ΚΟΣΜΟΣ

Κόσοβο: Το πολιτικό αδιέξοδο απειλεί την οικονομία


Ο νυν πρωθυπουργός, Χασίμ Θάτσι, εμμένει στη φιλοδοξία να ηγηθεί του Κοσόβου σε μία τρίτη θητεία

Αναβλήθηκε για τις 18 Σεπτεμβρίου η συνέχιση της πρώτης συνεδρίασης της Βουλής στο Κόσοβο, στην οποία αναμένεται να επιχειρηθεί δεύτερη φορά η εκλογή προέδρου του Σώματος, έτσι -τουλάχιστον- μέχρι τότε παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα.

Η μεγαλύτερη σε ηλικία βουλευτής, Φλόρα Μπροβίνα από το Δημοκρατικό Κόμμα του Χασίμ Θάτσι, η οποία είχε το ρόλο της προεδρεύουσας στην πρώτη συνεδρίαση της Βουλής, έκανε δεκτό το αίτημα της Σερβικής Λίστας «Σπρσκα» να αναβληθεί η προγραμματισμένη για την περασμένη Παρασκευή συνεδρίαση, ώστε να υπάρξει περισσότερος χρόνος για διαβουλεύσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.

Διεθνή και τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο νυν πρωθυπουργός, Χασίμ Θάτσι εμμένει στη φιλοδοξία να ηγηθεί του Κοσόβου σε μία τρίτη θητεία, μετά τις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου που δεν έδωσαν σαφές αποτέλεσμα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Χασίμ Θάτσι αναδείχθηκε πρώτο στις εκλογές και καταλαμβάνει 37 από τις συνολικά 120 έδρες στη Βουλή κι αν συνεργαστεί με μικρότερα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούν τις μειονότητες συγκεντρώνει 57 έδρες.

Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου- Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου- Πρωτοβουλία για το Κόσοβο συγκρότησαν μετεκλογικό συνασπισμό και την περασμένη Τετάρτη προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας με το αντιπολιτευόμενο κίνημα «Αυτοδιάθεση», εξασφαλίζοντας ευρεία πλειοψηφία 63 βουλευτών. Επιπλέον ανακοίνωσαν ότι έχουν αποσπάσει τη στήριξη της Σερβικής Λίστας «Σρπσκα».

Ο αξιωματούχος του κόμματος του Χασίμ Θάτσι και μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Βουλής, Τζαβίτ Χαλίτι δήλωσε, την περασμένη εβδομάδα, ότι τα πολιτικά κόμματα έχουν το δικαίωμα να συγκροτούν συνασπισμούς και να υπογράφουν συμφωνίες, αλλά πρόσθεσε ότι η θέση του προέδρου της Βουλής ανήκει στο πρώτο κόμμα.

Ο υποψήφιος του μετεκλογικού συνασπισμού Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου (DSK)- Συμμαχία για το Μέλλον Κοσόβου (ΑΒΚ)- Πρωτοβουλία για το Κόσοβο, πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου και πρώην δήμαρχος της Πρίστινας, Ίσα Μουστάφα εξελέγη πρόεδρος της νέας Βουλής στις 17 Ιουλίου.

Ωστόσο, το Δημοκρατικό Κόμμα του Χασίμ Θάτσι προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της εκλογής του. Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανέστειλε αρχικά την εκλογή του Ίσα Μουστάφα και τελικά αποφάνθηκε ότι στην πρώτη συνεδρίαση της Βουλής του Κοσόβου παραβιάστηκαν οι διαδικασίες και ότι πρέπει να επαναληφθεί η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου.

Ορισμένα ΜΜΕ της Πρίστινας δημοσίευσαν ότι η Σερβική Λίστα «Σρπσκα» ζήτησε αναβολή της συνεδρίασης της Βουλής, επειδή ενδεχομένως να είναι σε διαβουλεύσεις με το κόμμα του Χασίμ Θάτσι, το οποίο προσπαθεί να λάβει τη στήριξη ακόμη μιας πολιτικής οντότητας, ώστε να συγκροτήσει κυβέρνηση. Όμως ο εκπρόσωπος της Σερβικής Λίστας, Αλεξάνταρ Γιαμπλάνοβιτς διέψευσε τους ισχυρισμούς περί συμφωνίας με το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου του Χασίμ Θάτσι.

Ο κ. Γιαμπλάνοβιτς διευκρίνισε ότι η Σερβική Λίστα ζήτησε πρόσθετο χρόνο για να συζητήσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την είσοδο του κινήματος «Αυτοδιάθεση» του Αλμπίν Κούρτι στο μετεκλογικό συνασπισμό Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου- Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου- Πρωτοβουλία για το Κόσοβο. «Κανένας από τη Σερβική Λίστα ‘Σπρσκα’ δεν έχει περάσει από τη μία πτέρυγα στην άλλη. Εμείς είμαστε ενιαίο κόμμα και κάθε μέλος σέβεται τις θέσεις του κόμματος» υπογράμμισε ο κ. Γιαμπλάνοβιτς.

Η Σερβική Λίστα, μέσω του κ. Γιαμπλάνοβιτς, αποσαφήνισε ότι δεν επιθυμεί ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών να ανατεθεί στην «Αυτοδιάθεση» και γι’ αυτό χρειάζεται διαβουλεύσεις ώστε να λάβει τελική απόφαση, αν θα στηρίξει το μετεκλογικό συνασπισμό.

Το πολιτικό αδιέξοδο απειλεί την οικονομία του Κοσόβου, η οποία εξαρτάται από την ξένη βοήθεια και τα εμβάσματα, τονίζουν παρατηρητές και επισημαίνουν ότι αν θα παραταθεί η πολιτική κρίση, θα μπορούσε να οδηγηθεί ακόμη και σε πτώχευση.
Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact