ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Το Χοκάιντο κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Αντιδράσεις για το αίτημα του Ιάπωνα πρωθυπουργού να κλείσουν τα σχολεία

Σάλο προκάλεσε το αίτημα του Ιάπωνα πρωθυπουργού να κλείσουν όλα τα σχολεία, ενώ το Χοκάιντο κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εξοργισμένοι γονείς, προβληματισμένοι δάσκαλοι και επιχειρηματίες στην Ιαπωνία προσπαθούσαν σήμερα, Παρασκευή να βρουν νέους τρόπους για να ζήσουν και να εργαστούν για ένα μήνα, ύστερα από το αιφνιδιαστικό μήνυμα του Σίνζο Άμπε να κλείσουν όλα τα σχολεία σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Σε μια ακόμα δραστική κίνηση, το βόρειο νησί του Χοκάιντο, που έχει καταγραφεί ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων στην Ιαπωνία, κήρυξε σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λέγοντας στους περίπου 5 εκατ. κατοίκους του, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων της πόλης Σαπόρο, να αποφεύγουν να βγαίνουν από το σπίτι τους το σαββατοκύριακο.

«Το Χοκάιντο κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίσει τον ιό, αλλά η κρίση επιδεινώνεται», δήλωσε ο κυβερνήτης Ναομίσι Σουζούκι σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σήμερα το βράδυ (τοπική ώρα). Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει έως τις 19 Μαρτίου.

Η άνευ προηγουμένου κίνηση του Άμπε χθες να ζητήσει από τις τοπικές αρχές να κλείσουν τα σχολεία σημαίνει ότι οι μαθητές δεν θα έχουν μαθήματα από τη Δευτέρα έως τουλάχιστον την έναρξη του νέου σχολικού έτους στις αρχές Απριλίου.

Το απρόσμενο μέτρο προκάλεσε έντονη κριτική, με τους αξιωματούχους των υπηρεσιών υγείας να εμφανίζονται προβληματισμένοι και τους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι το σχέδιο έχει πολιτικά κίνητρα και δεν έχει ιδιαίτερο νόημα. Οι τοπικές αρχές επέκριναν επίσης την κίνηση και τουλάχιστον μια επαρχία και αρκετές πόλεις απέρριψαν το αίτημα να κλείσουν τα σχολεία τους.

«Θα πρέπει να κάθομαι και να προσέχω τα εγγόνια μέρα παρά μέρα», δήλωσε στο Reuters η 56χρονη επιχειρηματίας Μιέκο Χαμάντα, ενώ επέστρεφε στο σπίτι της στο κεντρικό Τόκιο. «Η κόρη μου εργάζεται και δεν μπορεί να τα προσέχει και η μπέιμπι σίτερ επίσης αρνήθηκε. Είναι το απόλυτο χάος», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ενώ είχε τη δική της επιχείρηση να διαχειριστεί, δεν έχει άλλη επιλογή από το να ζητήσει από υφισταμένους της να την καλύψουν.

Δεχόμενος έντονες ερωτήσεις στο Κοινοβούλιο, ο Άμπε φάνηκε πρόθυμος να υποβαθμίσει το αίτημα για μαζικό κλείσιμο των σχολείων, λέγοντας ότι ήταν απλά μια «βασική σκέψη» της κυβέρνησης και ότι τα σχολεία και οι τοπικές αρχές θα «πρέπει να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις με ευελιξία». Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα πολιτικής προκειμένου η επιδημία να μην καταφέρει σοβαρό πλήγμα στην εύθραυστη οικονομία ανάκαμψη της Ιαπωνίας.

Τα κρούσματα στην Ιαπωνία έχουν ξεπεράσει τα 200, με πέντε θανάτους – συμπεριλαμβανόμενου ενός 70χρονου άνδρα που πέθανε σήμερα. Ο αριθμός αυτός δεν συμπεριλαμβάνει τα 700 και πλέον κρούσματα και τους πέντε επιπλέον θανάτους από το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Γιοκοχάμα.

Ενώ ο ιός μέχρι στιγμής έχει πλήξει σοβαρότερα την Κίνα, προκαλώντας σχεδόν 80.000 κρούσματα και σχεδόν 2.800 θανάτους, η ταχεία εξάπλωσή του σε όλο τον κόσμο την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε εκ νέου συναγερμό.

Δεν θα κλείσουν τα σχολεία στην επαρχία Σιμάνε

Καθώς ο Άμπε ετοιμάζεται να δώσει συνέντευξη Τύπου αύριο το βράδυ, η έκπληξη για την έκταση του αιτήματός του ήταν διάχυτη σε όλη τη χώρα, με τις τοπικές αρχές και τους αξιωματούχους των υπηρεσιών υγείας να αναζητούν πληροφορίες για το πώς να εφαρμόσουν το μέτρο.

«Θα συνεχίσουμε να παροτρύνουμε τις δημόσιες υπηρεσίες και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να διευκολύνουν τους εργαζομένους να λάβουν άδεια», δήλωσε ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα σε συνέντευξη Τύπου, χωρίς να αποκαλύπτει περαιτέρω λεπτομέρειες. Ο υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο δήλωσε ότι εξετάζεται η παροχή οικονομικής στήριξης προς τις οικογένειες.

Στη δυτική Ιαπωνία, η επαρχία Σιμάνε – όπου δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα – ανακοίνωσε απλά ότι δεν σκοπεύει προς το παρόν να κλείσει τα σχολεία.

Το Χοκάιοντο είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα κλείσει όλα τα σχολεία έως τις 4 Μαρτίου, δίνοντας μια πρόγευση της περιπλοκότητας τέτοιων μέτρων. Ένα νοσοκομείο αναγκάστηκε σήμερα να κλείσει τις πόρτες του σε ασθενείς που δεν ήταν προγραμματισμένα περιστατικά διότι το ένα πέμπτο των νοσηλευτών του δεν μπορούσαν να εργαστούν καθώς τα παιδιά τους δεν είχαν σχολείο.

Καθώς εξαπλώνεται ο κορονοϊός, περισσότερες εταιρίες λένε ότι θα επιτρέψουν τους εργαζομένους να εργαστούν εκτός γραφείου. Ωστόσο, έρευνα στην οικονομική εφημερίδα Nikkei που δημοσιεύθηκε σήμερα και διενεργήθηκε πριν από την ανακοίνωση του Άμπε, έδειξε ότι μόνο οι μισές από τις μεγάλες επιχειρήσεις λένε στους εργαζομένους τους να εργαστούν από το σπίτι.

Ζωολογικοί κήποι, ενυδρεία και άλλα πάρκα ψυχαγωγίας επίσης ανακοίνωσαν ότι θα κλείσουν: το θεματικό πάρκο Tokyo Disneyland, το DisneySea και τα στούντιο Universal Studios Japan θα είναι κλειστά από το Σάββατο έως τις 15 Μαρτίου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact