ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικό μέρισμα: Δες ΕΔΩ αν δικαιούσαι τα 700 ευρώ

Αναλυτικά στοιχεία για το κοινωνικό μέρισμα ανακοίνωσε την Πέμπτη από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Έως τα Χριστούγεννα θα μοιραστεί συνολικά το ποσό των 175 εκατ. ευρώ σε 250.000 νοικοκυριά με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ για το κοινωνικό μέρισμα κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, έκτακτη ενίσχυση ύψους 700 ευρώ ανά νοικοκυριό χορηγείται σε 250.000 νοικοκυριά, με 953.000 μέλη, που ανήκουν στις ακόλουθες κοινωνικές ομάδες:

1η ομάδα. Οικογένειες με 4 τέκνα και άνω, με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, με βάση τις δηλώσεις πολιτών έτους 2019, έως 20.000 ευρώ. Ωφελούμενα νοικοκυριά 19.140 με τέσσερα τέκνα και άνω.

Δεύτερη ομάδα. Οικογένειες που τουλάχιστον ο ένας γονέας παραμένει άνεργος για περίοδο άνω των 12 μηνών με τουλάχιστον 1 εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο εισόδημα έως 15.000 ευρώ – λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες με ωφελούμενα νοικοκυριά 163.778 νοικοκυριά.

Τρίτη ομάδα. Οικογένειες που και οι 2 γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι κάτω από 12 μήνες, με τουλάχιστον 1 εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και οι μονογονεϊκές οικογένειες, με τα ωφελούμενα νοικοκυριά να φτάνουν τα 40.927.

Τέταρτη ομάδα. Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑμΕΑ δικαιούχοι του σχετικού επιδόματος, έως 24 ετών, με αριθμό ωφελούμενων νοικοκυριών 25.632.

Και για τις 4 ομάδες ίσχύει ότι απαρέγκλιτο κριτήριο για να λάβουν το μέρισμα αποτελεί η προϋπόθεση να μην υπερβαίνει το συνόλο των καταθέσεων των μεγαλών της οικογένειας σε ελλάδα και εξωτερικό τις 20.000 ευρώ.

Αναλυτικά τα επιπλέον κριτήρια του εισοδήματος που πρέπει να πληρούν οι οικογένειες για να λάβουν την ενίσχυση:

1.    Τουλάχιστον  1 από τους 2 γονείς του νοικοκυριού να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 10 έτη όπως προκύπτει από την υποβολή φορολογικής δήλωσης.
2.    Και οι δύο γονείς  πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας

Παράλληλα, το άθροισμα των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε Ελλάδα και  εξωτερικό, συν τους τόκους από μερίσματα, να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ

«Με το φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιδιώκει και επιτυγχάνει την ενίσχυση της επανεκκίνησης της οικονομίας με ελάφρυνση της φορολογίας σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, με διεύρυνση της φορολογικής βάσης με χτύπημα της φοροδιαφυγής ως στοιχειό κοινωνικής δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν εκφράζει πολιτικές με ταξικό πρόσωπο» επισήμανε ο υπουργός.

Ο κ. Σταϊκούρας, δεσμεύτηκε για περαιτέρω μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά προτεραιότητα μόλις υπάρξει νέος επιπλέον δημοσιονομικός χώρος και μέχρι την πλήρη κατάργησή της.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: “Διορθώσαμε το λάθος του 1934”

Νέο «λάδι στη φωτιά» έριξε ο Τούρκος πρόεδρος…

Πόρισμα κόλαφος: Παραπομπή Παπαγγελόπουλου με 8 βαριά αδικήματα

Για 8 βαριά αδικήματα παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο…

Έρχεται μάσκα παντού

Συναγερμός σήμανε στη χώρα μετά την ανακοίνωση του…

Τα μυστήρια της Αγιάς Σοφιάς

Αν κάποια εκκλησιά ειχε λόγους να συμβολίζει τον…

Η Ελλάδα ζήτησε την ενεργοποίηση του άρθρου 42 σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση

«Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδος, υπήρξε ευρύτατη συναίνεση για…

Κλείνει τζαμιά και απελαύνει ιμάμηδες η Αυστρία – Οργή στην Άγκυρα

Καταδικάζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας την απόφαση…

Πρωτοφανές άδειασμα Βερολίνου για την Αγία Σοφία

Πρωτοφανές άδειασμα του Βερολίνου για την Αγία Σοφία…

Έρχεται έκτακτο φθινοπωρινό επίδομα σε 400.000 εργαζομένους

Έξτρα οικονομική ενίσχυση σε έως 400.000 εργαζομένους του…

Τουρκικά ΜΜΕ κατά Βορίδη: «Μπ@στ@δρε τι θέλεις από το σπίτι του Κεμάλ»

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, τα τουρκικά ΜΜΕ συνεχίζουν…
contact