ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεμπλοκάρει το Ταμείο Ανάκαμψης μετά τις “απειλές” της Γερμανίας

«Αν δεν αρθεί το βέτο, τότε τα υπόλοιπα 25 κράτη-μέλη της Ενωσης θα αναγκαστούν να προχωρήσουν μόνα τους, το μήνυμα του Βερολίνου»

Σε συμβιβασμό με τη Γερμανία, που ξεμπλοκάρει το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Προϋπολογισμό της Ένωσης για την περίοδο 2021-2027, συνολικού αθροιστικού ύψους 1,8 τρισ. ευρώ κατέληξαν Πολωνία και Ουγγαρία, σύμφωνα με Πολωνό κυβερνητικό αξιωματούχο.

Ο συμβιβασμός φαίνεται να δίνει τέλος στην αντιπαράθεση της πλειονότητας των κρατών της Ένωσης με τις εθνικιστικές – συντηρητικές κυβερνήσεις των Ματέους Μοραβιέτσκι και Βίκτορ Όρμπαν, που απειλούσαν με βέτο εξαιτίας της σύνδεσης της διανομής των πόρων με τον “σεβασμό του κράτους δικαίου” στο εσωτερικό κάθε κράτους – μέλους της Ένωσης των “27”.

Ο αντιπρόεδρος της πολωνικής κυβέρνησης Γιάροσλαβ Γκόβιν δήλωσε ότι υπάρχει συμφωνία με τη Γερμανία, η οποία, ως προδρεύουσα της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, εκπροσωπεί το σύνολο του μπλοκ. Η τελική μορφή της συμφωνίας θα γίνει γνωστή έως την Παρασκευή.

“Προς το παρόν έχουμε συμφωνία μεταξύ Βαρσοβίας, Βουδαπέστης και Βερολίνου”, ανέφερε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Πολωνίας, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως η συμφωνία θα καλύψει και τις υπόλοιπες 24 κυβερνήσεις της Ένωσης.

Σύμφωνα εξάλλου με Πολωνό κυβερνητικό αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, αναμένεται πλέον η έγκριση του συμβιβασμού που επετεύχθη από χώρες όπως η Ολλανδία και άλλες, που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις κινήσεις των κυβερνήσεων Πολωνίας και Ουγγαρίας σε ζητήματα κράτους δικαίου.

Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι στόχος είναι να παρουσιαστεί ο συμβιβασμός πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να μην υπάρξει αποπροσανατολισμός από ζητήματα όπως η ολοκλήρωση του Brexit και η – ενδεχόμενη – σύναψη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας.

Ο Γκόβιν είναι από τους πλέον διαπρύσιους κήρυκες – εντός της πολωνικής κυβέρνησης – της μη χρήσης βέτο για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Την επίτευξη συμφωνίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, επιβεβαιώνει και Ούγγρος κυβερνητικός αξιωματούχος με γνώση του περιεχομένου των διαπραγματεύσεων, ο οποίος ωστόσο δεν θέλησε να κατονομαστεί. Διπλωμάτης ΕΕ ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν την τελική επιβεβαίωση ότι η φόρμουλα του συμβιβασμού έχει συμφωνηθεί.

Ο αντιπρόεδρος της πολωνικής κυβέρνησης αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τη συμφωνία, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι “διαφυλάσσει την ανεξαρτησία της Πολωνίας και την ενότητα της ΕΕ”.

Ελαφρώς πιο συγκρατημένος, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ζμπίγκνιου Ράου, σε δηλώσεις του στο πολωνικό κρατικό ραδιόφωνο, σημείωσε ότι ένας συμβιβασμός είναι πράγματι εφικτός, ωστόσο ίσως χρειαστεί και άλλη Σύνοδος Κορυφής, μετά από εκείνη που θα διεξαχθεί αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή.

“Εάν δεν φθάσουμε σε οριστική συμφωνία τις επόμενες δύο ημέρες, θα πρέπει να υπάρξει και νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέσα στο 2020 ή οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να μεταφερθούν στις νέες συνθήκες, το α’ εξάμηνο του 2021, υπό πορτογαλική προεδρία”, ανέφερε ο κ. Ράου.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι, μαζί με τον ηγέτη του κυβερνώντος, εθνικοσυντηρητικού κόμματος “Νόμος και Δικαιοσύνη”, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, συναντήθηκαν την Τρίτη το βράδυ με τον Βίκτορ Ορμπάν στη Βαρσοβία.

Ο Ούγγρος ηγέτης τόνισε μετά τη συνάντηση ότι υπάρχουν “καλές πιθανότητες” για επίτευξη συμβιβασμού.

Το πολωνικό ζλότι εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδά του έναντι του ευρώ από τον Σεπτέμβριο, μετά τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών για συμφωνία. Κέρδη σημείωνε και το ουγγρικό φιορίνι.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact