ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουβέλης: «Αλλαγή κυβέρνησης για την εφαρμογή προοδευτικών πολιτικών»

Με την ομιλία του Φώτη Κουβέλη ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης το τρίτο συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. έκανε αναφορά στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις με την συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και της διαδικασίας εκλογής Προέδρου τον Φεβρουάριο, λέγοντας ότι «ο επικαθορισμός των πολιτικών εξελίξεων από το θέμα του Προέδρου θα επιφέρει μια προεκλογική διελκυστίνδα που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα».

Αρχικά, ο Φώτης Κουβέλης ανέφερε ότι: «Η Δημοκρατική Αριστερά σέβεται τους θεσμούς, αλλά η πολιτική σταθερότητα δεν ταυτίζεται με την συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Είναι η πολιτική αυτή που προκαλεί την κοινωνική αποσταθεροποίηση, είναι η πολιτική αυτή που ωθεί τα πράγματα σε πολιτική αλλαγή. Η εξάντληση της τετραετίας από τη σημερινή κυβέρνηση δεν εγγυάται την αλλαγή των ασκούμενων πολιτικών».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. τόνισε: «Λέμε ναι στην αλλαγή κυβέρνησης για την αλλαγή πολιτικών σε προοδευτική κατεύθυνση, με σταθερή την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και ρεαλιστική προσέγγιση των δυνατοτήτων».

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας επισήμανε: «Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί να κυριαρχηθεί από κομματικά παιχνίδια. Τίποτα δεν κατισχύει των θεσμών και η εκλογή πρέπει να γίνει στον συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο.

Ο επικαθορισμός των πολιτικών εξελίξεων από το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ήδη επιχειρείται, θα επιφέρει μια προεκλογική διελκυστίνδα που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα. Η χώρα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρότατα ζητήματα μέχρι τον Ιανουάριο του 2015».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν εμπλέκεται σε οποιαδήποτε διαδικασία συναλλαγής με την κυβέρνηση για την απόσπαση κομματικού οφέλους.
«Δεν θα συμβάλλουμε στην παράταση αδιέξοδων πολιτικών, όπως αυτές που ακολουθούνται. Και δεν μπορεί η κυβέρνηση στη διαδικασία της Προεδρικής εκλογής να περιμένει να υπάρξουν συναινέσεις και συμπτώσεις, όπως αυτές που απαιτεί το Σύνταγμα, τη στιγμή που οι πολιτικές της συνεχίζουν να διευρύνουν τα κοινωνικά ρήγματα», πρόσθεσε ο Φώτης Κουβέλης.

«Οι εκλογές δεν αποτελούν γεγονός που προκαλεί αστάθεια. Δεν είναι η πιθανότητα εκλογών που προκαλεί τριγμούς και αποσταθεροποίηση. Είναι το εντεινόμενο και διογκούμενο ρεύμα δυσφορίας των πολιτών που αποσταθεροποιεί την κυβέρνηση και φέρνει την πιθανότητα εκλογών εγγύτερα», σημείωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Επίσης, επανέλαβε ότι σε ό,τι τον αφορά προσωπικά, είναι πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενδιαφέρεται για την ολική της επαναφορά στην πολιτική ζωή της χώρας και τη δημιουργία των προϋποθέσεων προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας.
«Όλα τα υπόλοιπα δεν με αφορούν. Δεν χρωστάω σε κανέναν τίποτε. Στην πορεία μου όλα αυτά τα χρόνια απέδειξα ότι μπορώ να λάβω αποφάσεις με πολιτικό κόστος. Αποφάσεις κόντρα στο ρεύμα. Αποφάσεις με βάση αξίες και αρχές και όχι αποφάσεις ιδιοτέλειας και προσωπικού συμφέροντος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Φ. Κουβέλης εκτίμησε ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. παρά το μικρό εκλογικό της μέγεθος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία, διατηρώντας ζωντανό το διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που δυνητικά μπορούν να συμμετάσχουν στη νέα προοδευτική πλειοψηφία.

Βασικός άξονάς μας πρέπει να είναι η αποσαφήνιση της εναλλακτικής πρότασης εξουσίας, η δρομολόγηση μιας αποτελεσματικής πολιτικής συμμαχιών στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, συνέχισε o πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ.

Κατέληξε, λέγοντας ότι στη σημερινή συγκυρία χρειάζεται τόλμη και νηφαλιότητα, συμπεριφορές που θα συμβάλλουν στη αναρρύθμιση και όχι στην απορρύθμιση των κομματικών λειτουργιών, που θα θέτουν σε προτεραιότητα την ολική επαναφορά της ΔΗΜ.ΑΡ.

«Αυτό είναι το χρέος μας. Μια συντεταγμένη πορεία είναι το μείζον. Πορεία αποφασισμένη δημοκρατικά και συλλογικά. Προχωράμε»,  κατέληξε ο Φώτης Κουβέλης.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact