ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουρουμπλής: Στόχος η δημιουργία ενός Κράτους λειτουργικού και διαφανούς

Ομιλία στην συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, το άνοιγμα της συζήτησης για την Συνταγματική αναθεώρηση και το άνοιγμα του διαλόγου για τον εκλογικό νόμο, αποτελούν, τρεις μεγάλες και σημαντικές παρεμβάσεις, τόνισε στην ομιλία του στην συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Χαρακτήρισε την προώθηση της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων και πόρων και στους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης, με αποσαφήνιση του πλαισίου λειτουργίας, αλλά και δημιουργία νέων θεσμών, όπου για παράδειγμα θα μπορούσε να λειτουργήσει η κοινωνική οικονομία, ως «πρώτο σταθμό» και αποφασιστικό βήμα αναχαίτισης της ανισοπολιτείας, όπως είπε και ταυτόχρονα της ανισομερούς ανάπτυξης της χώρας. Ο κ. Κουρουμπλής πρότεινε ειδική συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ επ’ αυτού του ζητήματος.

Ως «δεύτερο σταθμό» χαρακτήρισε το άνοιγμα διαλόγου για την αναθεώρηση του Συντάγματος με λειτουργία «πλατφόρμας» συγκέντρωσης ιδεών και προτάσεων από τους πολίτες, τους φορείς, αλλά και τα άλλα κόμματα.

Η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, αποτελεί, σύμφωνα με όσα πρότεινε ο κ. Κουρουμπλής, τον «τρίτο σταθμό» ουσιαστικών παρεμβάσεων.

Υπογράμμισε ότι ειδικά, αυτή η τρίτη παρέμβαση όπου μπορούν να συζητηθούν τα πάντα, από το bonus των 50 εδρών, ως, ακόμα, και τον αριθμό των βουλευτών, θα συμβάλλει και στην αναχαίτιση της αδιαφορίας των πολιτών για την λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

Σε ότι αφορά τις παρεμβάσεις του υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Κουρουμπλής έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την έναρξη της διαλειτουργικότητας των βάσεων δεδομένων και μάλιστα αυτοδεσμεύθηκε ότι εντός του 2016, οι 15 τουλάχιστον μεγάλες βάσεις δεδομένων θα επικοινωνούν μεταξύ τους.

Πρόσθεσε ότι στον βαθμό που θα προχωρά παράλληλα και η κωδικοποίηση της νομοθεσίας, προκειμένου να απαλλαγεί η Δημόσια Διοίκηση από την πολυνομία, οι δύο αυτές παρεμβάσεις θα συντείνουν στην δημιουργία ενός Κράτους λειτουργικού, διαφανούς και αποτελεσματικού.

Ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι τώρα η αριστερά θα δοκιμαστεί σε ότι αφορά τις πάγιες θέσεις της σχετικά με την αποκέντρωση, και κατέληξε τονίζοντας «όσες πιέσεις και δυσκολίες και αν προκύψουν, διαθέτουμε και γνώσεις και δυνατότητες και πολιτική βούληση, τα οποία πρέπει και να προτάξουμε, έτσι ώστε σε 2-3 χρόνια να είμαστε υπερήφανοι ότι κάτι καλύτερο αφήνουμε για τα παιδιά μας».

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact