ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Κλείνουν τα σχολεία στη Μαδρίτη – Ψάχνουν να δουν τι θα κάνουν οι γονείς

Οι αρχές προετοιμάζονται για απολυμάνσεις στο δίκτυο του υπόγειου σιδηροδρόμου

Οι γονείς της Μαδρίτης αναζητούν τρόπους για να αντιμετωπίσουν το κλείσιμο των σχολείων που ξεκινά από αύριο, Τετάρτη και θα διαρκέσει για δύο εβδομάδες με την ελπίδα να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, ενώ οι αρχές προετοιμάζονται για καθημερινές απολυμάνσεις στο δίκτυο του υπόγειου σιδηροδρόμου.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 17 και έχουν ανέλθει σε 782 στην περιοχή της πρωτεύουσας και σε περισσότερα από 1.200 σε όλη τη χώρα κατά την ίδια περίοδο.

Είκοσι ένας άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Μαδρίτη από τον κορονοϊό, ανάμεσα στους περισσότερους από 30 σε εθνικό επίπεδο.

«Χθες προκλήθηκε χάος όταν το πληροφορήθηκα. Το τηλέφωνο άρχισε να χτυπάει και προσπαθούσαμε να δούμε πώς θα οργανωθούμε. Δόξα τω θεώ, τόσο ο πατέρας όσο και εγώ, μπορούμε να εργαστούμε από το σπίτι», λέει η Εστέρ Φόρθε καθώς αφήνει το παιδί της σε δημοτικό σχολείο της Μαδρίτης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο ισπανικά ΜΜΕ.

Το κλείσιμο των σχολείων – από νηπιαγωγεία ως πανεπιστήμια – στη Μαδρίτη, την πολυπληθέστερη περιφέρεια της Ισπανίας, θα επηρεάσει τουλάχιστον 1,53 εκατομμύριο μαθητές, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

«Είναι κακός μπελάς, αλλά θα πρέπει να εμπιστευτούμε τις υγειονομικές αρχές, οι οποίες αντιλαμβανόμαστε ότι έχουν κάνει το καλύτερο για την κοινωνία», σημειώνει ο Ενρίκε Λόπες, πατέρας ενός παιδιού στο Δημοτικό.

Σε ορισμένες σχολικές ομάδες στην εφαρμογή WhatsApp πολλοί γονείς επισήμαναν αυτό που κατά την κρίση τους είναι αντιφατικό, δηλαδή το κλείσιμο όλων των σχολείων, αλλά όχι και του μετρό ή των κολυμβητηρίων.

Θετικός στον ιό ο ισπανός βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος Vox Ορτέγα Σμιθ

Τα σχολεία έχουν κλείσει και στην Βιτόρια-Γκαστέις, την πρωτεύουσα της επαρχίας Άλαβα και της αυτόνομης κοινότητας της Χώρας των Βάσκων στη βόρεια Ισπανία, καθώς και στην Λα Ριόχα, την περιοχή όπου έχουν καταγραφεί 102 κρούσματα.

Ο ισπανός βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος Vox Ορτέγα Σμιθ βρέθηκε θετικός στον ιό με αποτέλεσμα το κοινοβούλιο της χώρας να αναστείλει για τουλάχιστον μια εβδομάδα τις εργασίες του.

Το δίκτυο δημόσιων μεταφορών της Μαδρίτης θα απολυμαίνεται καθημερινά στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Περίπου 2,3 εκατομμύρια πολίτες μετακινούνται καθημερινά με το μετρό της πρωτεύουσας.

Εν μέσω ενδείξεων ότι σε ορισμένα σούπερ μάρκετ σχηματίζονται μεγάλες ουρές από πελάτες που αγοράζουν μαζικά από τον φόβο μήπως περιοριστούν στα σπίτια τους, η αλυσίδα Carrefour έστειλε ένα μήνυμα στο Twitter ανακοινώνοντας ότι τα καταστήματά της παραμένουν ανοιχτά.

«Εργαζόμαστε από κοινού με το προσωπικό και τους προμηθευτές μας για να διασφαλίσουμε την διαθεσιμότητα των προϊόντων για τους πελάτες μας», ανέφερε η ανακοίνωση.

Τι αναφέρουν οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ισπανίας

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ισπανίας επιχείρησαν σήμερα να υποτιμήσουν τον αντίκτυπο από το ξέσπασμα του κορονοϊού με τις Santander και BBVA να καλούν αμφότερες τους μετόχους τους να συμμετέχουν εξ αποστάσεως στις ετήσιες γενικές συνελεύσεις τους.

Η υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο, μιλώντας στο δίκτυο TVE, αρνήθηκε να προβεί σε εκτίμηση σχετικά με τον αντίκτυπο που πιθανόν να έχει η επιδημία στην ανάπτυξη της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

«Αντί να αφιερώνω ενέργεια για να πω αν θα είναι ένα δέκατο (της ποσοστιαίας μονάδας ανάπτυξης του ΑΕΠ) ή δύο, θα επικεντρωθούμε στη μείωση του οικονομικού αντίκτυπου και στη βοήθεια των εταιρειών και των τομέων που θα μπορούσαν να πληγούν περισσότερο», τόνισε η Καλβίνο.

Η κυβέρνηση αναμένεται να ξεκινήσει την εφαρμογή ενός πακέτου μέτρων έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα. Μεταξύ άλλων τα μέτρα πιθανόν να περιλαμβάνουν ελαφρύνσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και μέτρα βοήθειας των γονέων για να αντιμετωπίσουν το κλείσιμο των σχολείων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact