγχων των Δ.Ο.Υ. , διαπιστώθηκαν σε 3.393, συνολικά 8.309 παραβάσεις. Σε τουριστικές περιοχές της χώρας πραγματοποιήθηκαν 14.547 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι, με τις επιχειρήσεις που υπέπεσαν σε παράβαση να φτάνουν τις 2.347. Υψηλότερη παραβατικότητα εμφάνισαν οι 1.048 επιχειρήσεις -πέραν των χώρων εστίασης διασκέδασης- που σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό (ξενοδοχεία, εκμετάλλευση παραλιών, ενοικιάσεις σκαφών, επιχειρήσεις με τουριστικά είδη, κ.α.), ενώ αρκετά χαμηλότερη ήταν η παραβατικότητα στις υπόλοιπες 8.878 επιχειρήσεις. Η μέση ποσοστιαία παραβατικότητα στην επικράτεια αυτές τις 12 εβδομάδες ήταν 14,09%.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact