ΕΛΛΑΔΑ

Κούγιας: Αντισυνταγματικό να απολογείται χωρίς συνήγορο ο Μαυρίκος

Χωρίς την παρουσία του συνηγόρου του, απολογείται ενώπιον του 1ου Ειδικού Ανακριτή ο εκδότης Παναγιώτης Μαυρίκος, ο οποίος θεωρείται ως βασικός κατηγορούμενος στην «υπόθεση εκβιασμών επιχειρήσεων».

Η απολογία του εκδότη είναι η δεύτερη για την υπόθεση που λαμβάνει ο ανακριτής, στον οποίο έδωσε νωρίτερα εξηγήσεις ο κατηγορούμενος δημοσιογράφος Παναγιώτης Μουσσάς. Ο δημοσιογράφος, που πληροφορήθηκε ότι δεν μπορεί να εκπροσωπηθεί καθώς δεν χορήγησε άδειες παράστασης στους συνηγόρους της υπόθεσης ο ΔΣΑ, δήλωσε ότι επιθυμεί να απολογηθεί επί της ουσίας και να απαντήσει σε ερωτήσεις του ανακριτή χωρίς της παρουσία του συνηγόρου του Σάκη Κεχαγιόγλου.

Ο εκδότης δεν θέλησε να απολογηθεί χωρίς δικηγόρο και σύμφωνα με ανακοίνωση του συνηγόρου του, Αλέξη Κούγια, ζήτησε την αναβολή της διαδικασίας σε χρόνο που να έχει λήξει η αποχή των δικηγόρων. Παράλληλα ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος μέχρι την απολογία του, υποστηρίζοντας ότι έχει λευκό ποινικό μητρώο και δεν είναι ύποπτος φυγής. Και στα δύο θέματα που έθεσε ο κατηγορούμενος η απάντηση του ανακριτή ήταν αρνητική.

Η ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου του κ. Κούγια αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Κατόπιν αυτής της εξελίξεως (σσ τη μη χορήγηση αδειών από τον ΔΣΑ) ο κ. Κούγιας ζήτησε από τον 1ο Ειδικό Ανακριτή να αναβληθεί η απολογία και να οριστεί ημερομηνία κατά την οποία ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών θα έχει αποφασίσει το τέλος της αποχής των δικηγόρων από τα δικαστήρια, αφού ο εντολέας μας έχει λευκό ποινικό μητρώο, όλη η επιχειρηματική του δραστηριότητα είναι στην Ελλάδα, η κατοικία τόσο του ιδίου, όσο και της οικογενείας του είναι στην Ελλάδα και δεν είναι ύποπτος φυγής.

Ο κύριος ανακριτής απέρριψε το αίτημα αυτό και κατόπιν αυτής της εξελίξεως ο εντολέας μας απολογείται αυτήν την στιγμή χωρίς συνήγορο υπερασπίσεως και σε μια υπόθεση στην οποία αντιμετωπίζει ποινή ισοβίου καθείρξεως.

Το δικηγορικό μας γραφείο καταγγέλλει αυτήν την αντισυνταγματική και παράνομη επιλογή, η οποία καταργεί το αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του ανθρώπου καθεστώς της δίκαιας δίκης, το τεκμήριο της αθωότητας και το κυριότερο παραβαίνει το Σύνταγμα παραγνωρίζοντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο του συνηγόρου στην απονομή της Δικαιοσύνης και στον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας».

Νωρίτερα, ενόσω, βρισκόταν ενώπιον του ανακριτή ο πρώτος των κατηγορουμένων, με ανακοίνωση του ο συνήγορος κ. Κεχαγιόγλου τονίζει πως ο εντολέας του δημοσιογράφος Π.Μ. είναι αθώος των κατηγοριών που αντιμετωπίζει. Όπως αναφέρει ο κ. Κεχαγιόγλου ο δημοσιογράφος «μου εζήτησε να τονίσω ότι όλες οι συνομιλίες και οι επαφές του έγιναν στα πλαίσια του επαγγέλματός του χωρίς ποτέ να διανοηθεί ή να αποπειραθεί να εκβιάσει οιονδήποτε, αλλά και επιπλέον ότι ουδέποτε απείλησε συνομιλητή του και πολύ περισσότερο τα παιδιά τους. Θεωρεί ύψιστη συκοφαντία και διαστρέβλωση όσα λέγονται και γράφονται για αυτό το θέμα».

Ο κ. Κεχαγιόγλου, τέλος, ζητά οι δικαστικοί λειτουργοί που θα κρίνουν την υπόθεση να λάβουν υπόψη τους τα στοιχεία της υπόθεσης «χωρίς να επηρεαστούν από το επικοινωνιακό βάρος της υπόθεσης και από τις πολιτικές προεκτάσεις και διαμάχες που ανέκυψαν εξαιτίας της».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact