ΕΛΛΑΔΑ

«Κλειδώνει» η αγορά των F-35 – Ποια τα προτερήματα του υπερσύγχρονου μαχητικού

Στην Αθήνα βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες αυτές τις ημέρες ανώτατος αξιωματούχος της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος πραγματοποιεί σειρά επαφών με επιτελείς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της χώρας μας προκειμένου η Ελλάδα μετά τα γαλλικά Rafale να αποκτήσει και τα αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς, F-35 που έχουν το προτέρημα να καθίσταται αόρατα από τα εχθρικά ραντάρ, περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητα του αντιπάλου να επιτεθεί ή να αμυνθεί αποτελεσματικά.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της χώρας μας για την απόκτησή τους, καθώς κάτι τέτοιο όχι απλώς θα αναβάθμιζε περαιτέρω τον στόλο των αεροσκαφών αλλά θα ενίσχυε και τη γεωπολιτική ισχύ, καθώς αυτή τη στιγμή από τις χώρες της Μεσογείου και των Βαλκανίων, μόνο Ιταλία και το Ισραήλ διαθέτουν F-35. Θυμίζουμε ότι επιθυμούσε διακαώς να τα αποκτήσει και η γειτονική Τουρκία, αλλά η Ουάσιγκτον την απέκλεισε από το σχετικό πρόγραμμα καθώς ο Ερντογάν δεν έκανε πίσω όταν του ζητήθηκε να αποσυρθεί από την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Πολεμική Αεροπορία: Τα προτερήματα του μαχητικού

Το F-35 είναι μονοθέσιο, μονοκινητήριο παντός καιρού και μπορεί να δεχθεί εντολές μέσω της φωνής του πιλότου (σύστημα Direct Voice Input). Διαθέτει επίσης σύστημα απεικόνισης που προβάλει πληροφορίες κατευθείαν στην κάσκα του πιλότου που δεν χρειάζεται να σκύψει στα όργανα, ούτε για ένα δευτερόλεπτο.

Πρωτοπαρουσιάστηκε το 2016 και αποτελεί μέχρι και σήμερα το καλύτερο «κομμάτι» των Ηνωμένων Πολιτειών που υπολογίζουν ότι θα έχει διάρκεια ζωής μέχρι το 2070. Η κοινοπραξία των εταιρειών που το κατασκευάζουν (ηγείται η Lockheed Martin με σημαντικότερους εταίρους τις Northrop Grumman και BAe Systems) σημειώνει ότι το F-35 διαθέτει αυτή τη στιγμή «το πιο ισχυρό και ολοκληρωμένο πακέτο αισθητήρων οποιουδήποτε μαχητικού αεροσκάφους στην ιστορία».

Στα ύψη το κόστος αγοράς

Αναφορικά με τις ικανότητες του μαχητικού δεν υπάρχουν αντιρρήσεις στους επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου, ωστόσο το κόστος απόκτησης είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία Lockheed Martin το κάθε F-35A συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης κοστίζει περίπου 81 εκατομμύρια ευρώ και η τιμή του αναμένεται να πέσει στα 73 εκατομμύρια το έτος 2025. Αυτή είναι η τιμή μόνο για την αγορά του, γιατί εκτός αυτού θα πρέπει να υπολογιστούν και τα υπόλοιπα κόστη, όπως για παράδειγμα αυτό για κάθε μια ώρα πτήσης, που ανέρχεται γύρω στα 22.000 ευρώ.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact