ΕΛΛΑΔΑ

Κρας τεστ το Πάσχα – Θέμα ωρών τα αυστηρά πρόστιμα – Στο τραπέζι απαγόρευση μετακινήσεων και εντός Αττικής

θέμα ωρών οι ανακοινώσεις για τις μετακινήσεις εκτός αστικών κέντρων.

Υψηλά πρόστιμα και αυστηρός έλεγχος των διοδίων και των παλαιών εθνικών οδών είναι μέσα στα μέτρα σύμφωνα με όσα γράφει το Newpost.

Θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα την επόμενη εβδομάδα.

Το Σάββατο του Λαζάρου και η Κυριακή των Βαίων θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στο μέγεθος των απαγορεύσεων που θα ανακοινωθούν την Μ. Εβδομάδα για τις μετακινήσεις για ανήμερα του Πάσχα εντός των αστικών κέντρων.

Η επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων του κορωνοϊού αντί της κορύφωσης που αναμενόταν και ο κυβερνητικός σχεδιασμός για σταδιακή επιστροφή σε μια κανονικότητα από το β´ 10ήμερο του Μαΐου, καθιστά την ανάγκη να μην χαλαρώσουν τα μέτρα πιο επιτακτική από ποτέ, όπως επισήμαναν κυβερνητικές πηγές στο Newpost.

Το Πάσχα είναι το πιο κρίσιμο κρας τεστ. Αν υπάρξουν ανεύθυνες συμπεριφορές μπορεί να τινάξουν στον αέρα όλη την προσπάθεια που έγινε μέχρι τώρα και να χύσουν την καρδάρα όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Αττική

Σήμερα τα περισσότερα κρούσματα και μάλιστα τα «ορφανά» βρίσκονται στην Αττική. Έχει σημασία πως θα συμπεριφερθούν οι κάτοικοι της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας κλπ, τις ημέρες του Πάσχα δεδομένου ότι υπάρχει και το συναίσθημα. Εκτός από τους ανεύθυνους και «μάγκες» που γράφουν τα μέτρα εις τα παλαιότερα των υποδημάτων τους, υπάρχουν και οι συνεπείς που πολλοί θα αισθανθούν την ανάγκη να κάνουν Πάσχα με τους δικούς τους ανθρώπους όπως αναγνωρίζεται και από την κυβέρνηση. «Το μείζον όμως τώρα είναι η λογική να κυριαρχήσει στο συναίσθημα καθώς οι επόμενες εβδομάδες είναι οι πιο κρίσιμες στην διασπορά του covid 19» τόνισε κυβερνητική πηγή.

Ο Χαρδαλιάς

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μόνο στην Αττική, από την έναρξη της επιδημίας εντοπίστηκαν 1.082 κρούσματα. Ενεργά σήμερα είναι τα 712. Δηλαδή 712 συμπολίτες μας δεν έχουν αναρρώσει ακόμα. Από αυτούς οι 293 νοσηλεύονται και οι 419 είναι σε καραντίνα κατ’ οίκον. Επίσης, σε καραντίνα είτε σε ξενοδοχείο, είτε κατ’ οίκον, λόγω στενών επαφών ή εισόδου στη χώρα, μόνο στην Αττική είναι 3.854 άτομα.

«Ας μην προκαλούμε λοιπόν την τύχη μας και ας μην προκαλούμε και τις κοινωνίες εκεί έξω στην επαρχία, στα χωριά μας που καρτερικά και εκείνοι έχουν με συνέπεια αντισταθεί στον ιό» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. «Η οποιαδήποτε προσπάθεια μετακίνησής μας, αυξάνει τον κίνδυνο μεταφοράς του ιού και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν είναι αποδεκτό», τόνισε. «Οποιαδήποτε συζήτηση ή οι διάφορες δικαιολογίες για την μετακίνηση εκείνες τις ημέρες αποτελούν στάση εντελώς ανεύθυνη και αντικοινωνική.»

Καθώς ήδη άρχισαν πολλές συζητήσεις για το πως ανήμερα το Πάσχα με τη χρήση μιας από τις δυνατότητες που δίνει το sms θα μετακινηθούν οικογένειες ή φίλοι για να φάνε μαζί το αρνί στο φούρνο, έχει σημάνει συναγερμός στην Πολιτική Προστασία και το Μαξίμου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το Newpost, έπεσε στο τραπέζι ακόμη και η απαγόρευση των μετακινήσεων την Κυριακή του Πάσχα. Θα επιτρέπεται μόνο για αποδεδειγμένο λόγο μετακίνησης σε νοσοκομείο ή γιατρό. Τα πρόστιμα θα είναι υψηλά ώστε να λειτουργήσουν αποτρεπτικά. Τα 150€ θα γίνουν παρελθόν.

Τα φαναράκια και ο μιμητισμός

Έντονες επιφυλάξεις εκφράζονται και για τις πρωτοβουλίες δημάρχων να μεταφέρουν στα σπίτια των δημοτών τους το Άγιο Φως, το βράδυ του Σαββάτου, με εθελοντές και επιτήρηση της δημοτικής αστυνομίας. Η ιδέα ήταν του δημάρχου Ελληνικού και Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου που το ανακοίνωσε και στο Facebook καλώντας τους δημότες να προμηθευτούν και φαναράκια κλειστού τύπου. Ακολούθησε ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης ο οποίος επίσης ενημέρωσε τους δημότες του ότι οι εθελοντές της «Εθελοντικής Ασπίδας Σερραίων» του Δήμου, θα φέρουν το Άγιο Φως στη πόρτα κάθε δημότη! Το βέβαιο είναι ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι δήμαρχοι. Ο μιμητισμός δύσκολα θα αποφευχθεί.

Η εμπλοκή με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εκατοντάδων πολιτών και η περιορισμένη έτσι κι αλλοιώς δυνατότητα αστυνόμευσης της δημοτικής αστυνομίας, έχει σημάνει συναγερμό. Κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν στο NEWPOST να μην δοθεί τελικά το πράσινο φως για μια τέτοια πρωτοβουλία οπότε ας μην βιαστούν οι δημότες να βρουν τα φαναράκια κλειστού τύπου τώρα μάλιστα που είναι κλειστά και τα εμπορικά καταστήματα, μέχρι τις τελικές αποφάσεις.

Η Τήλος και ο Πιτσιλής

SOS εξέπεμψε η δήμαρχος Τήλου Μαρία Αλιφέρη Καμμά. «Όλο αυτό το διάστημα που ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας, έχει παρατηρηθεί όχι μόνο στην Τήλο σε όλα τα νησιά μία αυξητική τάση μετακίνησης κατοίκων στα νησιά αυτά» δήλωσε. Υποστήριξε ότι περίπου 100 άτομα μπορεί να άλλαξαν μόνιμη κατοικία για να πάνε στην μικρή Τήλο. Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής πήρε εντολή να το ερευνήσει. Δεν επιβεβαιώνεται ο αριθμός αλλά θα γίνει έλεγχος σε όσους είχαν πραγματικό λόγο αλλαγής μόνιμης κατοικίας. «Αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο η Τήλος, είναι πάνω από 30 μικρά νησιά που το ζητάνε αυτό, είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η οποία είναι στο πλευρό μας. Κλείστε τα νησιά» τόνισε η δήμαρχος Τήλου.

Πηγή:Newpost.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact