ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Έκανε υποβρύχιο λαθρεμπόριο μασκών από την Ουκρανία στη Ρουμανία

Ο δράστης ομολόγησε την παράνομη δραστηριότητα

Συνοριοφύλακες συνέλαβαν έναν άνδρα, που φορούσε στολή δύτη κι ο οποίος ομολόγησε ότι εισήγαγε παράνομα χειρουργικές μάσκες, μέσω ενός ποταμού, από την Ουκρανία στη Ρουμανία.

Οι ουκρανικές αρχές επισημαίνουν ότι αυτές οι μάσκες έχουν γίνει πλέον πιο δημοφιλείς από τα τσιγάρα στο λαθρεμπόριο προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη ζήτησή τους να έχει αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Η Ουκρανία απαγόρευσε την εξαγωγή ιατρικών μασκών προκειμένου να ανταποκριθεί στις εγχώριες ανάγκες.

Η σύλληψη του άνδρα ακολουθεί την κατάσχεση χιλιάδων μασκών σε συνοριακά σημεία ελέγχου και τη σύλληψη, επίσης, μια ομάδας που θεωρείται ύποπτη ότι επιχείρησε να κλέψει χειρουργικές μάσκες, με την απειλή όπλου, από έναν ιδιώτη πωλητή στο Κίεβο.

Οι συνοριοφύλακες αντιλήφθηκαν τον 29χρονο όταν έβγαινε από το νερό στον ποταμό Τίσα. Επιχείρησε να διαφύγει και συνελήφθη αφού οι συνοριοφύλακες έριξαν μια προειδοποιητική βολή, περιγράφεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Ο συλληφθείς ομολόγησε ότι μετέφερε μάσκες στη γειτονική Ρουμανία» σημειώνεται στο δελτίο τύπου.

Η Ουκρανία έχει καταγράψει τουλάχιστον 16 επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 και δύο θανάτους.

Ρωσία: Σε καραντίνα 14 ημερών όσοι φτάνουν στη χώρα

Όλα τα άτομα που φθάνουν στην Ρωσία από το εξωτερικό, θα μπαίνουν υποχρεωτικά σε καραντίνα 14 ημερών, η οποία θα υπολογίζεται από την ημέρα της άφιξής τους. Την σχετική ανακοίνωση έκανε η επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας της Ρωσίας Άννα Ποπόβα.

Οι αφιχθέντες θα μπαίνουν σε καραντίνα σε οικιακές συνθήκες, ενώ αν δεν έχουν αυτή την δυνατότητα θα τίθενται υπό επιτήρηση. Σύμφωνα με την απόφαση της υγειονομικής υπηρεσίας της Ρωσίας, οι κυβερνήτες των περιφερειών υποχρεούνται να ελέγχουν αν τηρείται η καραντίνα και σε καθημερινή βάση να ενημερώνουν την αρμόδια περιφερειακή εποπτική αρχή προστασίας του καταναλωτή (Rospotebnadzor) και αν υπάρχει ανάγκη να παρέχουν κοινωνική υποστήριξη στα άτομα που μπαίνουν σε καραντίνα.

Η εποπτική αρχή προστασίας του καταναλωτή (Rospotebnadzor), από την πλευρά της, έδωσε επίσης εντολή σε όλες τις αρχές των περιφερειών να επιβάλλουν κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, ενώ υποχρεώνει τους εργοδότες να συνδράμουν και να διασφαλίζουν στους εργαζόμενους συνθήκες τηλεργασίας.

Παράλληλα υποχρεώνει τα περιφερειακά υπουργεία Υγείας να ελέγχουν καθημερινά τα άτομα που βρίσκονται σε συνθήκες καραντίνας, να ενημερώνουν τις τοπικές εποπτικές αρχές προστασίας του καταναλωτή και να εκδίδουν πιστοποιητικά που να βεβαιώνουν ότι τα εν λόγω άτομα δεν είναι σε θέση να εργασθούν.

Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει τις άδειες παραμονής σε όλους τους ξένους που παραμένουν στην Ρωσία εξαιτίας του κορονοϊού και των οποίων η βίζα εισόδου λήγει ή έχει λήξει.

Ινδία: Εθελοντική απαγόρευση κυκλοφορίας για μία ημέρα ζήτησε ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι κάλεσε σήμερα τους πολίτες της χώρας του να τηρήσουν απαγόρευση της κυκλοφορίας για μία ημέρα, στις 22 Μαρτίου, στο πλαίσιο μιας δοκιμής, στόχος της οποίας είναι να διαπιστωθεί αν η απομόνωση θα αναχαιτίσει την εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Στο διάγγελμά του προς το 1,3 δισεκατομμύριο κατοίκους της Ινδίας, ο Μόντι είπε ότι οι εντεινόμενες προκλήσεις που θέτει η πανδημία Covid-19 δεν είναι κάτι το φυσιολογικό και προέτρεψε τους πάντες να τηρήσουν την κοινωνική απομόνωση.

«Όλοι πρέπει να πειθαρχήσουμε για να εμποδίσουμε την διάδοση του ιού», είπε, επισημαίνοντας ότι η πανδημία πλήττει σοβαρά την οικονομία της χώρας του.

«Αυτήν την Κυριακή, 22 Μαρτίου, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, όλοι οι πολίτες πρέπει να τηρήσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας του λαού. Κατά το διάστημα αυτό δεν θα βγαίνουν από τα σπίτια τους, ούτε στον δρόμο, ούτε στη γειτονιά τους», είπε.

Αυτή η «νεκρή» ημέρα θα είναι για τους Ινδούς «ένα σύμβολο της ψυχραιμίας και της αποφασιστικότητάς μας» απέναντι στην πανδημία και θα τους προετοιμάσει «για τις μελλοντικές προκλήσεις», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε επίσης τους Ινδούς στις 5 το απόγευμα της Κυριακής (13.30 ώρα Ελλάδας) «να βγουν στο κατώφλι τους, στο μπαλκόνι, στο παράθυρό τους» και να χειροκροτήσουν για πέντε λεπτά τους ανθρώπους εκείνους που εκτελούν υπηρεσίες κρίσιμης σημασίας, όπως είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές, οι αστυνομικοί, οι ταχυμεταφορείς και οι οδηγοί των ρικσό.

Η κυβέρνηση δεν έχει επιβάλει μέτρα υποχρεωτικής απομόνωσης του πληθυσμού, όπως άλλες χώρες, όμως προτρέπει τους Ινδούς να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους τις επόμενες εβδομάδες. «Θα θέσετε σε κίνδυνο την οικογένεια και την κοινότητά σας», προειδοποίησε ο Μόντι.

Επισήμως, στην Ινδία υπάρχουν μόνο 173 κρούσματα του νέου κορονοϊού και έχουν αναφερθεί τέσσερις θάνατοι. Οι ειδικοί όμως εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των ασθενών είναι μεγαλύτερος.

Θετικός σε κορονοϊό ο πρώην πρόεδρος των Πρασίνων στη Γερμανία

Ο πρώην πρόεδρος των Πρασίνων (Die Gruenen)Τζεμ Έζντεμιρ έκανε το τεστ και είναι θετικός στον κορονoϊό, δηλώνει όμως ότι είναι πολύ καλά. Αντίθετα χειροτερεύει η κατάσταση της υγείας του υποψήφιoυ για την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Φρίντιρχ Μερτς.

Ο Έζντεμιρ μολύνθηκε από τον κορονοϊό και το δημοσιοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω βίντεο «για να καταστήσει σαφές ότι ο καθένας μας μπορεί να μολυνθεί. Είμαι όμως πολύ καλά», τόνισε.

Ο 54χρονος Πράσινος βουλευτής του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου (Bundestag) έκανε έκκληση στους συμπολίτες του να παραμείνουν στο σπίτι και να πάρουν στα σοβαρά την κατάσταση. «Το θέμα τώρα είναι να προστατεύσουμε όλους τους άλλους. Παρακαλώ μείνετε στο σπίτι».

Όπως είπε στο βίντεο ο ίδιος είχε μπει εθελοντικά σε μεγάλο βαθμό σε καραντίνα πριν από το αποτέλεσμα του τεστ και έτσι δεν χρειάζεται να αλλάξει τίποτα περισσότερο τώρα.

Ένας άλλος εξέχων Γερμανός πολιτικός είναι ήδη μολυσμένος εκτός από τον Έζντεμιρ: o υποψήφιος πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς ανακοίνωσε σήμερα ότι η κατάστασή του δεν έχει βελτιωθεί. «Την τέταρτη μέρα τα συμπτώματα της γρίπης έχουν χειροτερέψει», έγραψε στο τουίτερ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact