ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: Ελεύθερος αλλά με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα ο αντιφρονών Γκιγιέρμο Φαρίνιας

Επρόκειτο να μετάσχει σε συνεδρίαση στο ευρωκοινοβούλιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο Κουβανός αντιφρονών Γκιγιέρμο Φαρίνιας, αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από δύο ημέρες κράτησής του, αλλά με την απαγόρευση να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες όπου επρόκειτο να μετάσχει σε συνεδρίαση στο κοινοβούλιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως ο ίδιος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο 58χρονος Φαρίνιας, ο οποίος τιμήθηκε το 2010 με το βραβείο Ζαχάροφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφέθηκε ελεύθερος αργά χθες, Πέμπτη, «χωρίς απαγγελία κατηγορίας» αλλά με τη γνωστοποίηση ότι δεν έχει το δικαίωμα να φύγει από την πόλη Σάντα Κλάρα, στην κεντρική Κούβα, όπου κατοικεί, έως τις 20 Φεβρουαρίου «υπό την απειλή να συλληφθεί», όπως δήλωσε σήμερα μέσω τηλεφώνου.

«Ο βασικός λόγος της σύλληψής μου ήταν να εμποδιστώ να μην ταξιδέψω στην Ευρώπη», εξήγησε το ηγετικό στέλεχος του Ενωμένου Αντιολοκληρωτικού Φόρουμ (Fantu), μιας οργάνωσης αντιφρονούντων.

Η πρόσκλησή του να συμμετάσχει σε μια συνεδρίαση της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιβεβαιώθηκε από την πρόεδρο της επιτροπής αυτής, Μαρία Αρένα.

Η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Βιρζινί Μπατού διευκρίνισε ότι ο Φαρίνιας επρόκειτο επίσης να συναντήσει εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).

Η κουβανική αστυνομία «θεωρεί ότι επωφελούμαι από τα ταξίδια αυτά για να επιδεινώσω τις σχέσεις μεταξύ της Κούβας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και «ότι δεν θα μου επέτρεπε να συνεχίσω να υπονομεύω», τις σχέσεις αυτές, δήλωσε ο Φαρίνιας.

Ο αντιφρονών συνελήφθη την Τρίτη στην πόλη Σάντα Κλάρα που βρίσκεται σχεδόν 300 χλμ. ανατολικά της Αβάνας, την ώρα που επρόκειτο να μεταβεί στην πρωτεύουσα για να «ζητήσει τη βίζα Σέγκεν στην πρεσβεία της Ισπανίας».

Ο ίδιος δηλώνει ότι έτυχε «καλής μεταχείρισης» κατά την κράτησή του όπως και ότι τον επισκέφτηκε η μητέρα του.

Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη «γρήγορη και αποτελεσματική αλληλεγγύη» του, ο πρόεδρος του οποίου Νταβίντ Σασόλι είχε ζητήσει από την Πέμπτη την «άμεση απελευθέρωση» του αντιφρονούντα.

Στις Βρυξέλλες, αντιπροσωπεία Κουβανών αντιφρονούντων υπό την Ρόζα Μαρία Πάγια, κόρη του θανόντα αντιφρονούντα Οσβάλντο Πάγια, κάλεσε την ΕΕ να ενεργοποιήσει το άρθρο που προβλέπει την αναστολή της συμφωνίας πολιτικού διαλόγου με την Κούβα, που ισχύει από το 2017, λόγω των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Άλλος αντιφρονών, ο 48χρονος Χοσέ Ντανιέλ Φερέρ, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης της αντιπολίτευσης Πατριωτική Ένωση της Κούβας (Unpacu) κρατείται από την 1η Οκτωβρίου στο Σαντιάγο της Κούβας, κατηγορούμενος για βιαιοπραγίες, σύμφωνα με τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Η κυβέρνηση της Κούβας, που αρνείται ότι υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι στη χώρα (η αντιπολίτευση υπολογίζει σε 100 τον αριθμό τους), θεωρεί παράνομη την αντιπολίτευση, που την κατηγορεί ότι χρηματοδοτείται από την Ουάσινγκτον.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact