ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Το Ισραήλ εκβιάζει την Παλαιστίνη για να της δώσει βοήθεια

Ζητά να επιστρέψουν πίσω, νεκροί ή ζωντανοί, ισραηλινοί στρατιώτες που κρατούνται από τη Χαμάς

Το Ισραήλ συνέδεσε οποιαδήποτε βοήθεια ενδέχεται να προσφέρει στις προσπάθειες στη Λωρίδα της Γάζας για την μάχη κατά του νέου κορονοϊού με μια πρόοδο στην ανάκτηση δύο Ισραηλινών στρατιωτών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2014 στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σε κλοιό και σε συνθήκες φτώχειας η υπό την διακυβέρνηση της Χαμάς Γάζα έχει αναφέρει 12 κρούσματα του Covid-19 και οι αρχές εκεί ανησυχούν πως οι υγειονομικές εγκαταστάσεις στον θύλακα – όπου υπάρχουν 96 αναπνευστήρες για έναν πληθυσμό σχεδόν 2 εκατομμυρίων – είναι ανεπαρκείς για να περιοριστεί μια εξάπλωση.

Ισραήλ και Χαμάς έχουν κλείσει τα σύνορα της Γάζας για τις μη απαραίτητες μετακινήσεις ως μέτρο προφύλαξης για τον περιορισμό των μολύνσεων. Εντούτοις, με τις αρχές της Γάζας να απευθύνουν έκκληση για ξένη ανθρωπιστική βοήθεια, το Ισραήλ ζυγίζει τη στάση που θα κρατήσει.

«Η στιγμή εκεί είναι η συζήτηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα – το Ισραήλ έχει επίσης ανθρωπιστικές ανάγκες που είναι κυρίως η ανάκτηση αυτών που έπεσαν στην μάχη», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Άμυνας Ναφτάλι Μπένετ, αναφερόμενος σε έναν αξιωματικό του πεζικού και εναν κληρωτό που σκοτώθηκαν στον πόλεμο του 2014 και οι σοροί τους κρατούνται από την Χαμάς.

«Και πιστεύω ότι πρέπει να μπούμε σε έναν ευρύτερο διάλογο για τις ανθρωπιστικές ανάγκες της Γάζας και των δικών μας. Δεν θα ήταν σωστό να αποσυνδέσουμε αυτά τα δύο πράγματα και ασφαλώς, οι καρδιές θα παραμένουν ανοιχτές σε πολλά πράγματα.

Δεν ήταν άμεσα σαφές αν ο Μπένετ μιλούσε για μια πιθανή χορήγηση άμεσης βοήθειας από το Ισραήλ, ή να επιτραπεί η μεταφορά άλλης βοήθειας από τα σύνορά του στη Γάζα.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα πως θα φτάσουν στη Λωρίδα της Γάζας 1.500 διαγνωστικά κιτ του νέου κορονοϊού, με τη βοήθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μετά από δωρεά της Παλαιστινιακής Αρχής στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Η Χαμάς ουδέποτε ανέφερε αν οι δύο Ισραηλινοί στρατιώτες είναι νεκροί ή ζωντανοί, αλλά ούτε έδωσε ποτέ σημάδια ζωής τους, κάτι που έκανε σε μια προηγούμενη παρόμοια περίπτωση.

Η Χαμάς δήλωσε ότι η επιστροφή των δύο στρατιωτών – καθώς και δύο Ισραηλινών πολιτών που διέσχισαν τον θύλακα – θα απαιτούσε διαπραγμάτευση για μια ανταλλαγή κρατουμένων και δεν θα γινόταν με αντάλλαγμα την ανθρωπιστική βοήθεια.

«Το Ισραήλ φέρει την ευθύνη για τυχόν συνέπειες στην περίπτωση που η ασθένεια εξαπλωθεί στη Γάζα επειδή την έχει αποκλείσει για 13 χρόνια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Φαουζί Μπαχρούμ.

«Μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων είναι μια ξεχωριστή διαδικασία», είπε.

Το Ισραήλ στο παρελθόν είχε απελευθερώσει εκατοντάδες φυλακισμένους Παλαιστινίους, συμπεριλαμβανομένων πολλών μαχητών, με αντάλλαγμα με την ανάκτηση ενός, σε κάθε περίπτωση, νεκρού ή αιχμαλώτου Ισραηλινού.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμφωνήσει σε περαιτέρω απελευθερώσεις παλαιστινιακών μαχητών στο μέλλον.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact