ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός στην Πολωνία: Ένα κύμα αλληλεγγύης πλημμύρισε το Ίντερνετ

Πολίτες προσφέρουν γεύματα, κάνουν ψώνια για άλλους και οργανώνουν γιόγκα online

Δωρεάν γεύματα, ψυχολογικές συνεδρίες, δωρεάν μαθήματα γιόγκα online – χιλιάδες Πολωνοί παίρνουν πρωτοβουλίες αλληλοβοήθειας, καθώς η Πολωνία βρίσκεται σε καραντίνα για να ελεγχθεί η διάδοση της επιδημίας Covid-19.

Ξεκίνησε με χαρτάκια κολλημένα στα κλιμακοστάσια από ανθρώπους που πρόσφεραν την βοήθειά τους στους ηλικιωμένους γείτονες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να βγουν από το σπίτι τους.

Και έπειτα ένα κύμα αλληλεγγύης πλημμύρισε το Ίντερνετ.

«Έφτιαξα αυτό το γκρουπ διότι κι εγώ ο ίδιος ένιωσα την ανησυχία και τον φόβο όταν είδα άδειους τους δρόμους», λέει ο 44χρονος Φίλιπ Ζουλέφκσι, δημιουργός της πρωτοβουλίας «Το Ορατό Χέρι» στο Ίντερνετ.

«Στην αρχή ήταν μία ομάδα αλληλοβοήθειας, κυρίως ψυχολογικής, μεταξύ φίλων για να μην αισθανόμαστε μόνοι και για να μάθουμε πώς πρέπει να λειτουργούμε σε συνθήκες καραντίνας. Αναζητούσαμε την εγγύτητα, κάτι που θα μας επέτρεπε να επιβιώσουμε».

Μέσα σε λίγες ημέρες η ομάδα αριθμούσε 80.000 άτομα και μετά περισσότερα, εξηγεί ο καθηγητής πανεπιστημίου της Βαρσοβίας.«Το Ορατό Χέρι» ( αναφορά στο «Αόρατο Χέρι», μια εκπομπή της κομμουνιστικής τηλεόρασης στην δεκαετία 1960-1970 που προωθούσε την αλληλοβοήθεια και τον αλτρουισμό στους νέους).

«Είδα το Ίντερνετ την έκκληση ενός ηλικιωμένου, μόνου, μάλλον χωρίς πόρους, που δεν μπορούσε να κάνει τα ψώνια του», εξηγεί η Χάνα Γκολντστάιν, εκπαιδευτικός στην Βαρσοβία, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αμοιβαία εμπιστοσύνη

«Καθώς κατοικούσε μακριά από μένα, έκανα share την έκκλησή του στο “Ορατό Χέρι” και έγινε κατακλυσμός: οι άνθρωποι προσφέρθηκαν να του κάνουν τα ψώνια, να του δώσουν χρήματα», λέει. «Κάθε αυθόρμητη κίνηση βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη».

«Οι άνθρωποι προσφέρονται να κάνουν ψώνια για όσους δεν μπορούν να βγουν, προσφέρουν κατάλυμα για όσους πρέπει να τεθούν σε καραντίνα, δανείζουν αυτοκίνητα σε όσους πρέπει να μετακινηθούν», εξηγεί ο Φίλιπ Ζουλέφσκι. «Άλλοι προσφέρονται να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα στα παιδιά, μαθήματα ξένων γλωσσών, γιόγκα ή να βγάλουν βόλτα τον σκύλο… Υπάρχουν άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να μιλήσουν σε άλλους, να περάσουν χρόνο με ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, που φοβούνται να μείνουν μόνοι».

Από την περασμένη εβδομάδα, ο Μικρός Σεφ, εργαστήριο μαθημάτων μαγειρικής για παιδιά στην Βαρσοβία, μαγειρεύει κάθε μέρα 50 λίτρα σούπα που μοιράζεται από μη κυβερνητικές οργανώσεις σε μοναχικούς ανθρώπους, ηλικιωμένους, άρρωστους, άπορους… Μοιράζει επίσης 25 δωρεάν γεύματα στους γιατρούς των τμήματος Επειγόντων ενός νοσοκομείου της Βαρσοβίας.

«Αυτήν την περίοδο της επιδημίας, οι γιατροί και όλο το νοσηλευτικό προσωπικό, εργάζονται πολλές ώρες, πολύ εντατικά και συχνά δεν έχουν χρόνο να σκεφτούν να φάνε», εξηγεί η Πιετρουσίνκα του Μικρού Σεφ, εξηγώντας ότι το εργαστήριο έχει απευθύνει έκκληση για την συγκέντρωση χρημάτων και με τον τρόπο αυτόν χρηματοδοτεί αυτά τα καθημερινά γεύματα.

Πολλά εστιατόρια που είναι κλειστά για το κοινό οργανώνονται σε φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες και διανέμουν χάρη στους εθελοντές δωρεάν γεύματα σε ολόκληρη την Πολωνία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact