ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινές δράσεις σε πολλά μέτωπα για το Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Αθήνα, με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αντώνη Σαμαρά και τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων για τo Κυπριακό και ο καθορισμός κοινής πλεύσης. Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Έλληνας Πρωθυπουργός προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

 

Α. Σαμαράς: «Ο φίλος Πρόεδρος κ. Νίκος Αναστασιάδης μας ενημέρωσε για την πορεία των διακοινοτικών συνομιλιών στην Κύπρο, υπό το φως βέβαια και των εξελίξεων αυτές τις μέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Όπως φαίνεται μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια σημαντική προσέγγιση απόψεων, μάλλον θα έλεγα επιβεβαίωση διαφορών έχουμε ανάμεσα σε θέσεις που παραμένουν συχνά εκ διαμέτρου αντίθετες και σε πολλά θέματα και επιμέρους και θεμελιώδη. Όπως είναι για παράδειγμα η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, ή η θεαματική τουρκική προσπάθεια απαξίωσης των πολύ σημαντικών προτάσεων Αναστασιάδη για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

 

Επιπλέον η τουρκοκυπριακή πλευρά αρνείται να διαπραγματευτεί εποικοδομητικά σε καίρια ζητήματα. Δεν είναι μόνο το εδαφικό, είναι απομάκρυνση των εποίκων, η ασφάλεια, οι εγγυήσεις εφαρμογής μια συνολικής λύσης που θα έπρεπε να περιλαμβάνουν και μια συγκεκριμένη μεθοδολογία ώστε να καταλήξουμε σε ουσιαστικό διάλογο γνωρίζοντας εκ των προτέρων συγκλίσεις και αποκλίσεις που υπάρχουν για τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος μεταξύ των δυο πλευρών. Οι συνομιλίες βέβαια συνεχίζονται, αλλά για να οδηγήσουν σε λύση χρειάζεται η άλλη πλευρά να δείξει έμπρακτα πολιτική βούληση. Χρειάζεται η Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο. Μεταξύ άλλων να συμμορφωθεί με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και με τις κυπρογενείς όπως λέγονται υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είχαμε λοιπόν σήμερα μια πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, διότι πρέπει πάντοτε να έχουμε μια συγχρονισμένη, σωστή στρατηγική. Και αυτό επιβεβαίωσε άλλη μια φορά το βασικό δεδομένο. Ότι δηλαδή όποια και να είναι η στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς και της Τουρκίας που τη στηρίζει, δεν πρόκειται ποτέ να κάμψει τον κοινό μας στόχο, την κοινή μας προσήλωση που για εμάς είναι κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής. Να τερματιστεί δηλαδή η παράνομη στρατιωτική κατοχή, ο εποικισμός και η μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από την Τουρκία και να βρεθεί μια λύση συνολική, δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική και αμοιβαία αποδεκτή. Με βάση πάντα τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τις ιδιότητες της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και μάλιστα ενός κράτους μέλους με τεράστιες προοπτικές αξιοποίησης του φυσικού τους -των Κυπρίων- ενεργειακού πλούτου.

 

Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουμε, λοιπόν, μέχρι τέλους αυτό τον ειρηνικό αγώνα μας, τον κοινό μας αγώνα για την ανατροπή αυτών των τετελεσμένων της τουρκικής κατοχής. Και η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις εποικοδομητικές προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία υπό την ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη, τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί της ουσίας των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

 

Είμαστε μαζί, υπερασπιζόμαστε σταθερά τα δίκαια του Ελληνισμού, αλλά και την ειρήνη και την σταθερότητα, Πρόεδρε, στην περιοχή μας και είμαστε και βέβαιοι για την τελική δικαίωση των στόχων μας. Άλλη μια φορά θερμές ευχαριστίες για την παρουσία σας πάλι στην Αθήνα».

 

Ν. Αναστασιάδης: «Εάν είναι κάτι που θέλω να πω, θα ξεκινήσω από το τέλος, και να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες για την πραγματικά στενότατη συνεργασία που έχουμε μέσα από τη σταθερή συμπαράσταση της Ελληνικής Κυβέρνησης.

 

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, είχα την ευκαιρία, σε έκταση, να ενημερώσω για τα όσα έχουν διαδραματιστεί τους τελευταίους μήνες, μετά την έκδοση του κοινού ανακοινωθέντος, στις προσπάθειες δηλαδή που καταβάλλονται, προκειμένου να εξευρεθεί μια μόνιμη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

 

Κοινή διαπίστωση είναι ότι, το κοινό ανακοινωθέν θέτει τα πλαίσια μέσα στα οποία οι δύο πλευρές θα πρέπει να κινηθούν. Αλλά και αποτελεί την ασπίδα, αν θέλετε, για σημαντικά θέματα που και ο Πρωθυπουργός έχει αναδείξει: την ευρωπαϊκή ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ανάγκη υλοποίησης και εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε μια λύση, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη διασφάλιση της μιας και μόνης κυριαρχίας, μιας και μόνης διεθνούς προσωπικότητας και βεβαίως της μιας και μόνης υπηκοότητας.

 

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια έχουν ακολουθήσει δυο φάσεις συνομιλιών. Η πρώτη που ήταν διερευνητική και η δεύτερη που μας οδήγησε στο να κατατεθούν πλήρεις προτάσεις και από τις δύο πλευρές. Εκεί που απαντάται και συναντάται η δυσκολία είναι ακριβώς στην άρνηση της τουρκικής πλευράς να ανταποκριθεί στα όσα έχει δεσμευτεί. Είτε με βάση το κοινό ανακοινωθέν είτε με βάση τα όσα άφηνε προπαγανδιστικά να εννοηθούν.

 

Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι, από κοινού με την Ελληνική Κυβέρνηση έχουμε αποφασίσει ότι, η επιλογή του διαλόγου είναι η ορθότερη οδός, προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους μας. Ταυτόχρονα, αξιοποιώντας βεβαίως την παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής διάστασης του κυπριακού προβλήματος, την αξιοποίηση χωρών που εμπλέκονται και μπορεί να ασκήσουν επιρροή στην Τουρκία και βεβαίως τη συνεχή μεταξύ μας συνεννόηση και σταθερή και συνεπή πορεία σε στρατηγικές που ανατρέπουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

 

Θέλω για άλλη μια φορά να εκφράσω τις θερμότατές μου ευχαριστίες –επαναλαμβάνω – ευγνώμονες ευχαριστίες προς τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση και να επαναλάβω σε αυτό που κατ’ επανάληψη έχω πει και στην Κύπρο, ένας τρόπος αντιμετώπισης της τουρκικής αδιαλλαξίας και της προοπτικής με ελπίδα να εξευρεθεί μια μόνιμη και βιώσιμη λύση, είναι η παρατηρούμενη μεταξύ μας στενότατη και αγαστή συνεργασία. Γι’ αυτό και θερμότατα σ’ ευχαριστώ, αγαπητέ μου Αντώνη».

Α. Σαμαράς: «Να είστε καλά. Ευχαριστούμε πολύ».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact