ΕΛΛΑΔΑ

Καβάλα: Σε αυτοσχέδια «hot spot» οι 1.500 πρόσφυγες

Τους 1.500 έφτασε ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στην Περιφερειακή Ενότητας Καβάλας μετά και τη χθεσινοβραδινή άφιξη 900 άνθρωπων από τη Μυτιλήνη με το πλοίο της γραμμής «Νήσος Μύκονος».

Τους νεοαφυχθέντες πρόσφυγες, προερχόμενοι από τη Συρία στο μεγαλύτερο μέρος τους, υποδέχθηκαν στο επιβατικό λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος» μέλη της διασυλλογικής κίνησης εθελοντών και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι τους διένειμαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Οι αστυνομικές αρχές με λεωφορεία, μετέφεραν τους 200 πρόσφυγες στο Κλειστό Γυμναστήριο της Ελευθερούπολης, του Δήμου Παγγαίου, ενώ τους υπόλοιπους 700 τους μετέφεραν στο εκθεσιακό-συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου «Απόστολος Μαρδύρης» ανεβάζοντας τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται πλέον σε αυτό στους 1.300.

Η νέα άφιξη των προσφύγων στο εκθεσιακό κέντρο προκάλεσε ένταση, καθώς επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την κατάσταση εκεί, αφού ήδη οι υποδομές λειτουργούν πλέον οριακά και πρέπει άμεσα να κατασκευαστούν/τοποθετηθούν επιπλέον χημικές τουαλέτες (ο Δήμος ήδη νοίκιασε και τοποθέτησε δώδεκα) και να προστεθούν περισσότεροι νιπτήρες και ντουζιέρες.

Οι υπάλληλοι του Δήμου Καβάλας και οι δεκάδες εθελοντές υποδέχθηκαν με θέρμη τους νέους πρόσφυγες και τους πρόσφεραν κάθε δυνατή βοήθεια ώστε να βελτιωθεί η παραμονή τους στην Καβάλα. Συγκινητική είναι, επίσης, η ανταπόκριση κατοίκων και επιχειρήσεων στον Δήμο Παγγαίου, όπου φιλοξενούνται στο Κλειστό Γυμναστήριο της Ελευθερούπολης οι άλλοι 200 πρόσφυγες.

Ο Δήμος Καβάλας για τέταρτη συνεχόμενη μέρα έχει αναλάβει την πλήρη σίτιση των 1.300 προσφύγων στο εκθεσιακό κέντρο, ενώ καθημερινά γίνεται διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, βρεφικών τροφών και γάλατος για τις αυξημένες ανάγκες βρεφών και παιδιών που πλέον έχουν ξεπεράσει τα 250.

Επίσης, πολλοί γιατροί της Καβάλας, στο σύνολό τους όλοι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς και το παράρτημα των Γιατρών του Κόσμου προσφέρουν εθελοντικές υπηρεσίες υγειονομικής φροντίδας, ενώ οι υπάλληλοι του δήμου μεταφέρουν ακόμα και με τα αυτοκίνητά τους παιδιά και ενήλικες στο νοσοκομείο και σε ιδιωτικά ιατρεία, όπως συνέβη χθες το πρωί με την περίπτωση ενός νεφροπαθή Σύρου που έπρεπε να κάνει αιμοκάθαρση και ενός μικρού παιδιού που έσπασε το δόντι του και πονούσε.

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα μετά και τη χθεσινή άφιξη των νέων προσφύγων σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ – ΜΠΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι «η Καβάλα από τη μια μέρα στην άλλη έγινε ένα ανοιχτό hot spot χωρίς κανέναν σχεδιασμό, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς υποδομές και προπάντων χωρίς κανείς να γνωρίζει για πόσο καιρό θα μείνουν αυτοί οι άνθρωποι στην περιοχή».

Η κ. Τσανάκα τόνισε ακόμα ότι οι άνθρωποι αυτοί εγκλωβίστηκαν στην πόλη μετά την απόφαση ανάσχεσής τους από τις αστυνομικές αρχές, από την στιγμή που έκλεισαν τα σύνορα, ωστόσο συμπλήρωσε με έμφαση ότι «η παρατεταμένη παραμονή τους στην Καβάλα θα προκαλέσει πολλά προβλήματα», με πρώτο και βασικότερο αυτό της υγείας των ίδιων των προσφύγων αφού πλέον συνωστίζονται 1.300 άτομα σ’ έναν χώρο που οριακά μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 950 άτομα.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact