ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Άνευ προηγούμενου μέτρα στήριξης της ιαπωνικής οικονομίας, ίσα με το 20% του ΑΕΠ

«Ίσως υπάρξει περιορισμένος αντίκτυπος στην τόνωση της κατανάλωσης δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι απέχουν από τις αγορές προϊόντων»

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δεσμεύθηκε σήμερα να υλοποιήσει ένα άνευ προηγουμένου πακέτο οικονομικής στήριξης, ίσο με το 20% του ΑΕΠ ενώ η κυβέρνησή του δεσμεύθηκε να λάβει «όλα τα μέτρα» για να αντιμετωπίσει το πλήγμα από τον κορονοϊό.

Το πακέτο, που θα επικυρωθεί από το υπουργικό συμβούλιο αύριο, θα ανέλθει συνολικά στα 108 τρισεκ. γεν (989 δισ. δολάρια), ξεπερνώντας κατά πολύ αυτό που δημιουργήθηκε για τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009 ύψους 56 τρισ. γεν (514 δισ. δολαρίων).

«Αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε ένα οικονομικό πακέτο πρωτοφανούς κλίμακας, αξίας 108 τρισ. γεν ή 20% του ΑΕΠ, ύστερα από την τεράστια ζημιά στην οικονομία από τον νέο κορονοϊό», δήλωσε ο Άμπε σε δημοσιογράφους ύστερα από συνεδρίαση με κορυφαίους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά το ποσό μπορεί να περιλαμβάνει παλαιότερα οικονομικά μέτρα ύψους 26 τρισ. γεν που υιοθετήθηκαν στα τέλη της περασμένης χρονιάς προκείμενου να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει τους κινδύνους από τον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο.

Σε ένδειξη του πόσο σοβαρή θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι η κατάσταση με τον κορονοϊό, σε προσχέδιο εγγράφου για το πακέτο μέτρων, που συντάχθηκε από την κυβέρνηση, η πανδημία αναφέρεται ως η «μεγαλύτερη κρίση» που έχει αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε κάθε περίπτωση, το πακέτο αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερο από αυτό που ανέμενε η αγορά, δίνοντας μια αίσθηση ασφάλειας σε όσους αντιμετωπίζουν την προοπτική μείωσης των εισοδημάτων τους και παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, είπαν κάποιοι οικονομολόγοι.

«Ίσως υπάρξει περιορισμένος αντίκτυπος στην τόνωση της κατανάλωσης δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι απέχουν από τις αγορές προϊόντων», δήλωσε υψηλόβαθμος οικονομολόγος στην Nomura Securities. «Μπορεί όμως να αποτρέψει δευτερογενείς επιπτώσεις για την επιδείνωση της οικονομίας».

Το πακέτο περιλαμβάνει απευθείας καταβολή οικονομικής βοήθειας ύψους άνω των 6 τρισεκ. γεν σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, δήλωσε ο Άμπε, τονίζοντας την εκτεταμένη ζημιά από τον ιό, που έχει τροφοδοτήσει φόβους για ύφεση. Παράλληλα, είπε ότι θα κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ίσως και αύριo.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact