ΕΛΛΑΔΑ

Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες: Πότε θα γίνει το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς

Ο σταθερά υψηλός αριθμός των κρουσμάτων προβληματίζει την κυβέρνηση και τους ειδικούς που περίμεναν ότι θα έχει αρχίσει να καταγράφεται υποχώρηση. Υπό το πρίσμα αυτό, οι επόμενες πέντε ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς θα εξεταστεί ποια δραστηριότητα θα μπορέσει να ανοίξει από την 1η Μαρτίου.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να ληφθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τα στοιχεία της Παρασκευής. Κορυφαία στελέχη εκτιμούν πως αν η κατάσταση το επιτρέψει, τότε αναμένεται ένα σταδιακό άνοιγμα της αγοράς.

«Ξεκινώντας από τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, από 1ης Μαρτίου σταδιακώς ελπίζουμε ότι θα ανοίξουμε αν επικρατήσει επιπεδοποίηση στα κρούσματα. Θα υπάρχει σταδιακό άνοιγμα, αυτή θα είναι η δική μας τοποθέτηση με την επιφύλαξη της εισήγησης της υγειονομικής επιτροπής. Θα εξακολουθήσουν προφανώς τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, όπως τα ατομικά μέτρα υγιεινής, (αλλά) το σταδιακό άνοιγμα είναι η βασική δική μας επιλογή», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης (ΑΝΤ1).

Σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, διευκρίνισε πως σε όλες τις χώρες χορηγείται και αυτό που έχει θέσει ο πρωθυπουργός είναι να υπάρχει μια ενιαία φόρμα πιστοποιητικού, έτσι ώστε να είναι «εύκολα ελέγξιμη η ακεραιότητα του πιστοποιητικού».

Σε σχέση με τις μετακινήσεις πιο συγκεκριμένα, «το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν αποτελεί διαβατήριο, όλοι θα έχουμε τη δυνατότητα, χωρίς περιορισμούς, να ταξιδέψουμε είτε εντός της χώρας είτε στο εξωτερικό», σημείωσε, για να συμπληρώσει: «Το πιστοποιητικό δεν θα είναι προϋπόθεση ταξιδιού». Οσοι εντέλει φέρουν πιστοποιητικό, θα μπορούν να έχουν μια διαφορετική μεταχείριση σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις εισόδου, γλιτώνοντας τεστ, ελέγχους κ.ο.κ., εξήγησε ο κ. Γεραπετρίτης.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εξετάζει την αυστηροποίηση των ποινών, με αιχμή τις σοκαριστικές αποκαλύψεις για φαινόμενα κακοποίησης. «Τους επόμενους μήνες αναμένονται οι προτάσεις της Νομο-παρασκευαστικής Επιτροπής για τον Ποινικό Κώδικα», τόνισε (ΣΚΑΪ) ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας. Σημείωσε ότι αφορούν ζητήματα παραγραφής αλλά και ζητήματα αυστηροποίησης των ποινών όταν το θύμα είναι ανήλικο και επεσήμανε πως μία από τις προτάσεις που μελετώνται είναι στα εγκλήματα με θύματα ανήλικους, ο χρόνος παραγραφής να αρχίζει να μετρά από την ενηλικίωση του θύματος.

Με αφορμή τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για συγκάλυψη στην υπόθεση Λιγνάδη, ο κ. Κώτσηρας κατηγόρησε την αντιπολίτευση για έλλειψη σοβαρότητας και για προσπάθεια να δημιουργήσει νοσηρό κλίμα με αφορμή μια υπόθεση που θα έπρεπε να φέρει ομοθυμία.

«H Δικαιοσύνη έχει πλέον το λόγο. Είμαστε βέβαιοι ότι οι δικαστικές αρχές θα κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου να έρθουν όλα στο φως σε αυτή την πολύ σκοτεινή υπόθεση και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Η χώρα έχει Κράτος Δικαίου και η κυβέρνηση θα συνδράμει, με όποιον τρόπο της ζητηθεί, θέτοντας στη διάθεση των δικαστικών αρχών τις υπηρεσίες της. Υποθέσεις τέτοιου είδους δεν έχουν κομματικό χρώμα. Είναι καθήκον όλων των πολιτικών δυνάμεων να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν νοσηρά φαινόμενα, όπως αυτά που καταγγέλλονται», τόνισε, το Σάββατο, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact